Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasprijs knalt voor derde keer in acht dagen tijd de lucht in. Wat nu?

Woensdag 14 juni 2023 10:09Frank van de Ven
Als het buiten heet is, is verkoeling zoeken bij de energieslurpende airco een populaire bezigheid. De grotere vraag naar verkoeling zorgt voor een stijging van de gasprijs.

Als het buiten heet is, is verkoeling zoeken bij de energieslurpende airco een populaire bezigheid. De grotere vraag naar verkoeling zorgt voor een stijging van de gasprijs.

De gasprijs steeg afgelopen dinsdag 25 procent, omdat onderhoud aan Noorse gasinstallaties meer tijd kostte dan gepland. Het gaat hier om de derde stijging binnen acht dagen. Door de groeiende vraag naar gas vanuit China en de inzet van energieslurpende airco’s is de verwachting dat de prijzen blijven stijgen. De Vastelastenbond adviseert om juist nu een jaarcontract af te sluiten.

De gasprijs schiet omhoog nu de vraag vanuit Azië stijgt, maar ook het warme weer - waardoor airco’s overuren draaien om ruimtes te koelen - is van invloed op de tarieven. Directeur Dirk-Jan Wolfert raadt consumenten die nog variabel zitten aan om juist nu over te stappen naar een jaarcontract: “Niets doen kost nu juist geld. De prijzen stijgen en de verwachting is dat dit door blijft gaan nu de gasvoorraden voor de winter gevuld moeten worden. Dit is dé tijd om voor een jaarcontract te kiezen.”
 
In de zomer zullen de tarieven nog relatief laag blijven, al geven de prijsstijgingen van gas volgens Wolfert aan dat er veranderingen aankomen op dit gebied: “Het is een kwestie van vraag en aanbod. Je kunt het vergelijken met het kopen van een winterjas. Als je in de zomer een winterjas koopt, betaal je daar fors minder voor dan wanneer je dat kledingstuk in de winter zou kopen. Door nu een jaarcontract af te sluiten, profiteer je van gunstige tarieven en ben je twaalf maanden veilig voor een grillige energiemarkt.”


Verschillende energiecontracten

Naast jaarcontracten zijn er ook meerjarencontracten beschikbaar. Wolfert raadt af om voor zo’n overeenkomst te kiezen: “Als de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld in 2024 eindigt, heeft dat gevolgen voor de gasprijs. Deze kan dan sterk dalen en dat is geen prettig idee voor mensen die een meerjarencontract hebben afgesloten. Een ander voorbeeld kan een wereldwijde recessie zijn waardoor de energietarieven zakken. Het openbreken van een meerjarencontract loopt flink in de papieren door de nieuwe, verhoogde opzegvergoeding."

Dynamische contracten winnen in populariteit, maar deze contractvorm raadt Wolfert nu niet aan: “Dynamische tarieven lijken erg interessant – en kunnen dat ook zijn – maar zijn niet zonder risico. De keuze voor zo’n contract is te vergelijken met het hebben van aandelen. Mensen die met aandelen aan de slag gaan, worden gewaarschuwd voor de gevaren daarvan. Het is een risicovol product en zo moeten dynamische contracten ook behandeld worden. Ik pleit voor een duidelijke voorlichting wanneer consumenten voor zo’n energiecontract kiezen.”


Onderhoud gasinstallaties

Handelaren betaalden maandagmiddag zo’n 35 euro voor een megawattuur en dat is 7 euro meer dan de 28 euro die ze aan het begin van de dag moesten aftikken. Door het wegvallen van Russisch gas werd Noorwegen een belangrijke leverancier voor West-Europese landen. Er vindt nu gepland onderhoud plaats aan gasinstallaties. Maar dinsdag liet de Noorse gasnetbeheerder Gassco weten dat dit onderhoud langer duurt dan verwacht.

Wolfert raadt consumenten die twijfelen over wat ze het beste kunnen doen aan om een energieberekening te maken. Door je gegevens in te vullen, krijg je een handig overzicht van aanbiedingen die op de markt beschikbaar zijn voorgeschoteld. De Vastelastenbond is een onafhankelijke consumentenorganisatie en zet het belang van de klant voorop. Dat betekent dus dat we ook de financiële gezondheid van energiebedrijven meenemen in onze vergelijking.  

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In deze seizoensupdate blikt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de ontwikkelingen die zich in de meteorologische lente afspeelden in de energiemarkt. Ook deelt hij zijn toekomstverwachtingen.

Seizoensupdate 2023: Gaan we terug naar een ‘nieuw oud normaal’?

Maandag 12 juni 2023 09:25

Dalende energieprijzen en meer concurrentie lijken voor een normalisatie van de energiemarkt te zorgen. Let wel: lijkt. Als er namelijk één markt is die continu in beweging is, is het de energiema...

Lees meer
Ter versterking van ons team zoeken we een enthousiaste klantadviseur energie die pas tevreden is als de stem aan de andere kant van de lijn ophangt met een lach. Jij maakt het verschil!

Breng jij onze klanten (lasten)verlichting? Echt stralen doe je als medewerker klantenservice bij de Vastelastenbond!

Woensdag 07 juni 2023 06:39

‌In elkaar overvloeiende werkdagen vind je niet bij de Vastelastenbond, want elke dag is hier anders. Wij vinden het belangrijk om alles uit de dag te halen en mensen blij te maken. Ter versterki...

Lees meer
Miljoenen Nederlanders werden vorig jaar geconfronteerd met tussentijdse verhogingen van de energieprijs. Deze tariefverhogingen zijn mogelijk in strijd met de wet geweest bleek in februari na uitspraak van een Amsterdamse rechter.

Te gretige energiebedrijven moeten consumenten na claim fors terugbetalen

Maandag 05 juni 2023 11:05

‌ Tenminste drie klanten van Essent, Eneco en Vattenfall ontvingen schikkingsvoorstellen tussen de 400 en 1400 euro van hun energieleverancier. Deze voorstellen kwamen binnen nadat zij een claim...

Lees meer
Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar dynamische energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten.

Persbericht: Afsluiten dynamisch contract verdient net als beleggen in aandelen verplichte waarschuwing

Maandag 05 juni 2023 06:28

‌De Vastelastenbond pleit voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten, omdat deze contracten financieel risicovol kunnen zijn. Steeds meer...

Lees meer