Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Politiek eindelijk in actie voor plaatsing waarschuwing dynamisch energiecontract

Donderdag 15 juni 2023 14:47Frank van de Ven
Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben.

Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben.

Energiebedrijven moeten als het aan D66 ligt consumenten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract. Deze oproep van de politieke partij sluit direct aan op het eerder deze maand geplaatste pleidooi van de Vastelastenbond. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie is blij met deze oproep vanuit Den Haag: “Het is goed dat de politiek het belang van een waarschuwing voor dynamische contracten inziet en consumenten wil beschermen tegen de grillige energiemarkt.”

Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben. Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar zulke energiecontracten, maar zijn niet op de hoogte van de nadelen van deze contracten. Directeur Dirk-Jan Wolfert pleit voor een duidelijke voorlichting wanneer consumenten voor zo’n energiecontract kiezen: “Een dynamisch contract is vergelijkbaar met het hebben van aandelen en daardoor een risicovol product.”

D66-Kamerlid Raoul Boucke sluit zich hierbij aan. Volgens de politicus adverteren aanbieders van energiecontracten met lage prijzen, maar wijzen zij onvoldoende op plotse prijsstijgingen in de donkere en koude wintermaanden wanneer de vraag naar energie stijgt. Boucke wil daar verandering in brengen, zodat mensen "van tevoren weten waar ze nou precies voor kiezen".


Waarschuwing opgepikt

Wolfert is blij dat er in Den Haag aandacht is voor deze contractvorm “Het is goed dat de politiek het belang van een waarschuwing voor dynamische contracten inziet en consumenten wil beschermen tegen de grillige energiemarkt. Zonder heldere informatie en goed vooronderzoek kan zo’n energiecontract minder goed geïnformeerde consumenten in de financiële afgrond storten. Het wordt hoog tijd voor actie en het is goed nieuws dat het pleidooi van de Vastelastenbond voor een waarschuwing is opgepikt door de politiek.
 
Een waarschuwing bij reclames voor dynamische contracten is een goede eerste stap om consumenten te beschermen, verduidelijkt Wolfert: “We zijn blij dat onze oproep voor meer transparantie wordt opgepikt door D66. Hopelijk zorgt dit ervoor dat alleen consumenten die de werking van de energiemarkt op hun duimpje kennen voor zo’n contract kiezen. De keuze voor een dynamisch contract moet namelijk bewust genomen worden, omdat er risico’s aan dit volatiele energiecontract kleven.”
 

Stijging interesse dynamische contracten

Het aandeel dynamische energiecontracten op het geheel is nog beperkt, maar neemt wel toe. Van de miljoenen huishoudens in Nederland hebben er nu 178.000 een dynamisch contract. Dat is een derde meer dan in december vorig jaar, aldus cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"Mensen mogen zelf kiezen wat voor een energiecontract ze afsluiten, maar het is dan wel goed dat ze zich bewust zijn van de risico’s", stelt Boucke. Hij wijst erop dat de prijzen extra wisselvallig zijn door de oorlog in Oekraïne. "Mensen die nu een dynamisch contract afsluiten, kunnen in de winter verrast worden door een hoge energierekening die ze misschien niet kunnen betalen."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Robin Quax

Ik vraag mij af: in hoeverre zijn consumenten met een dynamisch contract beschermd tegen extreme prijzen op de elektriciteitsmarkt? In het voorjaar en de zomer van 2022 waren de prijzen extreem hoog. In Frankrijk werd toen een keer de 2900 €/MWh aangetikt. Dat is dus 2,90 euro per kWh. Stel dat zich opnieuw zulke extreme prijzen voordoen, wordt dat dan 1-op-1 doorberekend aan de consument met een dynamisch contract? In de VS kregen consumenten met een dynamisch contract na het extreme weer in Texas in 2021 (dat ca. 10 dagen aanhield) een energierekening van soms wel 5000 euro. Zou een dergelijke situatie zich bij Nederlandse consumenten voor kunnen doen?

