Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: Uitschakelen WOZ-bureaus verergert WOZ-problematiek alleen naar

Dinsdag 13 februari 2024 07:09Frank van de Ven
Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus is niet de oplossing voor de WOZ-problematiek, stelt Wolfert: “Het is beter als gemeenten hun prioriteiten bijstellen.

Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus is niet de oplossing voor de WOZ-problematiek, stelt Wolfert: “Het is beter als gemeenten hun prioriteiten bijstellen.

Door de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent te verlagen, wordt een complete beroepsgroep uitgeschakeld en de kloof tussen burger en overheid verder vergroot. De verdwijning van WOZ-adviesbureaus betekent namelijk niet het einde van foutieve waarderingen. Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. “De slager keurt zijn eigen vlees. Het vertrouwen in de overheid is al ontzettend laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, groeit het wantrouwen alleen maar”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Het baart de directeur van de consumentenorganisatie zorgen dat burgers rechtsbescherming wordt ontnomen. WOZ-bureaus staan mensen bij als het om het maken van bezwaar gaat. Dat proces is niet altijd even eenvoudig voor sommige huizenbezitters. “Voor die woningeigenaren hebben die bureaus echt wel een rol te vervullen", onderschrijft hoogleraar Arjen Schep van Lokale Overheden.

De hoogleraar vertelde Een Vandaag dat het aantal bezwaren pas afneemt als gemeenten hun werk beter doen: "De gemeente weet niet wat de staat is van het onderhoud is van de woning, of hoe oud je keuken of badkamer is. Als de gemeente meer haar best doet om ook die secundaire kenmerken in kaart te brengen, zijn er ook minder bezwaren nodig.”
 

Groeiende werkdruk gemeenten

Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus is niet de oplossing voor de WOZ-problematiek, stelt Wolfert: “Het is beter als gemeenten hun prioriteiten bijstellen. In plaats van de aanval op WOZ-adviesbureaus te openen, hadden ze hun tijd beter kunnen besteden aan het verbeteren van het taxatieproces.”

Volgens de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven vindt de overheid het "blijkbaar belangrijker” om de frontale aanval in te zetten op WOZ-bureaus. “In deze kruistocht wordt helaas voorbijgegaan aan het feit dat deze bureaus hun bestaansrecht danken aan de gemaakte fouten en gebrekkige communicatie van de overheid. Daar is de burger niet mee geholpen”, stelt Wolfert.


Burger niet serieus genomen

De overheid wil het verdienmodel van WOZ-bureaus fors verminderen wat volgens Wolfert de doodsteek voor veel WOZ-bureaus betekent. “De burger is daarvan de dupe, omdat er zo een laag rechtsbescherming verdwijnt. Voor de komst van deze WOZ-adviesbureaus voelden burgers zich niet serieus genomen en werden ze met een kluitje in het riet gestuurd."

Volfgens de directeur zijn gemeenten door de bureaus hun taxaties gaan verbeteren en is ook een  verbeterslag doorgevoerd als het om dienstverlening gaat. "Als er geen WOZ-adviesbureaus meer zijn, is de kans groot dat gemeenten in hun oude gedrag terugvallen. Er zijn geen partijen die hen scherp houden.”
 

Kloof overheid en burger vergroot

Wolfert stelt dat de harde aanpak van WOZ-bureaus de kloof tussen overheid en burger vergroot. Uit onderzoek van de Vastelastenbond blijkt dat circa 67 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers hun vraagtekens zetten bij de berekening van hun gemeente. Het grootste deel van de ingediende bezwaren – zo’n 35 procent daarvan - wordt gedaan omdat burgers het niet eens zijn met de hoogte van de beschikking. “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen”, stelt de directeur.

Niet de aanpak van bureaus is de oplossing voor de WOZ-problematiek. “De politiek moet zich inzetten voor een wetswijziging van deze sterk verouderde wet die de consument dupeert. Burgers krijgen relatief kort de tijd om bezwaar te maken, maar moeten lang op antwoord wachten. Gemeenten bezwijken door de vormgeving van deze wet onder de immense werkdruk.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Gelder

Na herhaaldelijk bellen kreeg ik dit jaar de definitieve aanslag. Volgens de rechter had de gemeente het goed gedaan.
Via een bureau 2 3 jaar Gelder bezwaar gemaakt en werd toe ca €20.000 ingeschat als mijn buren

Donderdag 15 februari 2024 15:17

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Vorig jaar steeg de WOZ-waarde, die onder meer bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar moet ophoesten, explosief. Landelijk ging het om een gemiddelde stijging van 17 procent.

Extreem forse stijging WOZ-waarde Zeeuwse huiseigenaren

Donderdag 04 januari 2024 10:15

‌ Veel Zeeuwse woningbezitters staat dit jaar een onaangename verrassing te wachten in de vorm van een flink gestegen WOZ-waarde. Net als vorig jaar valt deze hoog uit. Opvallend is dat deze...

Lees meer
De verdwijning van WOZ-adviesbureaus betekent namelijk niet het einde van foutieve waarderingen. Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente.

Persbericht: Overheid gaat met uitschakelen WOZ-bureaus voorbij aan WOZ-problematiek

Dinsdag 10 oktober 2023 06:28

‌De regering wil de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent verlagen, waardoor een complete beroepsgroep de nek wordt omgedraaid. Deze aanpak is niet de oplossing van de WO...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond:  “Gemeenten hebben de verkeerde prioriteiten gesteld en de burger genegeerd, waardoor ze zichzelf in een lastig parket hebben gemanoeuvreerd.”

Persbericht: 'Negeren burger zorgt voor verdubbeling aantal WOZ-bezwaren gemeenten'

Donderdag 20 juli 2023 09:09

‌ Gemeenten kampen met een gigantische werklast, omdat er voor 595.000 woningen bezwaar tegen de WOZ-waarde is ingediend en dat is een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. In 20...

Lees meer
Lelystad heeft de dubieuze eer om de hoogste stijging van de WOZ-waarde van ons land te hebben.

Lelystad pakt record met een stijging van 26 procent WOZ-waarde

Donderdag 13 juli 2023 09:27

‌De gemiddelde WOZ-waarde stond aan het begin van dit jaar op het hoogste niveau ooit volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde stijging was 17 procent, maar burgers in Le...

Lees meer