Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Vastelastenbond geeft update over energiecrisis

Vrijdag 04 maart 2022 08:20Frank van de Ven
De energiemarkt verkeert in crisis nu Oekraïne door Rusland is binnengevallen. De energietarieven  gaan opnieuw door het dak.

De energiemarkt verkeert in crisis nu Oekraïne door Rusland is binnengevallen. De energietarieven gaan opnieuw door het dak.

De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne hebben grote gevolgen voor de energiemarkt en de gasprijs in het bijzonder. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam steeg de prijs 60 procent om op een tarief van 194 euro per megawattuur uit te komen. Angst voor westerse sancties stuwde de prijs omhoog. Duitsland zegt hierop voorbereid te zijn en heeft zelfs kolencentrales achter de hand. Inmiddels betaal je voor een liter euro95 € 2,279.

De Europese Unie en andere westerse landen willen binnenkort met een nieuw sanctiepakket komen mocht Rusland zich niet terugtrekken uit Oekraïne. Als Rusland beslist om de gaskraan dicht te draaien, kan dat zeer problematisch zijn voor landen als Duitsland en Italië. Die landen zijn sterk afhankelijk van Russische gaslevering.

De spanningen dreven de Europese gasprijs naar het recordbedrag van 194 euro per megawattuur. De Duitse minister Robert Habeck van Economie gaf aan dat Berlijn in het ergste geval kolencentrales stand-by heeft staan en zelfs draaiende kan houden. Het plan is echter om in de nabije toekomst over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Voor benzineauto’s lukt dat helaas nog niet. Ook de prijs voor een liter euro95 is met een adviesprijs van € 2,279 nooit zo hoog geweest. Voor een liter diesel betaal je een adviesprijs van € 2,003. Deze adviesprijzen reken je doorgaans alleen langs de snelweg af, maar ook langs binnenwegen betaal je minimaal € 2,- voor een liter euro95.


Afhankelijkheid Russisch gas


In ons land wordt er hard gewerkt aan een oplossing om onze afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Dankzij verschillende soorten besparingen op gasverbruik kan Nederland binnen enkele jaren zonder Russisch gas, stelt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ongeveer de helft van die maatregelen is binnen een jaar uitvoerbaar volgens de vereniging. 

Nederland verbruikt op jaarbasis zo’n 40 miljard kuub, waarvan 5 miljard uit Rusland komt. Volgens een besparingsberekening van de NVDE kan er binnen vier jaar circa 10 miljard kuub bespaard worden. De helft daarvan is binnen een jaar te realiseren, zodat de afhankelijkheid van Russisch gas verdwijnt. Een betere instelling van de cv en de verlichting kan veel energiewinst opleveren.


Energiebesparende maatregelen


Door de cv-ketel niet te warm te stoken en de verwarming uit te zetten wanneer er niemand aanwezig is, kan er veel bespaard worden. Vooral in het bedrijfsleven valt er veel winst te behalen door beter om te gaan met warmte-installaties. Zo laten veel bedrijven in de nacht de verlichting aanstaan. Door daar strenger op te letten, kan er veel energie bespaard worden.

Veel bedrijven (maar niet de grootste energieverbruikers) zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen wanneer deze binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. De controle hiervan laat volgens de NVDE te wensen over, zodat niet duidelijk is of er wel iets mee wordt gedaan.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak. De crisis in de Oekraïne zet de situatie nog meer op scherp.

PERSBERICHT: Beste oplossing energiecrisis zo snel mogelijk overstappen naar eenjarig energiecontract

Donderdag 24 februari 2022 11:51

‌Het grensconflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert en dat heeft gigantische gevolgen voor Nederlandse huishoudens. Wanneer de Europese Unie sancties aan Rusland oplegt, brengt dat de gaslev...

Lees meer
Nu de energietarieven (nog steeds) torenhoog zijn, is het de moeite waard om aan energiebesparende maatregelen na te denken.

Kies juist nu voor energiebesparende maatregelen: Energietarief steeg binnen jaar 86 procent

Vrijdag 18 februari 2022 15:34

‌De energietarieven zijn 86 procent duurder geworden en dat houdt in dat een huishouden gemiddeld 1.300 euro meer betaalt voor de energierekening. Bijna de helft van de Nederlanders heeft een var...

Lees meer
De prijzen van olie en gas zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoe dat komt, lees je in dit artikel.

Olie- en benzineprijs explosief gestegen

Donderdag 17 februari 2022 11:26

‌De prijzen voor een vat olie zijn in de afgelopen zeven jaar nog nooit zo hoog geweest. Voor een vat Noordzeeolie moesten handelaren afgelopen maandag 96,78 dollar (85,39 euro) aftikken. Ook be...

Lees meer
De olie- en gasprijzen schieten de hoogte in. Energietarieven zijn voor consumenten lastig vindbaar op de website van energiebedrijven.

Amerika helpt Europa als Russen gaskraan dichtdraaien

Woensdag 09 februari 2022 08:34

‌De Verenigde Staten bieden hun hulp aan wanneer de Europese gastekorten oplopen en Rusland onvoldoende gas levert. Er zijn door de Europese Unie inmiddels afspraken gemaakt met Amerika om de b...

Lees meer