Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Vraag voor 1 januari 2021 een energielabel aan!

Maandag 22 juni 2020 12:02Margot Boesveld
Vanaf 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in en verandert de meetmethode. Dat kost huiseigenaar minimaal honderd euro

Vanaf 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in en verandert de meetmethode. Dat kost huiseigenaar minimaal honderd euro

Eindelijk duidelijkheid over het definitieve energielabel voor woningen. Ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van de plannen had gevraagd, heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken besloten dan vanaf 1 januari 2021 de manier waarop het energielabel wordt bepaald gaat veranderen. 

Eenvoudig online aanvragen kan dan niet meer en je bent verplicht om een energieadviseur jouw energielabel te laten bepalen. Kosten: ongeveer 100 euro. Vraag daarom dit jaar nog een (nieuw) energielabel voor je woning aan.  

Energielabel aanvragen

Nu kost het huidige energielabel ongeveer twintig euro. Straks zal dit naar verwachting ongeveer 100 euro zijn. Vanaf 1 januari 2021 moet er namelijk een expert langskomen om het energielabel te bepalen. Dit gebeurt aan de hand van 10 meetpunten. En dat is niet goedkoop. Je raad het al. Deze kosten zijn voor jou als huiseigenaar. Hoe dat zit kun je hieronder verder lezen. Onze tip: vraag het energielabel aan voor 1 januari 2021!

Wat is een energielabel?

De Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft het energielabel in 2015 verplicht gesteld. Het energielabel baseert zich op 10 kenmerken van de woning. Het geeft alleen een eerste indruk van de energiezuinigheid. Vanaf 1 januari 2021 wordt er een nieuwe rekenmethode ingevoerd. Dat heeft ook invloed op het energielabel.

Wat verandert er en waarom?

Vanaf 1 januari 2021 (voorheen 1 juli) gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. Straks moet er namelijk een expert langskomen om het energielabel te kunnen bepalen. Nu kost het huidige energielabel ongeveer 20 euro. Dit zal naar verwachting straks ongeveer 200-300 euro zijn. 

  • De huidige nauwkeurigheid van het Vereenvoudigd Energielabel: Het energielabel voor koopwoningen wordt aan de hand van 10 kenmerken, die de woningeigenaren zelf opgeeft, bepaald. Dit is niet nauwkeurig genoeg. Daarom heeft de overheid een nieuw energielabel opgesteld.
  • BENG-2: De tweede reden is dat vanaf juli 2020 het energielabel bepaald wordt op basis van de BENG-2 in plaats van de Energie-Index. Dat betekent dat de geometrie meer invloed heeft op het resultaat.

Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden. Deze Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Hierdoor wordt het huidige systeem afgeschaft. Doordat de expert op locatie moet komen, is de verwachting dat de verkoper meer kosten moet maken. Naar verwachting lopen de kosten voor huiseigenaren op tot 200 - 300 euro.

Nieuwe keuring vanaf 2021 van kracht

De nieuwe keuring wordt is vanaf 1 januari 2021 van kracht. Dit was voorheen nog 1 juli 2020. Dit komt omdat de software voor de rekenmethode NTA 8800 nog niet af is. Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel voor particuliere woningen te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd.

Wil je een definitief energielabel of je huidige energielabel vernieuwen? Doe dat dan nog dit jaar. De geldigheid van het energielabel met de nieuwe meetmethode is ook 10 jaar geldig.

Zo vraag je een energielabel aan. Stappenplan energielabel woning.

Je kan een definitief energielabel online aanvragen:

  • Ga naar Energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD
  • Controleer de gegevens van je woning en pas ze eventueel aan.
  • Voeg digitaal bewijs toe. Hier wordt vanzelf om gevraagd. Je kan dan denken aan een bouwtechnisch rapport, factuur van isolatie/zonnepanelen of foto’s).
  • Selecteer een erkend deskundige (op basis van procestijd of tarief).
  • De deskundige controleert gegevens. De erkend deskundige controleert jouw gegevens op afstand en komt dus niet bij je thuis langs. Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvang je van de Rijksoverheid een e-mail met het definitieve energielabel. Soms ontvang je binnen één dag al definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Na goedkeuring van jouw gegevens wordt het definitieve label automatisch geregistreerd.

Je kan ook jouw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

isolatie subsidie omhoog naar 30% van de kosten bij twee of meer isolerende maatregelen.

Vanaf 1 juni isolatiesubsidie omhoog naar dertig procent

Maandag 01 juni 2020 16:04

De Rijksoverheid vergoedt vanaf 1 juni niet twintig, maar dertig procent van de isolatiekosten. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs bekend. Met de verho...

Lees meer
 Geen extra kosten voor huurders die van aardgas afgaan.

Huurder gaat niet meer betalen voor verduurzaming (door Startmotorkader)

Vrijdag 17 april 2020 12:32

100.000 huurwoningen gaan zonder extra kosten voor huurders van aardgas af. Deze huurwoningen gaan versneld van aardgas af met Startmotorkader.  De warmtevoorziening van honderdduizend huurwoni...

Lees meer
Wil je een definitief energielabel aanvragen of je huidige energielabel woning vernieuwen? Lees de informatie

6 x vraag & antwoord over energielabel aanvragen huiseigenaren

Vrijdag 20 maart 2020 14:07

Zo kun je een energielabel aanvragen en waarom moet je niet te lang wachten. Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. En als je isolerende maatregelen wilt of gaat uitvoeren o...

Lees meer
Verduurzaming is duur. Nu blijkt er ook nog een rekenfout gemaakt te zijn

Kost klimaatakkoord huiseigenaar meer geld door rekenfout?

Donderdag 13 februari 2020 10:27

Eerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat...

Lees meer