Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Oproep om dynamisch energiecontract boven jaarcontract te kiezen is onverantwoord

Maandag 19 juni 2023 16:40Frank van de Ven
De Vastelastenbond raadt consumenten die zich onvoldoende in dynamische contracten hebben verdiept expliciet af om voor deze contractvorm te kiezen.

De Vastelastenbond raadt consumenten die zich onvoldoende in dynamische contracten hebben verdiept expliciet af om voor deze contractvorm te kiezen.

Om de energietransitie te versnellen, is het volgens klimaateconoom Reyer Gerlagh verstandig om over te stappen op 'dynamische' stroomprijzen. De Vastelastenbond vindt deze oproep onverantwoord en raadt consumenten die zich onvoldoende in deze contractvorm hebben verdiept af om voor deze contracten te kiezen.
 
Gerlagh is hoogleraar aan Tilburg University en denkt dat dynamische contracten een goede manier zijn om het stroomoverschot aan zonne- en windenergie te verwerken. Het doel is ervoor te zorgen dat schone energie niet weggegooid wordt en er daardoor alsnog van vervuilende gas- en kolencentrales gebruikgemaakt wordt. “Dat idee is goed, maar dynamische contracten zijn niet de beste manier om dat te doen”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

De directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven vindt het zelfs onverstandig om dynamische contracten te promoten: “De oproep van een klimaateconoom om voor een dynamisch contract te kiezen, is onverantwoord. Zulke energiecontracten zonder vooronderzoek afsluiten is zeer onverstandig en in sommige gevallen zelfs onverantwoord. Mensen met een krappe beurs en leken zijn juist gebaat bij een jaarcontract met vaste tarieven, omdat dit overzicht en rust brengt.”


Consument snakt naar zekerheid

Een dynamisch energiecontract vraagt om constante aandacht en een goede financiële buffer. “Plotse prijsstijgingen door een groeiende marktvraag en temperatuurwisselingen kunnen voor een verdubbeling van de energierekening zorgen. Op zulke momenten snakken consumenten juist naar de zekerheid van een vast energiecontract”, zegt Wolfert.  

De “hosannaverhalen” over dynamische contracten wekken volgens Wolfert ten onrechte de indruk dat deze energiecontracten de oplossing zijn voor de energiecrisis. “Dat zijn ze juist niet. Sterker nog: deze contracten kunnen voor veel financiële problemen zorgen. Het is niet voor niets dat de Vastelastenbond pleit voor een waarschuwing voor deze energiecontracten, zodat consument weten wat deze energiecontracten precies inhouden. D66 heeft ons advies overgenomen.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben.

Politiek eindelijk in actie voor plaatsing waarschuwing dynamisch energiecontract

Donderdag 15 juni 2023 14:47

‌Energiebedrijven moeten als het aan D66 ligt consumenten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract. Deze oproep van de politieke partij sluit direct aan op het eerder ...

Lees meer
Als het buiten heet is, is verkoeling zoeken bij de energieslurpende airco een populaire bezigheid. De grotere vraag naar verkoeling zorgt voor een stijging van de gasprijs.

Gasprijs knalt voor derde keer in acht dagen tijd de lucht in. Wat nu?

Woensdag 14 juni 2023 10:09

De gasprijs steeg afgelopen dinsdag 25 procent, omdat onderhoud aan Noorse gasinstallaties meer tijd kostte dan gepland. Het gaat hier om de derde stijging binnen acht dagen. Door de groeiende vraag...

Lees meer
In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen.

Seizoensupdate 2023: Gaan we terug naar een ‘nieuw oud normaal’?

Maandag 12 juni 2023 09:25

Dalende energieprijzen en meer concurrentie lijken voor een normalisatie van de energiemarkt te zorgen. Let wel: lijkt. Als er namelijk één markt is die continu in beweging is, is het de energiema...

Lees meer
Ter versterking van ons team zoeken we een enthousiaste klantadviseur energie die pas tevreden is als de stem aan de andere kant van de lijn ophangt met een lach. Jij maakt het verschil!

Breng jij onze klanten (lasten)verlichting? Echt stralen doe je als medewerker klantenservice bij de Vastelastenbond!

Woensdag 07 juni 2023 06:39

‌In elkaar overvloeiende werkdagen vind je niet bij de Vastelastenbond, want elke dag is hier anders. Wij vinden het belangrijk om alles uit de dag te halen en mensen blij te maken. Ter versterki...

Lees meer