Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

‘Toezichthouder niet alert genoeg geweest bij overname klantenbestand energiebedrijf’

Maandag 07 november 2022 10:49Frank van de Ven
Toezichthouder ACM is volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond “niet alert genoeg geweest.”

Toezichthouder ACM is volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond “niet alert genoeg geweest.”

Recent oordeelde een Amsterdamse kantonrechter dat klanten van een failliet energiebedrijf bij een overname door een andere aanbieder niet ineens een veel duurder energiecontract mogen krijgen. De nieuwe energieleverancier moet de voorwaarden uit het oude contract respecteren. Deze uitspraak zorgde voor een schokgolf in de energiemarkt. Of het gevolgen gaat hebben, is nog maar de vraag want de overnames zijn goedgekeurd door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De rechter oordeelde dat de voorwaarden van een oud energiecontract gerespecteerd moeten worden bij een overname na faillissement. Deze uitspraak staat echter haaks op een eerdere toelichting van de toezichthouder. Zo liet ACM eerder dit jaar in een toelichting weten dat ‘…bij een overname van de klantenportefeuille na een faillissement die klanten over gaan naar de nieuwe leverancier die hen een aanbod doet. De oude contractvoorwaarden, zoals die waren afgesloten met de voormalige leveranciers, vervallen.’

De uitleg van de ACM roept veel vragen op. De toezichthouder is volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond “niet alert genoeg geweest.” Wanneer een partij faillissement aanvraagt, moet de toezichthouder zorgdragen voor een goede bemiddeling tussen het bedrijf dat faillissement aanvraagt en een geïnteresseerde partij die de klanten wil overnemen. “De toezichthouder moet deze partijen samenbrengen en in het belang van de consument handelen en de wetgeving volgen die daarvoor is”, verduidelijkt Wolfert.
 

Niet akkoord moeten gaan

Volgens de wetgeving zijn er twee opties; óf een energieleverancier neemt de klanten inclusief contracten en voorwaarden over óf de klanten worden na het faillissement naar rato verdeeld over alle energieleveranciers. Handelen in het belang van de klant betekent dus dat er bij de overname de voorwaarden van het lopende contract gerespecteerd moeten worden. Wolfert: “Dat is niet gebeurd. Klanten werden overgenomen, maar niet met de contracten en tarieven zoals zij deze hadden afgesloten met hun oude leverancier. Klanten die werden overgenomen door een andere energieleverancier werden ineens met een duurder energiecontract geconfronteerd. De verantwoordelijkheid in deze zaak ligt bij de toezichthouder. De rol van deze partij is om te aan te geven of een overname op een goede manier gebeurt of juist niet.”

Als toezichthouder had ACM deze overname niet moeten accepteren, vindt Wolfert: “In 2018 gebeurde dat niet en werden consumenten de dupe van deze beslissing. Vorig jaar vond hetzelfde scenario opnieuw plaats. Er gingen zeven energiebedrijven failliet waarvan klanten werden geconfronteerd met een duurder contract. De toezichthouder had wederom niet akkoord moeten gaan met dit aanbod en de klanten moeten verdelen over verschillende leveranciers. Een andere optie was dat de nieuwe energieleverancier de klanten over had moeten nemen met behoud van de lopende contractvoorwaarden.”


Kamervragen gesteld

Wat er nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De gevolgen van de uitspraak van de kantonrechter zijn nog in nevelen gehuld. Wolfert volgt de uitspraak op de voet: “Wij werken aan een nieuw solvabiliteitsonderzoek en zullen alles in onze macht doen om consumenten zo goed mogelijk te informeren over de situatie in de energiemarkt.” Politiek Den Haag is ook bezig met de zaak. Zo hebben politici Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Omtzigt naar aanleiding van deze uitspraak direct Kamervragen gesteld. 

De zaak werd aangespannen door een klant van een energiebedrijf dat in 2018 op de fles ging. Deze consument was het niet eens met de nieuwe tarieven die de partij die het klantenbestand overnam, hanteerde na de overname. Volgens de rechter had de partij die het klantenbestand van het failliete energiebedrijf overnam dezelfde voorwaarden moeten hanteren zoals die golden bij het oude contract.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiemarkt is volop in beweging en het lijkt erop dat de tarieven blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht moet worden.

Energiecrisis: ‘2023 wordt een duur jaar omdat we met een groot aantal uitdagingen kampen’

Woensdag 02 november 2022 11:51

‌De energiemarkt is volop in beweging en de energietarieven lijken de laatste tijd te blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht m...

Lees meer
Ben jij ook zo benieuwd hoeveel compensatie jij volgend jaar kunt verwachten? Vul je verbruik in en kijk hoeveel jij maandelijks gecompenseerd wordt voor je energieverbruik.

Wat betekent het prijsplafond voor jou? Ontdek het met onze Compensatie Bereken Tool

Dinsdag 08 november 2022 08:32

‌De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat overheidsingrijpen nodig is en daarom is per 1 januari 2023 een prijsplafond van kracht. Door een maximumtarief voor energie te hanteren, worden de...

Lees meer
Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis.

Waarom de Vastelastenbond niet met dynamische contracten werkt

Woensdag 02 november 2022 08:24

‌De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt regelmatig vragen over dynamische contracten. In dit blog legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe hij over deze contractvorm denkt. Ook komen de v...

Lees meer
Kaag liet aan RTL Nieuws weten dat het prijsplafond een tijdelijke maatregel is die in 2024 voor een select gezelschap geldt.

Minister Kaag van Financiën: ‘Prijsplafond in 2024 voor selecte groep’

Dinsdag 01 november 2022 14:05

‌ Per 2023 is een prijsplafond van kracht waardoor consumenten tot een bepaald verbruik profiteren van een vast bedrag voor hun energieverbruik. Wanneer het verbruik boven een bepaalde limie...

Lees meer