Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract

Donderdag 22 juni 2023 09:49Frank van de Ven
Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro.

Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro.

Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit onderzoek. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 10 energieleveranciers en ontdekte dat er besparingen van honderden euro’s mogelijk zijn afhankelijk van de leverancier. Klanten met een variabel contract bij United Consumers, Vattenfall en Eneco profiteren het meest van een overstap naar een vast energiecontract, want zij besparen daardoor gemiddeld 524 euro. Directeur Dirk-Jan Wolfert: “De gemiddelde besparing bij een overstap van variabel naar vast is nog nooit zo hoog geweest en levert honderden euro’s voordeel op.”

Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro. De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van juni van de 10 grootste energieleveranciers. Het prijsplafond vangt veel klappen op, want de variabele tarieven van OXXIO, Delta, Eneco en Vattenfall liggen flink boven het prijsplafond.

In juli worden deze tarieven naar beneden bijgesteld, is de verwachting. Consumenten die daar niet op willen wachten en liever voor een jaarcontract kiezen, betalen bij hun overstap veel minder voor een kuub gas en kilowattuur stroom. De prijzen voor een jaarcontract liggen inmiddels ver onder de tarieven van het prijsplafond.
 

Keuze energiecontract vereist zorgvuldigheid

De concurrentie in de energiemarkt barst volgens Wolfert weer los, want er wordt door energiebedrijven met scherpe, vaste tarieven en bonussen om de gunst van de consument gestreden. Consumenten die voor een vast energiecontract met loyaliteitsbonus kiezen, ontvangen van hun energieleverancier extra korting als zij hun energiecontract uitdienen.

Wolfert ziet dat de concurrentie in de energiemarkt in volle gang is: “Energieleveranciers zetten grof geschut in om in de gunst van de consument te komen. Toen het onderzoek werd uitgevoerd bood Innova een loyaliteitsbonus aan van 606 euro. Delta biedt trouwe klanten 200 euro, terwijl Budget Energie 140 euro belooft. Niet alle energiebedrijven bieden zo’n bonus aan, maar gaan juist lager zitten met hun vaste tarieven.”
 

Besparingen hoger dan ooit

De te behalen besparingen zijn volgens de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven nog nooit zo hoog geweest: “Ter vergelijking: voor de energiecrisis was de gemiddelde besparing zo’n 350 euro”, verduidelijkt Wolfert.

Het blijft belangrijk om een weloverwogen keuze te maken, want de laagste prijs is in de energiemarkt niet altijd de beste. “Het is verstandig om de financiële gezondheid van een energiebedrijf te controleren”, verduidelijkt Wolfert. “We raden aan om voor een jaarcontract te kiezen, omdat de tarieven laag zijn en zo’n contract zekerheid biedt. We hebben vorig jaar gezien dat de tarieven snel kunnen stijgen als er een tekort dreigt. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Afgelopen twee weken stegen de tarieven al drie keer binnen acht dagen. Dat risico kun je nu afdekken door over te stappen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Tineke Brandsma-Westrus

Mijn contract loopt af op 31-7-2023 en nu kreeg ik een telefoontje van colcenter van Vattenfall met een verzoek tot nieuw vast contract.
Maar dan is elektra 0.46 cent per kuup en gas 1.35, isdit redelijk?

Zondag 02 juli 2023 14:08

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 juli 2023 08:59
Ons advies is om even contact op te nemen met onze klantenservice. Zij kunnen u helpen en adviseren.

Felius

Is het verstandig om nu over te stappen? Mijn contract loopt tot 1 januari 2024.

Vrijdag 30 juni 2023 13:11

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 15:27
Nu de opzegvergoeding is verhoogd, is een lopend contract openbreken en overstappen minder interessant geworden. We raden u aan om contact op te nemen met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

Beijne

IK heb via jullie een vast contract bij gewoon energie en deze loopt tot 01-01-2024 wat moet ik doen want jullie regelen de overstap altijd

Vrijdag 30 juni 2023 11:30

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 15:25
We raden u aan om contact op te nemen met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

Geurts Neggers

Ik heb 29 juni een jarig contract af gesloten 240euro p mnd 10dagen bedenk tijd.mij 3jr.contract loopt 7 -7-23 af.

