Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Welke reisverzekering dekt kosten gevlogen portemonnee?

Woensdag 04 mei 2022 08:33Frank van de Ven
Een goede reisverzekering dekt gemaakte onkosten en geeft de garantie dat het goed komt.

Een goede reisverzekering dekt gemaakte onkosten en geeft de garantie dat het goed komt.

Een reisverzekering zorgt ervoor dat jij ondanks pech en diefstal lekker van je vakantie kunt genieten. Een goede verzekering dekt gemaakte onkosten en geeft je de garantie dat het goed komt. Ondertussen geniet jij ongestoord van je vrije tijd. Maar er zit veel verschil tussen een reisverzekering en een ‘goede’ reisverzekering! In dit blog leggen we uit waarop je moet letten.

 

Check, check en dubbel check!

Kijk niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden van je reisverzekering. Onderzoek welke dekking je nodig hebt voor jouw type vakantie. Voor een stedentrip heb je een  andere verzekering nodig dan wanneer je voor een survivaltocht in een bergachtig gebied kiest. Er zijn meerdere zaken waaraan je moet denken als je een  vakantie boekt.
 
 
Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je partner en gezinsleden mee te verzekeren. Bij de selectie van een reisverzekering moet je op de volgende zaken letten:
 

 1. Doorlopende of korte reisverzekering
 2. Annuleringsverzekering
 3. Europa of werelddekking
 4. Eigen risico of niet?
 5. Extra dekking
 6. Voorwaarden reisverzekering 
 7. Vergelijk premies
 

1. Doorlopende of korte reisverzekering

Wanneer je langer dan drie weken per jaar op vakantie gaat, is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Zo ben je voordeliger uit en ook verzekerd als je spontaan een weekendje weggaat. Als je minder dan drie weken per jaar op vakantie gaat, is een kortlopende reisverzekering een betere optie.
 

Controleer het maximale aantal reisdagen op jouw polis. Een doorlopende reisverzekering telt een maximum aantal vakantiedagen per jaar. Dit verschilt per verzekeraar. Als je het aantal dagen overschrijdt, ben je niet verzekerd. Lees je polis goed door!

 

2. Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) de kosten voor een reis die je moet annuleren. Als je jouw vakantie door onverwachte gebeurtenissen moet afbreken, kun je een vergoeding krijgen voor gemiste vakantiedagen van jouw vakantie. De meeste verzekeraars bieden de optie om zeven tot veertien dagen na de boeking nog een annuleringsverzekering af te sluiten.
 

3. Europa of werelddekking

Vaak geldt de dekking voor reizen binnen Europa, maar veel verzekeraars gaan een stapje verder en vergoeden ook schades in Marokko en Tunesië. Wanneer je buiten Europa op vakantie gaat, is het verstandig om werelddekking af te sluiten.
 

4. Eigen risico of niet?

Meestal worden kleine schades geclaimd bij een reisverzekering. Het eigen risico bij verzekeraars ligt tussen de € 50,- en € 150,- per gebeurtenis, maar omdat het vaak kleine schades zijn blijft er van de vergoeding weinig over.
 

5. Extra dekking

Niet alles is standaard verzekerd. Gevaarlijke sporten zijn vrijwel altijd uitgesloten op een standaard doorlopende reisverzekering. Houd dit dus in je achterhoofd als je wilt paragliden of duiken. Als je van extreme sports houdt, is een extra dekking afsluiten zeer verstandig. Je kunt trouwens ook je sportuitrusting extra verzekeren. 
 

6. Voorwaarden reisverzekering 

Controleer in de voorwaarden de hoogte van het bedrag en welke termijn de reisverzekeraar hanteert voor het vergoeden van de nieuwwaarde. De meeste reisverzekeraars vergoeden reisbagage tot één jaar oud tegen de nieuwwaarde. Goederen die ouder zijn dan deze termijn worden tegen dagwaarde vergoed.
 

In de voorwaarden lees je wat er wel en niet gedekt wordt door de reisverzekeraar. Vaak is dit in categorieën ingedeeld waarin wordt vermeld tot welke bedragen bepaalde goederen worden gedekt. Dan moet je denken aan bagage, elektronische apparatuur (iPad, smartphone, laptop) en medische kosten.
 

7. Vergelijk premies

De premie is afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt om schade te moeten vergoeden. Deze prijs is van vele factoren afhankelijk. De duurste verzekering is zeker niet altijd de beste keuze!
 

Bestolen? Dit moet je doen

Wanneer je tijdens je vakantie in het buitenland bestolen bent, is het zaak om aangifte te doen bij de lokale politie. Ook moet je jouw betaalpassen blokkeren. Je kunt ook de hulp van de ambassade inschakelen als je een tijdelijk reisdocument, tolk of jurist nodig hebt. En neem deze tips mee als op reis gaat:
 

 • Sla alarmnummers van jouw verzekeraars op in je telefoon. Het is handig om het alarmnummer van je reis- of zorgverzekering en bank bij de hand te hebben in geval van nood.
   

   
 • Maak een scan of foto van jouw bankpasjes en paspoort. Mail dit naar jezelf en één vertrouwenspersoon. Zo heb je altijd jouw bankrekeningnummers en paspoortgegevens bij de hand of kun je ze terugzoeken in geval van nood.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Bijna zeventig procent van de huurders heeft geen ORV blijkt uit onderzoek. Dat vindt de Vastelastenbond een zorgelijke ontwikkeling.

Overlijdensrisico- verzekering huurders voorkomt veel ellende

Vrijdag 15 april 2022 10:11

‌ Scildon introduceert speciaal voor huurders een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Met deze huurverzekering worden nabestaanden maximaal tien jaar voorzien van een maandelijkse uitkering ...

Lees meer
Weet jij wat er precies vergoed wordt wanneer er sprake is van stormschade?

Wind mee of tegen? Hoe goed ben jij verzekerd tegen stormschade?

Maandag 21 februari 2022 09:46

‌Verzekeraars krijgen de laatste tijd veel vragen over stormschade. De bezoekjes van Eunice en Franklin zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan met een hoop financiële rompslomp als gevolg. Maar ...

Lees meer
Weet jij waarvoor je verzekerd bent als er inbrekers op bezoek zijn geweest?

Inbraak Monitor: Vier jij de feestdagen veilig?

Donderdag 25 november 2021 13:55

‌ De feestdagen komen eraan en dat is voor mensen een tijd van gezelligheid en familie. Dieven genieten ook van deze periode, omdat er dan veel te halen valt. Omdat veel mensen de kerstdagen bij...

Lees meer
Laat het vergelijken van verzekeringen aan de Vastelastenbond over en voorkom polis-stress.

Hoe voorkom je polis-stress tijdens de feestdagen?

Dinsdag 02 november 2021 07:58

‌ De feestdagen naderen met rasse schreden en dat betekent gezelligheid, massa’s cadeautjes en polis-stress! Het einde van het jaar is ook de tijd waarin je - naast je zorgverzekering ook...

Lees meer