Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Variabele energietarieven 2024 boven prijsplafond, vaste energiecontracten juist goedkoper

Donderdag 07 december 2023 06:18Frank van de Ven
Per 2024 verdwijnt het prijsplafond en worden consumenten niet meer beschermd tegen stijgende energietarieven. Twee grote energieleveranciers hebben variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen, aangekondigd.

Per 2024 verdwijnt het prijsplafond en worden consumenten niet meer beschermd tegen stijgende energietarieven. Twee grote energieleveranciers hebben variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen, aangekondigd.

De voor 2024 aangekondigde variabele tarieven van Vattenfall en Eneco voor klanten met een variabel energiecontract liggen boven het prijsplafond. Het gastarief van beide energieleveranciers komt boven de 1,45 euro per kuub uit. Het stroomtarief ligt door de verlaging van de energiebelasting nog wel net onder het prijsplafond. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Opmerkelijk dat de variabele energietarieven zo sterk stijgen, terwijl de prijzen van jaarcontracten met vaste tarieven juist dalen. De prijsverschillen tussen variabel en vast lopen op tot bijna 600 euro per jaar.”

Per 2024 verdwijnt het prijsplafond en worden consumenten niet meer beschermd tegen stijgende energietarieven. Twee grote energieleveranciers hebben variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen, aangekondigd. Wolfert verwacht dat meerdere partijen volgen: “Dat betekent dat mensen met een variabel contract 2024 al direct met een hogere energierekening aftrappen.”

De directeur van de consumentenorganisatie adviseert consumenten met een variabel contract om over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven. Die overstap zorgt volgens onderzoek van de Vastelastenbond voor een besparing van bijna 600 euro. In vergelijking met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is, is een variabel contract bij Essent op jaarbasis 578 euro duurder. Een variabel contract bij Eneco is op jaarbasis 571 euro duurder dan een jaarcontract. Klanten met een variabel contract bij Vattenfall zijn 510 euro duurder dan het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. In dit geval is dat een energiecontract van Innova Energie.


Energiemarkt nog steeds onrustig

Ondanks het sterk gestegen aanbod van vaste contracten hebben ruim vier miljoen Nederlanders nog een variabel contract. “Als zij niet overstappen naar een contract met vaste tarieven krijgen deze huishoudens met oplopende energietarieven te maken”, verduidelijkt Wolfert. “De variabele tarieven kunnen snel de hoogte inschieten. Als er iets geks gebeurt in de wereld en de leveringszekerheid in het geding komt, dan zullen de energieprijzen snel stijgen. Dat hebben we de afgelopen jaren vaak gezien. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne en nu in het Midden-Oosten.”

Het prijsplafond werd begin dit jaar ingevoerd om consumenten te beschermen tegen de stijgende energiekosten. Deze steunmaatregel vanuit de overheid moest de oplopende energiekosten een halt toe roepen. Vorig jaar viel er niets te kiezen en gingen miljoenen Nederlandse huishoudens na het aflopen van hun vaste energiecontract noodgedwongen over naar een duur variabel contract. De tarieven van zulke energiecontracten stegen schrikbarend snel waardoor veel huishoudens hun energierekening niet meer konden betalen.


Prijsplafond heeft doel bereikt

Het prijsplafond heeft ondertussen zijn doel bereikt. “Consumenten kunnen nu weer besparen op hun energierekening omdat de energietarieven flink lager zijn en de concurrentie is toegenomen”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Polat

vastelastenbond is gewoon een bedrijf die wil geld verdienen op jou ze zijn niet transparant en niet duidelijk 
je moet gewoon zelf kijk bij een leverancier en een contract afsluiten.
en de tarieven zojn helemaal niet zo hoog en helemaal niet boven de prijsplafon zoals vastelastenbond beweert

Donderdag 28 december 2023 17:18

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 02 januari 2024 08:43
Als u het nieuws volgt - en niet alleen op deze site - zult u gelezen hebben dat de tarieven wel degelijk boven het prijsplafond uitkomen. Dat u ons niet transparant noemt zonder enige vorm van onderbouwing is kwalijk.

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 02 januari 2024 08:43
Als u het nieuws volgt - en niet alleen op deze site - zult u gelezen hebben dat de tarieven wel degelijk boven het prijsplafond uitkomen. Dat u ons niet transparant noemt zonder enige vorm van onderbouwing is kwalijk.

Frederiks

Ik heb per 1 Jan 2024 een jaarcontract bij Vattenfall, gasprijs is,1,35 en stroom 24 cent,en heb geen zonnepanelen,maar gebruik wel smart panelen,scheelt gas,vorig jaar ook op die manier geld terug gekregen,had toen variabel contract.

Dinsdag 19 december 2023 20:56

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Om de weggevallen Russische gasleveringen op te vangen, importeert Europa nu veel lng uit met name de Verenigde Staten en Qatar. Dankzij die fors toegenomen leveringen zijn de voorraden voor de winterperiode goed gevuld en daalde de gasprij

Topman energieconcern Uniper: ‘Europa snakt naar meer lng’

Vrijdag 01 december 2023 09:07

‌Europa heeft behoefte aan meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng), omdat de energiemarkt nog steeds niet is ingericht op het wegvallen van Russisch gas. De oorlog in Oekraïne heeft voor grote ui...

Lees meer
Voorkom dat je salaris voor je ogen verdampt door een oplopende energierekening met deze handige bespaartips!

Vier bespaartips om je te wapenen tegen het einde van het prijsplafond

Woensdag 29 november 2023 16:09

‌De kachel mag weer aan, maar dat levert voor sommige huishoudens veel stress op. Zeker nu de eerste aangekondigde variabele tarieven voor 2024 een hogere energierekening voorspellen. Per 2024 ...

Lees meer
Terwijl de variabele tarieven per januari stijgen, dalen de tarieven van vaste energiecontracten. Hierdoor kan een overstap consumenten een besparing van wel 578 euro opleveren.

Persbericht: Verschil tussen variabele en vaste energierekening loopt in de honderden euro’s

Woensdag 29 november 2023 23:54

Terwijl de variabele tarieven per januari stijgen, dalen de tarieven van vaste energiecontracten. Hierdoor kan een overstap consumenten een besparing van wel 578 euro opleveren. Het prijsplafond...

Lees meer
“Het loont om je een jaartje vast te zetten

Hoe houd je jouw energierekeningen in balans als alles duurder wordt?

Dinsdag 28 november 2023 16:35

‌Per 2024 eindigt het prijsplafond en verdwijnt de overheidssteun, waardoor de variabele energietarieven van ten minste één energieleverancier al boven het plafond uitkomt. De verwachting is da...

Lees meer