Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Tijdelijk Noodfonds Energie gaat weer open: Welke huishoudens krijgen subsidie?

Woensdag 13 december 2023 10:20Frank van de Ven
Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas wat genoeg is om 70.000 huishoudens te bij te staan.

Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas wat genoeg is om 70.000 huishoudens te bij te staan.

In 2024 heropent het Tijdelijk Noodfonds Energie, omdat de energieprijzen nog steeds redelijk hoog liggen. Het kabinet verlengt het noodfonds met een  jaar. De voorwaarden om subsidie te krijgen, zijn aangescherpt. 

Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas wat genoeg is om 70.000 huishoudens te bij te staan. De verwachting is dat het noodfonds in de loop van januari 2024 opengaat, zodat huishoudens tot eind maart 2024 een aanvraag kunnen doen.

Consumenten kunnen zich nu alvast registreren op noodfondsenergie.nl. Zij krijgen een seintje als de subsidieaanvraag wordt opengesteld. Het fonds is opgezet voor mensen met een kleine beurs.


Sociaal minimum

Huishoudens die maximaal twee keer het sociaal minimum verdienen, kunnen aanspraak maken op deze steunmaatregel. Het sociaal minimum is momenteel 1.408 euro voor alleenstaanden en 1.995 euro voor paren. Deze voorwaarde gold ook afgelopen jaar.

Alleenstaanden kunnen een aanvraag doen als hun bruto-inkomen, inclusief vakantiegeld, maximaal 2.816 euro per maand is. Bij mensen die samenwonen gaat het om een maximaal inkomen van 3.990 euro.
 

Energierekening slokt inkomen op

Een voorwaarde om kans te maken op het noodfonds is wanneer de energierekening een groot deel van het inkomen opslokt. Mensen met een laag inkomen (tot 130 procent van het sociaal minimum) maken kans op subsidie als zij 8 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Voor huishoudens met een laag middeninkomen (tot 200 procent van het sociaal minimum) ligt de grens op 10 procent van het inkomen. 

Mensen die aan deze voorwaarden voldoen, kunnen in januari 2024 hun aanvraag indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het noodfonds betaalt dan het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 of 10 procent van het (gezamenlijke) inkomen bedraagt. Het bedrag wordt rechtstreeks aan de energieleverancier uitgekeerd.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Wiegel

Goed om te weten en te lezen

Vrijdag 22 december 2023 09:44

Lelieveld

Goede informatie 
Wil graag op de hoogte blijven.

Donderdag 21 december 2023 19:20

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 22 december 2023 08:15
Goed om te horen! U kunt u inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen.

Persbericht: Lastenverzwaring op komst: Energierekening 2024 circa € 200 duurder

Maandag 11 december 2023 12:50

‌Consumenten betalen in 2024 circa € 200 meer voor hun energierekening. Zowel de netwerkkosten, energiebelasting als energietarieven stijgen. Daarnaast hebben verschillende energieleverancie...

Lees meer
“Consumenten met een variabel contract die nu niet overstappen, kunnen hun borst natmaken voor een oplopende energierekening in 2024”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Oproep ACM om over te stappen van variabel naar vast energiecontract geen moment te laat

Donderdag 07 december 2023 10:25

‌De oproep van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven komt op het juiste moment. Het einde van het prijsplafond nad...

Lees meer

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Nieuwe klant krijgt hoogste korting, bestaande klant de dupe’

Dinsdag 19 december 2023 06:08

‌Het loont niet om trouwe klant van Essent, Eneco of Vattenfall te zijn, want deze consumenten betalen de welkomstbonus van nieuwe klanten. Onderzoek van de Vastelastenbond wijst uit dat het pr...

Lees meer
Dit jaar deden 50.000 huishoudens een beroep op het noodfonds. Zij kregen bij elkaar 43,7 miljoen euro uitgekeerd. Voor volgend jaar is een bedrag van 60 miljoen euro beschikbaar.

Huishoudens kunnen in 2024 ‘sneller hulp’ van het energiefonds verwachten

Woensdag 06 december 2023 15:30

‌Huishoudens komen volgend jaar eerder in aanmerking voor steun vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie dan in 2023. Een aanvraag doen, wordt namelijk vereenvoudigd en het noodfonds belooft die ...

Lees meer