Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Seizoensupdate 2023: Gaan we terug naar een ‘nieuw oud normaal’?

Maandag 12 juni 2023 09:25Frank van de Ven
In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen.

In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen.

Dalende energieprijzen en meer concurrentie lijken voor een normalisatie van de energiemarkt te zorgen. Let wel: lijkt. Als er namelijk één markt is die continu in beweging is, is het de energiemarkt wel. In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen. 

De meteorologische lente begint jaarlijks op 1 maart en eindigt op 31 mei. In de lente daalt het gasverbruik meestal, omdat de temperatuur oploopt. Na een zachte winter waarin de gasopslagen weinig werden aangesproken, bleef de voorraad goedgevuld in de lente. De gasprijzen daalden verder. Naast de daling van de gasprijzen waren er meerdere opvallende zaken te melden in dit seizoen.

De verwachting in de winterperiode was dat er in april een verhoging van de opzegvergoeding zou plaatsvinden. “Dat is niet gebeurd”, stelt Wolfert. “Het plan was om deze overstapboete – zoals deze in de volksmond heet – per april flink te verhogen, maar deze deadline is niet behaald. Dat verbaast mij niets, want we hadden eerder dit jaar een gesprek met een inspecteur van de ACM gehad waarin hij aangaf dat er een vertraging verwacht werd. De verwachting was in eerste instantie dat de deadline verschoven werd naar eind april, maar uiteindelijk is de verhoging van de opzegvergoeding er pas 1 juni gekomen.”


Mondjesmaat aanbod jaarcontracten

In de lente zijn de variabele tarieven verder gedaald. “Mijn verwachting is dat alle variabele tarieven per 1 juli onder het prijsplafond staan”, zegt Wolfert. “Ondanks de verlate invoering van een verhoging van de opzegvergoeding viel het mij op dat er mondjesmaat al jaarcontracten worden aangeboden. Een andere ontwikkeling die mij opviel, was de groeiende interesse in dynamische contracten.”

De komst van jaarcontracten voor de invoering van de verhoogde opzegvergoeding is een verrassende, maar positieve ontwikkeling volgens de directeur: “Mijn verwachting was dat energiebedrijven een meer afwachtende houding zouden aannemen. Ik dacht dat er pas in juni weer jaarcontracten aangeboden zouden worden, zodat eventuele risico’s doorberekend konden worden aan de klant. Het is positief dat er eerder wat gebeurde, want nu viel er eindelijk weer wat te kiezen.”


Concurrentie doet zijn werk

Je ziet nu dat de concurrentie zijn werk doet, want de strijd om de consument laait op stelt Wolfert:  “Sommige energiebedrijven bieden welkomstkortingen – of loyaliteitskortingen – van ruim 500 euro aan. Dat is een goed teken, want dat wijst uit dat consumenten weer voordeel kunnen behalen door over te stappen naar een vast contract.”

Doordat er meer concurrentie op de markt komt, profiteren huishoudens van de komst van 1-jarige energiecontracten. “Het is verstandig om nu toe te slaan en van een jaarcontract gebruik te maken. In de zomer zullen de tarieven laag blijven. Nu kun je dus nog van lage tarieven profiteren, want in de winter gaan de prijzen vast omhoog. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Je kunt het vergelijken met het kopen van een winterjas. Als je in de zomer een winterjas koopt, betaal je daar fors minder voor dan wanneer je dat kledingstuk in de winter zou kopen”, stelt Wolfert. 


Toekomstverwachting

Wolfert verwacht een verdere daling van de energietarieven in de zomer, maar daarna is de verwachting dat de tarieven weer stijgen omdat de vraag naar energie toeneemt tegen de herfst. Het advies is om niet te lang te wachten met het kiezen van een vast contract en in deze zomer toe te slaan.

Wat een interessante ontwikkeling is, zijn de rechtszaken die tegen energiebedrijven aangespannen zijn omdat zij de variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar verhoogden.  “Een rechter uit Amsterdam heeft al aangegeven het niet met deze prijsstijging eens te zijn. Nu lopen er een aantal massaclaims tegen energiebedrijven. De inzet is de rechtsgeldigheid van het vaker dan tweemaal per jaar aanpassen van de tarieven van variabele energiecontracten. Als de claims worden toegekend, betekent dit dat een hoop energiebedrijven veel geld moeten terugstorten aan consumenten. Het is afwachten wat er nu gebeurt”, besluit de directeur.  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Ter versterking van ons team zoeken we een enthousiaste klantadviseur energie die pas tevreden is als de stem aan de andere kant van de lijn ophangt met een lach. Jij maakt het verschil!

Breng jij onze klanten (lasten)verlichting? Echt stralen doe je als medewerker klantenservice bij de Vastelastenbond!

Woensdag 07 juni 2023 06:39

‌In elkaar overvloeiende werkdagen vind je niet bij de Vastelastenbond, want elke dag is hier anders. Wij vinden het belangrijk om alles uit de dag te halen en mensen blij te maken. Ter versterki...

Lees meer
Miljoenen Nederlanders werden vorig jaar geconfronteerd met tussentijdse verhogingen van de energieprijs. Deze tariefverhogingen zijn mogelijk in strijd met de wet geweest bleek in februari na uitspraak van een Amsterdamse rechter.

Te gretige energiebedrijven moeten consumenten na claim fors terugbetalen

Maandag 05 juni 2023 11:05

‌ Tenminste drie klanten van Essent, Eneco en Vattenfall ontvingen schikkingsvoorstellen tussen de 400 en 1400 euro van hun energieleverancier. Deze voorstellen kwamen binnen nadat zij een claim...

Lees meer
Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar dynamische energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten.

Persbericht: Afsluiten dynamisch contract verdient net als beleggen in aandelen verplichte waarschuwing

Maandag 05 juni 2023 06:28

‌De Vastelastenbond pleit voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten, omdat deze contracten financieel risicovol kunnen zijn. Steeds meer...

Lees meer
Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die risico’s durven te nemen en voor veelgebruikers zoals mensen met een elektrische auto.

De do’s en don’ts van dynamische contracten

Vrijdag 02 juni 2023 11:09

Dynamische contracten zijn in opkomst en winnen aan populariteit. Nu de energietarieven laag zijn, klinken deze contracten erg interessant, maar er kleven ook een aantal nadelen aan deze contractvor...

Lees meer