Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Verschil tussen variabele en vaste energierekening loopt in de honderden euro’s

Woensdag 29 november 2023 23:54Frank van de Ven
Terwijl de variabele tarieven per januari stijgen, dalen de tarieven van vaste energiecontracten. Hierdoor kan een overstap consumenten een besparing van wel 578 euro opleveren.

Terwijl de variabele tarieven per januari stijgen, dalen de tarieven van vaste energiecontracten. Hierdoor kan een overstap consumenten een besparing van wel 578 euro opleveren.

Terwijl de variabele tarieven per januari stijgen, dalen de tarieven van vaste energiecontracten. Hierdoor kan een overstap consumenten een besparing van wel 578 euro opleveren. Het prijsplafond verdwijnt per 2024 en zonder overheidssteun hebben energiebedrijven vrij spel. Vattenfall en Essent kondigden al fors hogere variabele tarieven aan voor het nieuwe jaar. Onderzoek wijst uit dat de verschillen tussen variabele tarieven en een jaarcontract met vaste tarieven steeds verder oplopen. “Dit is dan ook het moment om over te stappen naar een vast contract, want daarmee besparen consumenten honderden euro’s”, legt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond uit.

De Vastelastenbond onderzocht de verschillen tussen een variabel contract bij Vattenfall en Essent met het goedkoopste jaarcontract met vaste tarieven in de energiemarkt. Vattenfall en Essent kondigden vorige week hun nieuwe variabele tarieven voor 2024 aan. In vergelijking met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is, is een variabel contract bij Essent op jaarbasis 578 euro duurder. Een variabel contract bij Vattenfall is 510 euro duurder dan het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. In dit geval is dat een energiecontract van Innova Energie.

Wolfert ziet een verandering ontstaan tussen variabele en vaste tarieven: “Een maand of twee geleden waren de tarieven van gas en stroom van een variabel of vast contract vrijwel gelijk, terwijl er nu grote verschillen ontstaan. De variabele tarieven stijgen, terwijl jaarcontracten met vaste tarieven juist goedkoper worden. Die daling zet steeds verder door en kan veel geld opleveren.”
 

Hogere energiebelasting

Bij de berekening is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas en is berekend met de energiebelasting van 2024Terwijl het jaarcontract tarieven ver onder het prijsplafond hanteert, schurken de variabele tarieven van Essent steeds dichter de grens van het prijsplafond aan. Het gastarief van Vattenfall gaat er juist overheen. De stroomprijzen van de variabele tarieven dalen juist lichtjes, maar zijn nog steeds hoger dan de prijzen van het jaarcontract.

Door de hogere energiebelasting op gas en stijging van de inkoopkosten als gevolg van de koude maanden gaat de prijs omhoog. Ook het conflict in Israël heeft bijgedragen aan deze verhogingen. “Het is opvallend dat de energiebedrijven de stijging van de variabele tarieven per 2024 tijdens de verkiezingsuitslagen bekendmaakten. Dat lijkt een bewuste keuze geweest, omdat dit nieuws daardoor ondergesneeuwd raakte door het verkiezingsgeweld. Dat is jammer, omdat dit nieuws belangrijk is voor veel mensen. Deze prijsstijging is nieuws dat door veel mensen gehoord moet worden”, stelt Wolfert.


Overstap loont

De kans dat de energietarieven verder dalen, is nu klein. “Het wordt kouder en de verwarming gaat weer aan. Nu het prijsplafond over een maand eindigt en de variabele tarieven stijgen, is de noodzaak voor een overstap groter. Door voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, zijn besparingen van bijna 600 euro te behalen. Met het einde van het prijsplafond in zicht is het verstandig om over te stappen", besluit Wolfert.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Slik

ik heb mij jaren geleden aangesloten bij de vastelastenbond. Energie krijg ik via Eneco. Ik weet eigenlijk niet wat ikmoet doen om dit in goede banen te leiden. Kunt u mij helpen?

Dinsdag 05 december 2023 12:08

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 05 december 2023 12:52
Goedemiddag, als u klant bent van ons hoeft u niets te doen! Wij zetten u dan jaarlijks over naar het meest voordelige energiecontract, waardoor u bespaart op uw energierekening zonder daarvoor iets te doen!

