Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Lastenverzwaring op komst: Energierekening 2024 circa € 200 duurder

Maandag 11 december 2023 12:50Frank van de Ven
De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen.

De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen.

‌Consumenten betalen in 2024 circa € 200 meer voor hun energierekening. Zowel de netwerkkosten, energiebelasting als energietarieven stijgen. Daarnaast hebben verschillende energieleveranciers voor 2024 variabele tarieven boven het prijsplafond aangekondigd. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Alle Nederlandse huishoudens krijgen met deze stijging te maken, maar mensen met een variabel contract worden door stijgende variabele tarieven harder getroffen.”

De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen. Het prijsplafond verdwijnt per 2024 en dat betekent dat er geen bescherming vanuit de overheid is tegen oplopende variabele tarieven. “Huishoudens gaan sowieso € 200 meer betalen voor hun energierekening en dat raakt mensen met een kleine beurs. Daar maak ik mij zorgen over”, zegt Wolfert.

Huishoudens met een kleine beurs kunnen het Tijdelijk Noodfonds Energie aanschrijven en bij hun gemeente aankloppen voor energietoeslag. “Politieke partijen hebben de mond vol over bestaanszekerheid, maar de burger krijgt de rekening gepresenteerd. Met een overstap naar een energiecontract met gunstige tarieven en een hoge welkomstbonus kunnen zij deze financiële klap opvangen.”


Overstap voordeliger dan variabel blijven

Wolfert adviseert consumenten met een variabel energiecontract om over te stappen naar een contract met vaste tarieven: “Huishoudens hebben geen invloed op de energiebelasting en netwerkkosten, omdat deze kosten vaststaan en voor iedereen gelijk zijn. Het is wel mogelijk om de hoogte van het energietarief te bepalen. Dat kan door een jaarcontract met vaste tarieven af te sluiten. Overstappen van energieleverancier loont, want er kan een besparing van bijna € 600 behaald worden.”

De boodschap van de Vastelastenbond om over te stappen, wordt ook uitgedragen door Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat een energiecontract met vaste tarieven voordeliger is dan variabel blijven. “De oproep van ACM om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment. Consumenten profiteren van lage tarieven en hoge welkomstkortingen. Daarnaast hebben zij de zekerheid dat de energierekening niet ineens de lucht inschiet wanneer de verwarming vaker aan moet”, verduidelijkt de directeur.


Nederland erg kwetsbaar

Met de koude wintermaanden in het vooruitzicht stijgt het energieverbruik en kan dat invloed hebben op de gasprijs. “Omdat we afhankelijk zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading maakt ons dat kwetsbaar. Er hoeft maar iets geks te gebeuren en de energietarieven gaan weer door het dak. Dat was al merkbaar door de oorlog in Oekraïne en nu in het Midden-Oosten. Bezitters van een variabel energiecontract zien dat terug in een stijgende energierekening.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

“Consumenten met een variabel contract die nu niet overstappen, kunnen hun borst natmaken voor een oplopende energierekening in 2024”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Oproep ACM om over te stappen van variabel naar vast energiecontract geen moment te laat

Donderdag 07 december 2023 10:25

‌De oproep van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment. Het einde van het prijsplafond nad...

Lees meer

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Nieuwe klant krijgt hoogste korting, bestaande klant de dupe’

Dinsdag 19 december 2023 06:08

‌Het loont niet om trouwe klant van Essent, Eneco of Vattenfall te zijn, want deze consumenten betalen de welkomstbonus van nieuwe klanten. Onderzoek van de Vastelastenbond wijst uit dat het pr...

Lees meer
Dit jaar deden 50.000 huishoudens een beroep op het noodfonds. Zij kregen bij elkaar 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Voor volgend jaar is een bedrag van 60 miljoen euro beschikbaar.

Huishoudens kunnen in 2024 ‘sneller hulp’ van het energiefonds verwachten

Woensdag 06 december 2023 15:30

‌Huishoudens komen volgend jaar eerder in aanmerking voor steun vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie dan in 2023. Een aanvraag doen, wordt namelijk vereenvoudigd en het noodfonds belooft die ...

Lees meer
Per 2024 verdwijnt het prijsplafond en worden consumenten niet meer beschermd tegen stijgende energietarieven. Twee grote energieleveranciers hebben variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen, aangekondigd.

Persbericht: Variabele energietarieven 2024 boven prijsplafond, vaste energiecontracten juist goedkoper

Donderdag 07 december 2023 06:18

‌De voor 2024 aangekondigde variabele tarieven van Vattenfall en Eneco voor klanten met een variabel energiecontract liggen boven het prijsplafond. Het gastarief van beide energieleveranciers kom...

Lees meer