Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Overstap naar vast energiecontract bespaart huishouden bijna 700 euro

Vrijdag 15 december 2023 05:15Frank van de Ven
Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen.

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen.

Het verschil tussen een variabel energiecontract en een vast energiecontract is opgelopen tot bijna 700 euro op jaarbasis. De variabele energietarieven van verschillende energieleveranciers stijgen per 1 januari 2024, waardoor ze boven het prijsplafond uitkomen dat op hetzelfde moment eindigt. De energietarieven van vaste contracten dalen juist. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen. Onderzoek van de Vastelastenbond wijst dit uit.

De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van Essent, Vattenfall en Eneco en vergeleek deze met het goedkoopste jaarcontract dat momenteel op de markt te vinden is. Op dit moment is dat bij Innova. Bij een gemiddeld verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas lopen de verschillen tussen de variabele tarieven en het jaarcontract op tot ruim 675 euro.

Essent is de duurste aanbieder en is 675 duurder dan het actiecontract met vaste tarieven. Vattenfall is 607 euro duurder, terwijl klanten van Eneco met een variabel contract 668 euro meer betalen dan bezitters van een actiecontract. Overstappen van een variabel naar een vast contract levert flinke besparingen op, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Overstappen loonde altijd al, maar dergelijke verschillen heb ik nog niet vaak voorbij zien komen. Ik schrik van deze bedragen.”


Extreem forse besparingen

Wolfert stelt dat de bedragen nog verder kunnen oplopen bij huishoudens met een hoog energieverbruik. Mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen, kunnen door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract nog meer geld besparen op hun energierekening. “We zien besparingen van boven de 1.000 euro voorbij komen, als mensen een hoog energieverbruik hebben. Zulke extreem forse besparingen heb ik niet vaak voorbij zien komen in het negentienjarig bestaan van de Vastelastenbond”, verduidelijkt de directeur.

Wolfert staat niet alleen in zijn advies om over te stappen. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt ook dat een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven de beste keuze is. “De oproep van de toezichthouder om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment”, verduidelijkt Wolfert. “Dat de ACM zich achter onze boodschap om over te stappen schaart, is prettig. Het sterkt ons dat onze oproep om voor zekerheid te kiezen in deze onzekere tijden ook bij de toezichthouder is binnengekomen.”


Overstap beschermt tegen onzekere periode

Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven beschermt consumenten tegen de komende koude wintermaanden. In deze periode stijgt het energieverbruik. “Omdat we afhankelijk zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading maakt ons dat kwetsbaar. Er hoeft maar iets geks te gebeuren en de energietarieven gaan weer door het dak”, zegt de directeur.

Bezitters van een variabel energiecontract zien dat terug in hun stijgende energierekening. “De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten bewezen dat Nederland enorm kwetsbaar is als het om gaslevering gaat”, besluit Wolfert.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Als deze miljoenen Nederlanders niet overstappen naar een vast energiecontract ligt

Persbericht: Kans op energiearmoede dreigt voor miljoenen huishoudens

Donderdag 14 december 2023 06:46

‌‌Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Een aantal energieleveran...

Lees meer
Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas wat genoeg is om 70.000 huishoudens te bij te staan.

Tijdelijk Noodfonds Energie gaat weer open: Welke huishoudens krijgen subsidie?

Woensdag 13 december 2023 10:20

‌In 2024 heropent het Tijdelijk Noodfonds Energie, omdat de energieprijzen nog steeds redelijk hoog liggen. Het kabinet verlengt het noodfonds met een  jaar. De voorwaarden om subsidie te ...

Lees meer
De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen.

Persbericht: Lastenverzwaring op komst: Energierekening 2024 circa € 200 duurder

Maandag 11 december 2023 12:50

‌Consumenten betalen in 2024 circa € 200 meer voor hun energierekening. Zowel de netwerkkosten, energiebelasting als energietarieven stijgen. Daarnaast hebben verschillende energieleverancie...

Lees meer
“Consumenten met een variabel contract die nu niet overstappen, kunnen hun borst natmaken voor een oplopende energierekening in 2024”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Oproep ACM om over te stappen van variabel naar vast energiecontract geen moment te laat

Donderdag 07 december 2023 10:25

‌De oproep van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment. Het einde van het prijsplafond nad...

Lees meer