Adriaans Henk

Goedemorgen,
Ik heb nog een variabel contract bij Vattenfall . 
Zowel voor de prive woning [ standaard ] als voor het bedrijf .
We hebben wel zonnepanelen :
Prive 30 stuks 
Bedrijf 72 stuks 

Welk energiebedrijf raad U me aan

Dinsdag 05 december 2023 09:04

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 05 december 2023 09:30
Goedemorgen, U kunt het beste een berekening maken op onze website. https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Ton de V

Als Wilders aan het bewind zou komen mogen we hopen dat hij zich aan de beloften zal houden. Dat kan betekenen dat de energieprijzen niet of nauwelijks zullen stijgen. Het huidige demissionaire kabinet heeft met deze afschaffing van het prijsplafond ons dus letterlijk en figuurlijk in de kou gezet, want er is dus niks voor de toekomst (2024 e.v.) geregeld begrijp ik. Onlangs stuurde uw bond een overstapvoorstel waarmee ik akkoord ben gegaan. Wat zijn hiervan de consequenties? Ga ik toch nog meer betalen of niet? (vanwege dat afgeschafte prijsplafond). Mijn hoop is dat uw bond bij de regering blijft aandringen om meer duidelijkheid en vermindering van de lastendruk, anders voorzie ik catastrofale gevolgen. Dank U.

Donderdag 30 november 2023 20:27

Graaf

Ik heb nu een jaar contract bij eneco tot april 2024
Wat is het beste wat ik kan doen ,met andere woorden, wat raad de vastelastenbond mij aan ik woon in een huurhuis 1 gezinswoning
Ik zie uw reactie graag tegemoet 
Met vriendelijke groeten J. van de graaf

Donderdag 30 november 2023 19:29

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 01 december 2023 08:22
Als u een abonnement bij ons hebt afgesloten, nemen wij ruim van tevoren contact met u op. We zetten u dan over naar een nieuw contract met de hoogste welkomstkorting en laagste tarieven. Als u geen diensten bij ons hebt lopen, raden we u aan om de looptijd van uw contract te bewaken en veel onderzoek te doen naar aanbieders alvorens over te stappen. Dit blog kan u helpen:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/met-dit-stappenplan-scoor-jij-het-beste-contract-dat-op-de-energiemarkt-te-vinden-is/

Lefering

heb ik nu een vast contract of nog niet

Donderdag 30 november 2023 18:49

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 01 december 2023 08:24
Dat kunnen we zo niet voor u beantwoorden. Heeft u een contract afgesloten via de Vastelastenbond? U kunt anders het beste onze klantenservice bellen of uw papieren goed uitpluizen.

Ger

Vraag : indien ik contract voor energie afsluit via u wie is dan mijn contractpartner u of de betreffende leverancier
Wat als de leverancier failliet gaat ?
Aan wie betaal ik mijn voorschotten ?

Donderdag 30 november 2023 13:42

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 30 november 2023 14:39
Ons aanbod is maatwerk en hangt onder meer af van uw verbruik en of u zonnepanelen heeft. We hebben geen pasklaar aanbod liggen. Wat we wel hebben, is een zorgvuldig team adviseurs dat enkel energieleveranciers kiest die solvabel zijn. Het is niet zo dat we klanten onderbrengen bij financieel minder gezonde energiebedrijven. U kunt het beste met onze klantenservice bellen voor een weloverwogen advies of een berekening maken op onze website:

https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

“Het loont om je een jaartje vast te zetten

Hoe houd je jouw energierekeningen in balans als alles duurder wordt?

Dinsdag 28 november 2023 16:35

‌Per 2024 eindigt het prijsplafond en verdwijnt de overheidssteun, waardoor de variabele energietarieven van ten minste één energieleverancier al boven het plafond uitkomt. De verwachting is da...

Lees meer
Komend jaar verdwijnt het prijsplafond. Die zorgde er in 2023 voor dat huishoudens tot een bepaald verbruik nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas betalen.

Essent en Vattenfall verhogen variabele tarieven per 2024 door belastingen

Maandag 27 november 2023 09:13

‌Energiebedrijven Essent en Vattenfall verhogen per 2024 hun variabele tarieven. De prijsstijging wordt volgens het duo veroorzaakt door “extra belastingen” en “netbeheerkoste...

Lees meer
Wat kun je nog verwachten op het gebied van overheidssteun in 20234 als het prijsplafond en de energietoeslag verdwijnen?

Energierekening 2024: Wat kun je qua overheidssteun nog verwachten?

Maandag 20 november 2023 10:43

‌Per 1 januari 2024 eindigen het prijsplafond en de energietoeslag. Dat betekent dat er geen overheidsbescherming meer is en jouw energierekening flink kan stijgen. Waar kun je terecht als je j...

Lees meer
In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Kabinet pleit voor verbod op telemarketing bij Europese Commissie

Donderdag 16 november 2023 10:15

‌Het kabinet wil dat de Europese Unie ervoor zorgt dat lidstaten deurverkoop en telemarketing kunnen verbieden. Daarover gaat Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in gesprek met de ...

Lees meer