Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Kans op energiearmoede dreigt voor miljoenen huishoudens

Donderdag 14 december 2023 06:46Frank van de Ven
Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Als deze miljoenen Nederlanders niet overstappen naar een vast energiecontract ligt

Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Als deze miljoenen Nederlanders niet overstappen naar een vast energiecontract ligt

Ruim vier miljoen huishoudens hebben een variabel energiecontract en lopen met het naderende einde van het prijsplafond per 2024 grote financiële risico’s. Een aantal energieleveranciers heeft namelijk energietarieven aangekondigd die boven het prijsplafond uitkomen. Met de koude wintermaanden in het vooruitzicht waarin het energieverbruik traditiegetrouw stijgt, kan dat voor flink oplopende energierekeningen zorgen. Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Als deze miljoenen Nederlanders niet overstappen naar een vast energiecontract ligt energiearmoede op de loer.”

Eneco en Vattenfall hebben hun variabele tarieven voor 2024 bekendgemaakt en deze prijzen komen boven het prijsplafond uit. Momenteel hebben ruim vier miljoen huishoudens nog een variabel energiecontract. “Als die vier miljoen consumenten met een variabel energiecontract nu niet overstappen naar een contract met vaste tarieven zijn ze een dief van hun eigen portemonnee”, stelt Wolfert.

De directeur van de consumentenorganisatie vreest een herhaling van 2022 als mensen variabel blijven. In dat jaar stegen de variabele tarieven explosief en durfden miljoenen huishoudens uit angst voor een torenhoge energierekening hun verwarming niet aan te zetten. “Om warm te blijven, trokken mensen een extra trui aan en verschansten ze zich onder een dekentje. De verwarming bleef uit. In deze periode is ‘energiearmoede’ uitgeroepen tot het woord van het jaar door Genootschap Onze Taal. Het was een van de meest gebruikte woorden uit 2022 wat aangeeft dat dit een enorm maatschappelijk probleem was”, zegt Wolfert.


Terugkeer Tijdelijk Noodfonds Energie

Dit jaar kunnen huishoudens met een kleine beurs gebruikmaken van een energietoeslag. Deze compensatie vanuit de gemeente helpt mensen om hun energierekening te kunnen betalen.
Daarnaast gaat het Tijdelijk Noodfonds Energie in januari 2024 weer open. “Er hebben ruim 165.000 huishoudens het afgelopen jaar een beroep gedaan op dit noodfonds. De energiecrisis sijpelt nog steeds door. Gelukkig is de situatie in de energiemarkt minder nijpend dan in 2022”, stelt Wolfert.

Het grootste verschil tussen 2022 en 2024 is dat er nu wel wat te kiezen valt en de kosten gedrukt kunnen worden. “In 2022 boden energieleveranciers door de hoge inkoopprijzen van gas geen contracten met vaste tarieven meer aan. Huishoudens gingen na het uitdienen van hun vaste contract over op een variabel tarief. Consumenten zaten gevangen in een contract dat maandelijks kon oplopen, omdat energieleveranciers hun inkoopkosten direct op de klant verhaalden. Die tijd is nu gelukkig voorbij”, verduidelijkt Wolfert.


Overstap bespaart honderden euro’s

Er zijn veel energiecontracten met vaste tarieven op de markt. Wolfert adviseert consumenten met een variabel energiecontract over te stappen naar zo’n contract waarin de tarieven vaststaan.  “De prijzen van zulke jaarcontracten zijn nu erg laag en de welkomstbonussen hoog. Het verschil tussen een variabel contract en een jaarcontract scheelt al bijna € 600 op jaarbasis blijkt uit onderzoek. Niet voor niets adviseert toezichthouder ACM ook om een overstap te maken”, besluit de directeur.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Bullens

Ik heb toch al een vast energie contract,

Zondag 24 december 2023 15:03

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas wat genoeg is om 70.000 huishoudens te bij te staan.

Tijdelijk Noodfonds Energie gaat weer open: Welke huishoudens krijgen subsidie?

Woensdag 13 december 2023 10:20

‌In 2024 heropent het Tijdelijk Noodfonds Energie, omdat de energieprijzen nog steeds redelijk hoog liggen. Het kabinet verlengt het noodfonds met een  jaar. De voorwaarden om subsidie te ...

Lees meer
De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen.

Persbericht: Lastenverzwaring op komst: Energierekening 2024 circa € 200 duurder

Maandag 11 december 2023 12:50

‌Consumenten betalen in 2024 circa € 200 meer voor hun energierekening. Zowel de netwerkkosten, energiebelasting als energietarieven stijgen. Daarnaast hebben verschillende energieleverancie...

Lees meer
“Consumenten met een variabel contract die nu niet overstappen, kunnen hun borst natmaken voor een oplopende energierekening in 2024”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Oproep ACM om over te stappen van variabel naar vast energiecontract geen moment te laat

Donderdag 07 december 2023 10:25

‌De oproep van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment. Het einde van het prijsplafond nad...

Lees meer

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Nieuwe klant krijgt hoogste korting, bestaande klant de dupe’

Dinsdag 19 december 2023 06:08

‌Het loont niet om trouwe klant van Essent, Eneco of Vattenfall te zijn, want deze consumenten betalen de welkomstbonus van nieuwe klanten. Onderzoek van de Vastelastenbond wijst uit dat het pr...

Lees meer