Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?
Woensdag 16 oktober 2019 15:47:37

De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op last van de overheid. Deze worden allemaal geïnd door jouw waterbedrijf en deze draagt het af aan de belastingdienst. De opbrengsten hiervan worden onder andere gebruikt om milieuschade tegen te gaan. Er zijn verschillende belastingen voor water. We kennen aan waterbelastingen: Watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing, BTW, BOL en precariobelasting. Je betaalt het (bijna) allemaal, maar we leggen uit wat het inhoud.

Waarom betaal je waterbelasting?

De belasting die je betaalt wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Omdat ons land onder zeespiegel ligt moeten we veel investeren in dijken. Dit is ondergebracht tin de watersysteemheffing. Ook is het belangrijk om het water schoon te houden. En dan niet alleen het drinkwater, maar ook het water in kanalen en plassen. Ook het schoonmaken van vuil rioolwater behoort te een van de werkzaamheden waar je belasting voor betaalt. Dit wordt geïnd door de zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing. De waterzuiveringsinstallaties moeten onderhouden worden, zodat je weer voldoende schoon water hebt om te douchen, drinken en wassen. 

Zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing

Dit is de belasting die je betaalt voor schoon water. Je betaalt deze belasting aan je waterbedrijf. Is je huis aangesloten op het riool? Dan betaal je zuiveringsheffing. Zo niet, dan betaal je verontreinigingsheffing.  Iedereen betaalt dit. Alleenstaanden betalen alleen voor zichzelf. Wie met twee of meer woont, betaalt altijd voor drie personen.

Watersysteemheffing

watersysteemheffing eigenaren als u eigenaar bent van een woning, (bedrijfs)pand, onbebouwde grond, of een natuurterrein.. de hoogte van de watersysteem heffing wordt bepaald aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde. Dit is bij elk waterschap verschillend. 

Precariobelasting 

Afhankelijk van waar je woont kan het ook zijn dat je via de waterrekening ook belastingen van uw gemeente (precario) betaalt. In een aantal gemeenten wordt namelijk precarioheffing geheven. Dit is een gemeentelijke belasting die via de waterrekening wordt doorberekend. Afhankelijk van de gemeente betalen inwoners door deze heffing meer aan belastingen 
Precariobelasting wordt geheven over het hebben van voorwerpen op of boven of in de grond van de gemeente. Hierbij moet u denken aan pijpleidingen, elektriciteitskabels, buizen en funderingen. Deze belasting wordt alleen doorberekent aan klanten in deze gemeenten.  Zo hoeven klanten uit de rest van het voorzieningsgebied van het waterbedrijf niet mee te betalen aan een heffing van een gemeente waar je woont.

Betaal je (dubbel) belasting op leidingwater?

Nou in feite wel. Om dit duidelijk te krijgen leggen we eerst het verschil uit tussen de btw-heffing en Belasting Op Leidingwater (BOL):

Verhoogd BTW tarief vanaf 2019

Ondanks een petitie van veel waterbedrijven heeft de regering ook de BTW  verhoogd van 6 naar 9 %. Dit is conform de Wet op de omzetbelasting. De hoogte van deze belasting is door de overheid bepaald en moeten alle waterbedrijven in Nederland toepassen. Dat betekent in feite dat in 2019 water duurder is geworden. Dit kost jou een paar tientjes, maar levert de overheid meer dan 50 miljard op. 


BOL (Belasting op Leidingwater)

De overheid heft tevens Belasting op Leidingwater, de zogeheten BOL. De BOL wordt in rekening gebracht op jouw drinkwaterrekening en over het totaalbedrag betaal je de 9% BTW. Dus ook over Belasting op Leidingwater betaal je BTW. Het is dus een belasting over een belasting.

Lees ook de informatie over waterprijzen 2020. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Roetman reageerde op Woensdag 20 november 2019 16:11:54

Nog steeds betaalt een alleen wonend persoon een beduidend groter bedrag dan twee of meer personen. Dit is mijns inziens een overblijfsel van de middeleeuwen, waar een gezin stichten tot de deugdelijke principes behoorde. Misschien is het ook super calvinistisch. In ieder geval zijn veel prijzen, zoals afvalheffing en reinigingsrechten hoger voor een persoon en is er geen hoofdelijke heffing. Doreen Roetman
Bekijk ook
WOZ-waarde hoogste niveau ooit. Hoogste stijging in Rotterdam en Amsterdam.
De gespannen huizenmarkt is voor veel mensen tastbaar en dat is zichtbaar in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren.e jaarlijkse taxatie van de geme...
Overzicht overheidsheffingen energie | energiebelastingen 2020
Energiebelasting 2020 Overzicht overheidsheffingen energie | energiebelastingen 2020: De rijksoverheid voert elk jaar wijzigingen door in belastingen die van invloed zijn op de energierekening...
Welke vaste lasten (energie, verzekeringen etc.) moet je regelen als je gaat samenwonen?
Hartstikke leuk en spannend hoor, samenwonen, maar ook een hoop geregel. Vaak denk je wat aan de basis dingen zoals een internetaansluiting zodat je urenlang samen kan Netflixen. Ook een energielevera...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam