Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Ruim een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Vrijdag 25 november 2022 08:22Frank van de Ven
Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Zo’n 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat de bezwaarmaker het oneens is met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit een enquête die de Vastelastenbond uitstuurde. Circa 25 procent gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte. De vragenlijst werd door 3.394 mensen ingevuld.

De enquête werd door personen die via de Vastelastenbond bezwaar maakten tegen hun WOZ-waardebepaling ingevuld. Circa 7 procent van de ondervraagden gaf aan weinig vertrouwen in de overheid te hebben en maakte uit principe bezwaar tegen hun WOZ-waardebepaling.

Lastenverlaging was de motivatie van 10 procent van de ingediende bezwaren. Voor nog eens 6,9 procent was bezwaar maken via de Vastelastenbond een manier om hun slagingskans te vergroten.

Tabel: Uitkomsten WOZ-enquête


De Vastelastenbond pleit voor een grondige herinrichting van de WOZ-wetgeving. Omdat de WOZ-bepaling sterk verouderd is, worden gemeenten onnodig zwaar belast en daar zijn consumenten de dupe van. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond hoopt dat er snel verandering komt in deze situatie: “De Wet WOZ stamt uit 1994. Het principe van de wet is goed, maar met de techniek en software van nu kan het proces vereenvoudigd en meer gestroomlijnd worden. Burgers kunnen daardoor veel eerder geïnformeerd worden over hun WOZ-beschikking.”

Wanneer het om waardebepaling en transparantie gaat, laten gemeenten volgens Wolfert steken vallen. Dat blijkt ook uit de uitslag van de enquête: “Het zou voor burgers prettiger zijn als ze nog meer inzicht krijgen in de waardebepaling van de gemeente. Nu mist er vaak een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer. Als je een rapport toevoegt en de burger meeneemt in de besluitvorming ben je transparanter. We zouden graag zien dat elke gemeente standaard en uit eigen beweging het taxatieverslag inzichtelijk maakt. De kloof tussen burger en overheid is groot. Een wetswijziging is een mooie manier om de kloof tussen burger en gemeente te slechten.”
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Zo gaat onder andere de waterschapsbelasting met ruim tien procent omhoog.

Inschattingsfout gemeenten dupeert woningbezitters

Woensdag 16 november 2022 07:55

‌ Huizenbezitters kunnen door een inschattingsfout van gemeenten een hogere onroerendezaakbelasting (ozb)  tegemoet zien. Het inflatiecijfer is hoger dan oorspronkelijk gedacht en dat h...

Lees meer
De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters.

WOZ-waarde 2023 kruipt naar 3,5 ton

Dinsdag 06 september 2022 08:24

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning kruipt volgend jaar naar verwachting richting de drieënhalve ton. In 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde nog € 314.00...

Lees meer
Het grootste deel van de ingediende WOZ-bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

Zeven procent WOZ-bezwaren gedaan uit wantrouwen richting gemeenten

Woensdag 20 april 2022 14:15

‌Uit een recent gehouden enquête van  de Vastelastenbond blijkt dat zeven procent van alle WOZ-bezwaren is gedaan omdat burgers hun gemeente niet vertrouwen. Bezwaar maken, is een prin...

Lees meer
De WOZ-waarde heeft een te grote invloed op de huurprijs. Hierdoor betalen meer dan 42.000 huishoudens te veel.

Puntensysteem en WOZ-waarde voor huurprijs moeten weer op de schop

Maandag 04 april 2022 13:37

‌Ruim 2,5 miljoen huurders ontvangen jaarlijks een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van hun woning. Het kan voor huurders lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking die ze ontvang...

Lees meer