Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat betekent het prijsplafond voor jou? Ontdek het met onze Compensatie Bereken Tool

Dinsdag 08 november 2022 08:32Thijmen Jorn Carelsz
Ben jij ook zo benieuwd hoeveel compensatie jij volgend jaar kunt verwachten? Vul je verbruik in en kijk hoeveel jij maandelijks gecompenseerd wordt voor je energieverbruik.

Ben jij ook zo benieuwd hoeveel compensatie jij volgend jaar kunt verwachten? Vul je verbruik in en kijk hoeveel jij maandelijks gecompenseerd wordt voor je energieverbruik.

De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat overheidsingrijpen nodig is en daarom is per 1 januari 2023 een prijsplafond van kracht. Door een maximumtarief voor energie te hanteren, worden de energiekosten voor huishoudens deels gecompenseerd. Wanneer je energieverbruik onder een bepaalde verbruikslimiet blijft, betaal je een vast bedrag per kuub gas en kWh stroom. Als je verbruik boven de vastgestelde limiet komt, betaal je het tarief dat in je energiecontract is vastgelegd. Benieuwd hoe de compensatie voor jouw specifieke situatie uitvalt? Met onze handige Compensatie Bereken Tool ontdek je direct hoeveel compensatie je maandelijks kunt verwachten.  

Het prijsplafond moet huishoudens helpen hun energielasten te dragen. Dit betekent dat er een maximaal tarief voor energie komt op basis van een bepaald verbruik. De overheid hanteert een tarief van € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh stroom. Er wordt bij dit prijsplafond uitgegaan van een verbruik van 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas per jaar. Wanneer je energieverbruik boven deze limiet komt, betaal je het energietarief dat in het energiecontract met jouw leverancier is vastgelegd.

De Vastelastenbond krijgt veel vragen van klanten die graag willen weten waar ze aan toe zijn en of dit prijsplafond van invloed is op hun jaarcontract bij Gewoon Energie (kort antwoord: jazeker).
De tarieven van het jaarcontract bij Gewoon Energie zijn voor stroom en gas € 0,53 per kWh en € 2,15 per kuub. Voor gas wordt alles boven de € 1,45 gecompenseerd, dat is dus € 0,70 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub gas. Daarboven betaal je € 2,15. Voor het stroomtarief ontvang je een compensatie van € 0,13 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom die je verbruikt. Daarboven geldt het tarief van Gewoon Energie.
 

Effecten prijsplafond

De compensatie vanuit de overheid is zeker gunstig voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld die recentelijk een contract bij Gewoon energie afsloten via de Vastelastenbond. Ook wanneer je een variabel contract hebt, profiteer je van het prijsplafond. Al betaal je dan voor het verbruik boven de ingestelde verbruikslimieten natuurlijk wel de hogere variabele tarieven.

Voor de grote groep Nederlanders met een variabel contract is de compensatieregeling juist opgezet. Ook zij krijgen meer inzicht in de beloofde compensatie in 2023 door hun gegevens in te vullen in de Compensatie Bereken Tool.


Duidelijkheid in een muisklik

De tool werkt heel intuïtief. Na het invullen van je gegevens en je verbruik, ontvang je een indicatie van de te verwachte compensatie. Dat geeft duidelijkheid. De tool houdt rekening met het prijsplafond, de verbruiksplafonds en de aanpassingen van de btw.

Vanaf 2023 wordt de btw bijvoorbeeld verhoogd van 9 naar 21 procent. Het exacte bedrag van de compensatie wordt door je energieleverancier op maat berekend. Ook de verrekening wordt verzorgd door jouw leverancier. De wijze waarop de verrekening gaat plaatsvinden, kan per energiebedrijf verschillen.  

De compensatieregeling ziet er in het kort als volgt uit:
  • Tot een verbruik van 2.900 KWh stroom en 1.200 kuub gas wordt er gecompenseerd. 
  • Verbruik boven de limieten reken je af tegen het tarief dat in je lopende contract is vastgelegd.
  • Voor de eerste 1.200 kuub gas betaal je maximaal € 1,45 per kuub.
  • Voor de eerste 2.900 kWh stroom betaal je maximaal € 0,40 per kWh.
  •  Heb je een contract met lagere tarieven dan de genoemde maximum prijzen? Dan ontvang je géén compensatie.


Maximumtarieven prijsplafond

In 2021 verbruikte een Nederlands huishouden gemiddeld 1.200 kuub gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS). De maximumtarieven van het prijsplafond gaan over de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet profiteren van het prijsplafond. Het doel van het prijsplafond is om woningverduurzaming te promoten. De aanschaf van bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp om meer elektriciteit en minder gas gebruiken, moet gestimuleerd worden.

Ben jij ook zo benieuwd hoeveel compensatie jij volgend jaar kunt verwachten? Vul je verbruik in en kijk hoeveel jij maandelijks gecompenseerd wordt voor je energieverbruik. Hoe zuiniger jij bent qua energieverbruik des te kleiner je energierekening.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

CRUTZEN

ben klant bij vattenval

Donderdag 24 november 2022 19:26

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis.

Waarom de Vastelastenbond niet met dynamische contracten werkt

Woensdag 02 november 2022 08:24

‌De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt regelmatig vragen over dynamische contracten. In dit blog legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe hij over deze contractvorm denkt. Ook komen de v...

Lees meer
Kaag liet aan RTL Nieuws weten dat het prijsplafond een tijdelijke maatregel is die in 2024 voor een select gezelschap geldt.

Minister Kaag van Financiën: ‘Prijsplafond in 2024 voor selecte groep’

Dinsdag 01 november 2022 14:05

‌ Per 2023 is een prijsplafond van kracht waardoor consumenten tot een bepaald verbruik profiteren van een vast bedrag voor hun energieverbruik. Wanneer het verbruik boven een bepaalde limie...

Lees meer
De verwachting is dat er volgend jaar weer wat te kiezen valt op het gebied van energiecontracten.

Waarom een verhoging van de opzegvergoeding goed nieuws is voor de energiemarkt

Donderdag 03 november 2022 09:50

‌Wanneer je een lopend energiecontract openbreekt om naar een goedkopere aanbieder over te stappen, betaal je daar een boete voor. In de energiemarkt heet dat een ‘opzegvergoeding’....

Lees meer
Alle kleinverbruikers ontvangen in november en december een energiecompensatie van in totaal 380 euro van de overheid.

Zo keert jouw energieleverancier de compensatie van 380 euro uit

Vrijdag 28 oktober 2022 12:31

Alle kleinverbruikers ontvangen van de overheid in november en december een energiecompensatie van in totaal 380 euro. Dit bedrag wordt uitgekeerd via je energieleverancier maar dat gebeurt niet op ...

Lees meer