Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Waarom de Vastelastenbond niet met dynamische contracten werkt

Woensdag 02 november 2022 08:24Frank van de Ven
Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis.

Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis.

‌De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt regelmatig vragen over dynamische contracten. In dit blog legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe hij over deze contractvorm denkt. Ook komen de voor- en nadelen van deze energiecontracten aan bod. Verder gunt Wolfert je een inkijkje in de werking van de energiemarkt.

In de energiemarkt heb je met twee inkoopmarkten te maken: de termijnmarkt en de spotmarkt. De benamingen van deze markten geven volgens Wolfert eigenlijk al aan wat je kunt verwachten: “Op de termijnmarkt kun je energie op voorhand inkopen voor een maand, kwartaal, een jaar of zelfs meerdere jaren. Een energieleverancier koopt stroom en gas op de termijnmarkt in tegen een vast tarief. Deze energie wordt pas in de toekomst geleverd. De tarieven op de termijnmarkt liggen tussen de tien en twintig procent hoger dan de bedragen die je op de spotmarkt betaalt. Het voordeel van de tarieven in de termijnmarkt is dat deze vaststaan en energieleveranciers - en hun klanten -  zekerheid bieden.”

Op de spotmarkt koopt een energieleverancier voor de volgende dag energie in. De leverancier ontvangt van de netbeheerder een overzicht van de hoeveelheid energie die door klanten de dag erna verbruikt wordt. Op basis van die informatie stemt een energieleverancier zijn inkoop af: heeft hij te weinig energie gekocht dan koopt hij later wat bij. Heeft hij teveel ingekocht, dan wordt het overgebleven restant weer verkocht. De tarieven op de spotmarkt zijn vaak goedkoper dan de bedragen die je voor energie op de termijnmarkt betaalt. “Energie kun je namelijk niet opslaan en daarom zijn de tarieven laag”, verduidelijkt Wolfert.


Inkoopbeleid niet zonder risico


Energie inkopen op de spotmarkt klinkt erg aantrekkelijk vanwege de lagere tarieven en inkoopprijzen. Deze manier van inkopen is echter niet zonder risico. “Dit inkoopbeleid heeft vorig jaar tot een faillissementsgolf geleid onder leveranciers na het ontstaan van de energiecrisis”, weet Wolfert. “Verschillende energiebedrijven kochten veel in op de spotmarkt en wilden zo concurreren met leveranciers die inkochten op de termijnmarkt. Toen de crisis verergerde, ontstonden problemen.”

De inkooptarieven op de spotmarkt schoten ineens omhoog. “De energie op de spotmarkt was door de crisis niet langer goedkoper en winstgevend meer. Ineens betaalde je op deze markt meer dan de prijzen die op de termijnmarkt waren afgesproken met klanten. Er viel op de spotmarkt geen winst meer te behalen en elke afgenomen KWh stroom of kuub gas kostte de energieleverancier geld. Deze ontwikkeling kostte een aantal energiebedrijven de kop.”


Dynamische contracten


Nu de werking van de termijnmarkt en spotmarkt duidelijk is, hoe zit het dan eigenlijk met dynamische contracten die energiebedrijven zoals Frank Energie en ANWB aanbieden? “Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis waardoor je direct ziet op welk moment van de dag je het minst betaalt voor je energie”, legt de directeur uit. “In de nacht is je energie bijvoorbeeld goedkoper dan in de ochtend waarin veel meer energie verbruikt wordt. Dit klinkt interessant maar deze manier van energie afnemen is erg intensief.” 

Je moet namelijk altijd rekening houden met de tijd. "Je bent bijvoorbeeld goedkoper uit als je in de middag je was draait maar heb je daar tijd voor? Sommige mensen vinden het een sport om hun energie op de goedkoopste momenten te verbruiken. Andere mensen vinden het juist veel gedoe om zo actief met energie bezig te zijn en hun leven er deels op in te richten.”


Goede ontwikkeling


De Vastelastenbond gaat niet met dynamische contracten werken, zegt Wolfert: “Voor sommige klanten zal het zeker interessant zijn maar niet voor grote groepen klanten. Het is zeker een goede ontwikkeling dat vraag en aanbod op deze manier goed op elkaar worden afgestemd. Het nadeel van dynamische contracten is dat het je  tijd kost om uit te zoeken wanneer je het beste energie kunt gebruiken. Je moet je dagritme erop aanpassen en dat zullen veel mensen niet willen doen. De meeste huishoudens hechten veel waarde aan zekerheid en willen een vast bedrag betalen.”

Dynamische contracten brengen – net als het inkoopbeleid op de dagmarkt – een risico met zich mee. “Deze manier van energie inkopen, is ook onderhevig is aan de grillen van de markt. Als er angst voor gastekorten ontstaat, zie je dat direct terug in de tarieven. Deze kunnen dan gigantisch de hoogte inschieten en duurder uitvallen dan de prijs die je voor energie betaalt bij een contract waarbij met termijnbedragen gewerkt wordt.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.G.Bakker

Hartelijk bedankt voor jullie reactie en antwoord op mijn vragen.
Uw uitleg over diverse contractvormen is zeer duidelijk.
Met vriendelijke groeten van ons.

Donderdag 19 januari 2023 14:35

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Kaag liet aan RTL Nieuws weten dat het prijsplafond een tijdelijke maatregel is die in 2024 voor een select gezelschap geldt.

Minister Kaag van Financiën: ‘Prijsplafond in 2024 voor selecte groep’

Dinsdag 01 november 2022 14:05

‌ Per 2023 is een prijsplafond van kracht waardoor consumenten tot een bepaald verbruik profiteren van een vast bedrag voor hun energieverbruik. Wanneer het verbruik boven een bepaalde limie...

Lees meer
De verwachting is dat er volgend jaar weer wat te kiezen valt op het gebied van energiecontracten.

Waarom een verhoging van de opzegvergoeding goed nieuws is voor de energiemarkt

Donderdag 03 november 2022 09:50

‌Wanneer je een lopend energiecontract openbreekt om naar een goedkopere aanbieder over te stappen, betaal je daar een boete voor. In de energiemarkt heet dat een ‘opzegvergoeding’....

Lees meer
Alle kleinverbruikers ontvangen in november en december een energiecompensatie van in totaal 380 euro van de overheid.

Zo keert jouw energieleverancier de compensatie van 380 euro uit

Vrijdag 28 oktober 2022 12:31

Alle kleinverbruikers ontvangen van de overheid in november en december een energiecompensatie van in totaal 380 euro. Dit bedrag wordt uitgekeerd via je energieleverancier maar dat gebeurt niet op ...

Lees meer
De nieuwe, tijdelijke regelgeving stelt dat energiemaatschappijen in plaats van één nu drie betalingsherinneringen moeten versturen mocht er geen geld zijn overgemaakt.

Nieuwe regelgeving moet afsluiting energieleverancier voorkomen

Donderdag 27 oktober 2022 08:55

‌ Energieminister Rob Jetten heeft nieuwe regels laten opstellen, zodat huishoudens met betalingsproblemen niet afgesloten worden door hun energieleverancier. Zo moet voorkomen worden dat ru...

Lees meer