Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Podcast staat in het teken van dynamische energiecontracten: ontdek de voor- en nadelen

Woensdag 09 november 2022 08:50Frank van de Ven
Dynamische energiecontracten zijn populair. Deze manier van energie afnemen is echter erg intensief en kan risicovol zijn

Dynamische energiecontracten zijn populair. Deze manier van energie afnemen is echter erg intensief en kan risicovol zijn

Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis waardoor je direct ziet op welk moment van de dag je het minst betaalt voor stroom en gas. In de nacht is je energie bijvoorbeeld goedkoper dan in de ochtend. Dit klinkt interessant maar deze manier van energie afnemen is erg intensief en kan risicovol zijn, legt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond uit.
 
In de veertiende editie van 'Onderaan de Streep' gaat Wolfert dieper in op dynamische contracten. Deze podcast belicht de voor- en nadelen van deze contractvorm. Wolfert merkt dat de interesse in dynamische energiecontracten de laatste tijd groeit. Energiebedrijven zoals Frank Energie en ANWB bieden deze contractvormen al volop aan. “Dit klinkt interessant maar deze manier van energie afnemen is erg intensief. Je moet namelijk altijd rekening houden met de tijd."

Je bent bijvoorbeeld goedkoper uit als je in de middag je was draait maar heb je daar tijd voor? "Als je een kantoorbaan hebt, is dit erg lastig", verduidelijkt Wolfert. "Als je thuis werkt, kan het interessant zijn. Sommige mensen vinden het een sport om hun energie op de goedkoopste momenten te verbruiken. Andere mensen vinden het juist veel gedoe om zo actief met energie bezig te zijn en hun leven er deels op in te richten.”
 

De Vastelastenbond gaat niet met dynamische contracten werken, zegt Wolfert: “Het is zeker een goede ontwikkeling dat vraag en aanbod op deze manier goed op elkaar worden afgestemd. Het nadeel van dynamische contracten is dat het je  tijd kost om uit te zoeken wanneer je het beste energie kunt gebruiken. Je moet je dagritme erop aanpassen en dat zullen veel mensen niet willen doen. De meeste huishoudens hechten veel waarde aan zekerheid en willen een vast bedrag betalen.”
 
Dynamische contracten brengen – net als het inkoopbeleid op de dagmarkt – ook een risico met zich mee. “Deze manier van energie inkopen, is ook onderhevig is aan de grillen van de markt. Als er angst voor gastekorten ontstaat, zie je dat direct terug in de tarieven. Deze kunnen dan gigantisch de hoogte inschieten en duurder uitvallen dan de prijs die je voor energie betaalt bij een contract waarbij met termijnbedragen gewerkt wordt.”
 

Luister onze podcasts terug

‘Onderaan De Streep’ is te beluisteren via YouTube, Spotify, iTunes, Google én Soundcloud! Alle afleveringen kun je terugluisteren op deze kanalen. Een podcast is een nieuwe manier om onze klanten te informeren op actuele ontwikkelingen en onze nieuwe diensten. Mocht je een tip hebben voor de redactie of wil je een bepaald onderwerp uitgelicht hebben dan kun je ons altijd mailen!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Toezichthouder ACM is volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond “niet alert genoeg geweest.”

‘Toezichthouder niet alert genoeg geweest bij overname klantenbestand energiebedrijf’

Maandag 07 november 2022 10:49

‌ Recent oordeelde een Amsterdamse kantonrechter dat klanten van een failliet energiebedrijf bij een overname door een andere aanbieder niet ineens een veel duurder energiecontract mogen kri...

Lees meer
De energiemarkt is volop in beweging en het lijkt erop dat de tarieven blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht moet worden.

Energiecrisis: ‘2023 wordt een duur jaar omdat we met een groot aantal uitdagingen kampen’

Woensdag 02 november 2022 11:51

‌De energiemarkt is volop in beweging en de energietarieven lijken de laatste tijd te blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht m...

Lees meer
Ben jij ook zo benieuwd hoeveel compensatie jij volgend jaar kunt verwachten? Vul je verbruik in en kijk hoeveel jij maandelijks gecompenseerd wordt voor je energieverbruik.

Wat betekent het prijsplafond voor jou? Ontdek het met onze Compensatie Bereken Tool

Dinsdag 08 november 2022 08:32

‌De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat overheidsingrijpen nodig is en daarom is per 1 januari 2023 een prijsplafond van kracht. Door een maximumtarief voor energie te hanteren, worden de...

Lees meer
Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis.

Waarom de Vastelastenbond niet met dynamische contracten werkt

Woensdag 02 november 2022 08:24

‌De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt regelmatig vragen over dynamische contracten. In dit blog legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe hij over deze contractvorm denkt. Ook komen de v...

Lees meer