Woensdag 31 januari 2024 10:24

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 05 februari 2024 08:20
Het probleem van dynamische contracten is dat het afsluiten van deze energiecontracten zonder voorkennis erg 'gevaarlijk' kan zijn. We schreven er al vaker over: https://www.vastelastenbond.nl/blog/persbericht-afsluiten-dynamisch-contract-verdient-net-als-beleggen-in-aandelen-verplichte-waarschuwing/

Marcel de Kort

Uiteindelijk is een dynamisch contract altijd goedkoper. Want ook de aanbieders van vaste contracten nemen het risico van hogere prijzen in de winter bij het vaststellen van de vaste tarieven mee. Zouden ze dat niet doen dan lopen ze de kans failliet te gaan. Wanneer dankzij b.v. een zachte winter de energieprijzen niet stijgen dan maken de aanbieders extra winst, niet de consument. Bij een dynamisch contract gaat het voordeel in dit geval wel naar de consument. Bij een dynamisch contract heb je steeds de laagste prijs van het moment ook wanneer de energie prijzen op een hoger niveau liggen. Aanbieders van vaste contracten gaan met een veilige marge boven het gemiddelde van die lage prijzen zitten zodat je altijd teveel betaald. Vreemde stellingname van de VLB, het lijkt wel een lobby voor de aanbieders van vaste contracten.

Vrijdag 30 juni 2023 00:02

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 juni 2023 08:49
We geven aan dat er het een en ander komt kijken bij het afsluiten en beheren van een dynamisch contract. Informatieverschaffing is onze taak als consumentenorganisatie. We zijn kritisch op alle contractvormen.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Als het buiten heet is, is verkoeling zoeken bij de energieslurpende airco een populaire bezigheid. De grotere vraag naar verkoeling zorgt voor een stijging van de gasprijs.

Gasprijs knalt voor derde keer in acht dagen tijd de lucht in. Wat nu?

Woensdag 14 juni 2023 10:09

De gasprijs steeg afgelopen dinsdag 25 procent, omdat onderhoud aan Noorse gasinstallaties meer tijd kostte dan gepland. Het gaat hier om de derde stijging binnen acht dagen. Door de groeiende vraag...

Lees meer
In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen.

Seizoensupdate 2023: Gaan we terug naar een ‘nieuw oud normaal’?

Maandag 12 juni 2023 09:25

Dalende energieprijzen en meer concurrentie lijken voor een normalisatie van de energiemarkt te zorgen. Let wel: lijkt. Als er namelijk één markt is die continu in beweging is, is het de energiema...

Lees meer
Ter versterking van ons team zoeken we een enthousiaste klantadviseur energie die pas tevreden is als de stem aan de andere kant van de lijn ophangt met een lach. Jij maakt het verschil!

Breng jij onze klanten (lasten)verlichting? Echt stralen doe je als medewerker klantenservice bij de Vastelastenbond!

Woensdag 07 juni 2023 06:39

‌In elkaar overvloeiende werkdagen vind je niet bij de Vastelastenbond, want elke dag is hier anders. Wij vinden het belangrijk om alles uit de dag te halen en mensen blij te maken. Ter versterki...

Lees meer
Miljoenen Nederlanders werden vorig jaar geconfronteerd met tussentijdse verhogingen van de energieprijs. Deze tariefverhogingen zijn mogelijk in strijd met de wet geweest bleek in februari na uitspraak van een Amsterdamse rechter.

Te gretige energiebedrijven moeten consumenten na claim fors terugbetalen

Maandag 05 juni 2023 11:05

‌ Tenminste drie klanten van Essent, Eneco en Vattenfall ontvingen schikkingsvoorstellen tussen de 400 en 1400 euro van hun energieleverancier. Deze voorstellen kwamen binnen nadat zij een claim...

Lees meer