Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?

Woensdag 16 oktober 2019 15:47Margot Boesveld
Waar betaal je waterschapsbelasting voor.

Waar betaal je waterschapsbelasting voor.

De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op last van de overheid. Deze worden allemaal geïnd door jouw waterbedrijf en deze draagt het af aan de belastingdienst. De opbrengsten hiervan worden onder andere gebruikt om milieuschade tegen te gaan. Er zijn verschillende belastingen voor water. We kennen aan waterbelastingen: Watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing, BTW, BOL en precariobelasting. Je betaalt het (bijna) allemaal, maar we leggen uit wat het inhoud.

Waarom betaal je waterbelasting?

De belasting die je betaalt wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Omdat ons land onder zeespiegel ligt moeten we veel investeren in dijken. Dit is ondergebracht tin de watersysteemheffing. Ook is het belangrijk om het water schoon te houden. En dan niet alleen het drinkwater, maar ook het water in kanalen en plassen. Ook het schoonmaken van vuil rioolwater behoort te een van de werkzaamheden waar je belasting voor betaalt. Dit wordt geïnd door de zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing. De waterzuiveringsinstallaties moeten onderhouden worden, zodat je weer voldoende schoon water hebt om te douchen, drinken en wassen. 

Zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing

Dit is de belasting die je betaalt voor schoon water. Je betaalt deze belasting aan je waterbedrijf. Is je huis aangesloten op het riool? Dan betaal je zuiveringsheffing. Zo niet, dan betaal je verontreinigingsheffing.  Iedereen betaalt dit. Alleenstaanden betalen alleen voor zichzelf. Wie met twee of meer woont, betaalt altijd voor drie personen.

Watersysteemheffing

watersysteemheffing eigenaren als u eigenaar bent van een woning, (bedrijfs)pand, onbebouwde grond, of een natuurterrein.. de hoogte van de watersysteem heffing wordt bepaald aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde. Dit is bij elk waterschap verschillend. 

Precariobelasting 

Afhankelijk van waar je woont kan het ook zijn dat je via de waterrekening ook belastingen van uw gemeente (precario) betaalt. In een aantal gemeenten wordt namelijk precarioheffing geheven. Dit is een gemeentelijke belasting die via de waterrekening wordt doorberekend. Afhankelijk van de gemeente betalen inwoners door deze heffing meer aan belastingen 
Precariobelasting wordt geheven over het hebben van voorwerpen op of boven of in de grond van de gemeente. Hierbij moet u denken aan pijpleidingen, elektriciteitskabels, buizen en funderingen. Deze belasting wordt alleen doorberekent aan klanten in deze gemeenten.  Zo hoeven klanten uit de rest van het voorzieningsgebied van het waterbedrijf niet mee te betalen aan een heffing van een gemeente waar je woont.

Betaal je (dubbel) belasting op leidingwater?

Nou in feite wel. Om dit duidelijk te krijgen leggen we eerst het verschil uit tussen de btw-heffing en Belasting Op Leidingwater (BOL):

Verhoogd BTW tarief vanaf 2019

Ondanks een petitie van veel waterbedrijven heeft de regering ook de BTW  verhoogd van 6 naar 9 %. Dit is conform de Wet op de omzetbelasting. De hoogte van deze belasting is door de overheid bepaald en moeten alle waterbedrijven in Nederland toepassen. Dat betekent in feite dat in 2019 water duurder is geworden. Dit kost jou een paar tientjes, maar levert de overheid meer dan 50 miljard op. 


BOL (Belasting op Leidingwater)

De overheid heft tevens Belasting op Leidingwater, de zogeheten BOL. De BOL wordt in rekening gebracht op jouw drinkwaterrekening en over het totaalbedrag betaal je de 9% BTW. Dus ook over Belasting op Leidingwater betaal je BTW. Het is dus een belasting over een belasting.

Lees ook de informatie over waterprijzen 2020. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Roetman

Nog steeds betaalt een alleen wonend persoon een beduidend groter bedrag dan twee of meer personen. Dit is mijns inziens een overblijfsel van de middeleeuwen, waar een gezin stichten tot de deugdelijke principes behoorde. Misschien is het ook super calvinistisch. In ieder geval zijn veel prijzen, zoals afvalheffing en reinigingsrechten hoger voor een persoon en is er geen hoofdelijke heffing. Doreen Roetman

Woensdag 20 november 2019 16:11

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Controleer 2x per jaar je toeslagen

Doe de toeslagencheck en bekijk wat u kunt ontvangen

Donderdag 11 april 2019 11:28

U kunt 4 toeslagen ontvangen vanuit de belastingdienst. Veel Nederlanders hebben recht op een of meerder toeslagen. U moet dit wel zelf aanvragen. Het gaat om de volgende toeslagen: Kinderopvang...

Lees meer
Huurprijs verlagen, huurtoeslag en sociale huurwoning huurbevriezing

300.000 huurders komen in aanmerking voor huurbevriezing

Maandag 25 maart 2019 09:55

Is uw huur hoog en uw inkomen laag en huurt u bij een sociale woningcorporatie? Dan kan het zijn dat u recht heeft op huurbevriezing. Dat blijkt uit het sociale huurakkoord dat eind 2018 door de woonb...

Lees meer
Verhuizen en aftrekbare posten belasting

Belasting | welke financieringskosten van uw (nieuwe) woning zijn aftrekbaar

Donderdag 21 maart 2019 15:18

Heeft uw afgelopen jaar uw hypotheek verhoogd? Heeft u een huis gekocht of betreedt u als starter de woningmarkt? Er worden veel fouten in aangiften van starters op de woningmarkt gemaakt als het gaat...

Lees meer
Tips voor optimaal belastingvoordeel.

Belastingaangifte | Handige tips voor de inkomstenbelasting 2019

Woensdag 20 maart 2019 10:05

De belastingdienst geeft duidelijk aan dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw belastingaangifte. Vooral de regelingen rondom de aftrekposten zorgen bij veel mensen voor frustratie. Daarom zet de Vas...

Lees meer