Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiecrisis: ‘2023 wordt een duur jaar omdat we met een groot aantal uitdagingen kampen’

Woensdag 02 november 2022 11:51Frank van de Ven
De energiemarkt is volop in beweging en het lijkt erop dat de tarieven blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht moet worden.

De energiemarkt is volop in beweging en het lijkt erop dat de tarieven blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht moet worden.

De energiemarkt is volop in beweging en de energietarieven lijken de laatste tijd te blijven dalen. Goed nieuws zou je zeggen maar directeur Dirk-Jan Wolfert vindt dat er niet te snel gejuicht moet worden. De situatie kan snel omslaan als we bijvoorbeeld met een strenge winter te maken krijgen. In dit blog vertelt Wolfert hoe hij de ontwikkelingen in de energiemarkt ziet, geeft hij bespaartips en legt hij uit waarom woningisolatie zo interessant is. 


Kun je een update geven over de situatie in de energiemarkt?


“De markt is erg onrustig en dat merk je. In augustus was er nog een piek en waren de tarieven torenhoog terwijl er nu juist een daling is ingezet. De gasvoorraad is vol en er blijft gas binnenkomen, waardoor de tarieven vrij laag liggen. Dat klinkt erg goed maar je moet nu niet meteen denken dat de crisis gaat liggen.”


Dalende tarieven zijn toch positief?


“Dat is zo maar de situatie kan snel omslaan. Het is nu nog vrij warm buiten waardoor ons energieverbruik laag is. Wanneer het kouder wordt, stijgt de vraag naar energie en dat zal betekenen dat de tarieven van gas en stroom de hoogte inschieten. Daarnaast staan we volgend jaar voor een aantal uitdagingen op energiegebied. De verwachting is dat 2023 sowieso een duur jaar wordt. Dit jaar hebben we nog gebruik kunnen maken van Russisch gas maar dat kan volgend jaar niet meer. De gaskraan vanuit Rusland is dichtgedraaid en dat betekent dat we naar alternatieven moeten zoeken. De kans is heel groot dat die alternatieven veel duurder zijn.”


Volgend jaar krijgen we te maken met een prijsplafond. Wat zijn jouw gedachtes over deze steunmaatregel?


“Het is prettig dat de overheid in actie komt.  We hebben lange tijd in onzekerheid geleefd want de energierekening bleef maar stijgen en het einde leek niet in zicht. Recent kondigde de regering een prijsplafond aan waardoor de hoogte van de energierekening tot een bepaald verbruik gecompenseerd wordt. Hiermee wordt een derde van de Nederlandse huishoudens die onder de gestelde limiet blijft goed geholpen. Ze betalen weliswaar een hoger bedrag voor hun energierekening dan dat ze medio dit jaar deden maar het is niet zo extreem als de tarieven die nu gelden.”


Het prijsplafond klinkt dus als een goede tijdelijke maatregel.


“Dat is het ook, maar we moeten de zeventig procent van de Nederlanders die boven de gestelde limiet van het prijsplafond uitkomen niet vergeten. Zij betalen voor hun meerverbruik de tarieven die in hun lopende contract zijn vastgelegd. Deze bedragen liggen veel hoger dan de prijs voor energie die je in het prijsplafond betaalt. Huishoudens betalen nog steeds erg veel geld voor hun energierekening en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. De crisis is nog lang niet voorbij.”


Wat gaat het grootste effect van het prijsplafond zijn?


“De overheid stuurt met het prijsplafond aan op gedragsverandering. Het doel is om meer bewustzijn te creëren over het energieverbruik. Daarnaast wordt aangestuurd op woningverduurzaming. Het verduurzamen van je huis hoeft niet duur te zijn want door kleine handelingen uit te voeren, kun je al energie besparen. Zo kun je deurdrangers plaatsen, tochtstrips aanschaffen en radiatorfolie achter de verwarming plakken. Deze tips kosten je weinig geld en hebben een positief effect op je energierekening.”


Wat kun je doen als je deze tips hebt uitgevoerd en een stapje verder wilt gaan?


“Wanneer je een koopwoning hebt, kun je nadenken over energiebesparende maatregelen. Vooral isolatie is een interessante manier om je energierekening te verlagen. Wanneer je jouw vloer- of dak isoleert, voorkom je dat er warmte uit je woning ontsnapt. Voorheen verdiende je de investering in woningisolatie in acht jaar terug maar door de hoge energietarieven is de terugverdientijd flink verkort. Binnen vier jaar heb je het geld eruit.”


Je hebt het over woningisolatie en niet over een warmtepomp.


“Een warmtepomp wordt inderdaad vaak genoemd als het om energiebesparende maatregelen gaat. Zo’n systeem kan zeker interessant zijn maar voordat je de aanschaf van een warmtepomp overweegt, moet je eerst controleren of je woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp kost je minimaal zesduizend euro terwijl woningisolatie duizend euro kost. Die investering heb je er veel sneller uit. Mocht je meer willen weten over woningisolatie dan kun je via onze website een gratis adviesgesprek aanvragen. Een isolatie-expert doorloopt jouw woning en kijkt waar je bespaarkansen liggen.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Ben jij ook zo benieuwd hoeveel compensatie jij volgend jaar kunt verwachten? Vul je verbruik in en kijk hoeveel jij maandelijks gecompenseerd wordt voor je energieverbruik.

Wat betekent het prijsplafond voor jou? Ontdek het met onze Compensatie Bereken Tool

Dinsdag 08 november 2022 08:32

‌De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat overheidsingrijpen nodig is en daarom is per 1 januari 2023 een prijsplafond van kracht. Door een maximumtarief voor energie te hanteren, worden de...

Lees meer
Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis.

Waarom de Vastelastenbond niet met dynamische contracten werkt

Woensdag 02 november 2022 08:24

‌De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt regelmatig vragen over dynamische contracten. In dit blog legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe hij over deze contractvorm denkt. Ook komen de v...

Lees meer
Kaag liet aan RTL Nieuws weten dat het prijsplafond een tijdelijke maatregel is die in 2024 voor een select gezelschap geldt.

Minister Kaag van Financiën: ‘Prijsplafond in 2024 voor selecte groep’

Dinsdag 01 november 2022 14:05

‌ Per 2023 is een prijsplafond van kracht waardoor consumenten tot een bepaald verbruik profiteren van een vast bedrag voor hun energieverbruik. Wanneer het verbruik boven een bepaalde limie...

Lees meer
De verwachting is dat er volgend jaar weer wat te kiezen valt op het gebied van energiecontracten.

Waarom een verhoging van de opzegvergoeding goed nieuws is voor de energiemarkt

Donderdag 03 november 2022 09:50

‌Wanneer je een lopend energiecontract openbreekt om naar een goedkopere aanbieder over te stappen, betaal je daar een boete voor. In de energiemarkt heet dat een ‘opzegvergoeding’....

Lees meer