Vrijdag 30 juni 2023 10:58

Vrind

Ik ben bij de Switch service, regelen jullie dit automatisch of moet ik dat opnieuw doorgeven?

Vrijdag 30 juni 2023 00:52

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 08:47
Als u de service bij ons heeft afgesloten, hoeft u niets te doen en regelen wij de overstap voor u.

Huisman

Vaste lastenboek adviseerde me afgelopen jaar een vast contract bij gewoon energie. Moet ik morgen 30/6 nog overstappen naar een andere voordeligere energieleverancier?

Donderdag 29 juni 2023 22:19

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 08:57
Het openbreken van een contract is door de verhoogde opzegvergoeding flink duurder geworden. We bespreken graag met u uw mogelijkheden. U kunt onze klantenservice bellen en kijken wat het beste is voor uw situatie.

Warnaar-Bos

Ik blijf gewoon bij mijn eigen energiebedrijf
Dus jullie hoeven niets voor mij te doen.

Donderdag 29 juni 2023 20:15

Niessink

Fijn dat men meedenkt.
Dat geeft rust( in je portemonnee )in deze dure tijden.

Donderdag 29 juni 2023 20:00

Lunteren

Ik heb nu via jullie een contract bij Gewoon Energie. Dit loopt 1 september af.
Wat zou u mij nu adviseren?

Met vriendelijke groet, 
Chimène van Lunteren

Donderdag 29 juni 2023 19:58

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 08:55
Onze klantenservice neemt contact met u op. U kunt ons ook altijd bellen om de mogelijkheden te bespreken.

Mullem

Het zal inderdaad goed zijn een vast contract. Die heb ik bij J gewoon energie. 

Wel denk ik vast contract en wanneer het verlengen mogelijk is, zal de prijs weer hoger zijn. Want ik moet/mag verlengen in december. Altijd hoog tarief in die periode; wat is het voordeel!

Groeten
Jan van Mullem
Erve Teeselink 36
7451WE HoltenDonderdag 29 juni 2023 19:15

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 09:00
U kunt het beste even met onze klantenservice bellen om uw mogelijkheden te bespreken! Er is vast het een en ander mogelijk zodat u overstapt naar een voordelig contract na het beëindigen van uw lopende energiecontract.

Henk Heywegen

Goede planning.

Vrijdag 23 juni 2023 19:42

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond raadt consumenten die zich onvoldoende in dynamische contracten hebben verdiept expliciet af om voor deze contractvorm te kiezen.

Oproep om dynamisch energiecontract boven jaarcontract te kiezen is onverantwoord

Maandag 19 juni 2023 16:40

Om de energietransitie te versnellen, is het volgens klimaateconoom Reyer Gerlagh verstandig om over te stappen op 'dynamische' stroomprijzen. De Vastelastenbond vindt deze oproep onverantwo...

Lees meer
Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben.

Politiek eindelijk in actie voor plaatsing waarschuwing dynamisch energiecontract

Donderdag 15 juni 2023 14:47

‌Energiebedrijven moeten als het aan D66 ligt consumenten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract. Deze oproep van de politieke partij sluit direct aan op het eerder ...

Lees meer
Als het buiten heet is, is verkoeling zoeken bij de energieslurpende airco een populaire bezigheid. De grotere vraag naar verkoeling zorgt voor een stijging van de gasprijs.

Gasprijs knalt voor derde keer in acht dagen tijd de lucht in. Wat nu?

Woensdag 14 juni 2023 10:09

De gasprijs steeg afgelopen dinsdag 25 procent, omdat onderhoud aan Noorse gasinstallaties meer tijd kostte dan gepland. Het gaat hier om de derde stijging binnen acht dagen. Door de groeiende vraag...

Lees meer
In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen.

Seizoensupdate 2023: Gaan we terug naar een ‘nieuw oud normaal’?

Maandag 12 juni 2023 09:25

Dalende energieprijzen en meer concurrentie lijken voor een normalisatie van de energiemarkt te zorgen. Let wel: lijkt. Als er namelijk één markt is die continu in beweging is, is het de energiema...

Lees meer