Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Inbraak Monitor: Vier jij de feestdagen veilig?

Donderdag 25 november 2021 13:55Frank van de Ven
Weet jij waarvoor je verzekerd bent als er inbrekers op bezoek zijn geweest?

Weet jij waarvoor je verzekerd bent als er inbrekers op bezoek zijn geweest?

De feestdagen komen eraan en dat is voor mensen een tijd van gezelligheid en familie. Dieven genieten ook van deze periode, omdat er dan veel te halen valt. Omdat veel mensen de kerstdagen bij familie en vrienden vieren, staan er veel huizen leeg en dat vergemakkelijkt het plegen van inbraken. Dit is dan ook dé tijd om je verzekeringspolissen onder de loep te nemen. Weet jij namelijk precies wat vergoed wordt na diefstal? Check deze zeven tips!

Als je schade aan je inboedel door inbraak of diefstal hebt, moet je dit zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar. Bel je verzekeraar op of vul (online) een schadeformulier in en verstuur het. Doe in elk geval altijd aangifte bij de politie als er sprake is van diefstal en inbraak of een poging daartoe. De verzekeraar stelt bij een claim verplicht dat je een bewijs van aangifte kunt overleggen.


1. Dit is het favoriete tijdsblok van inbrekers

De meeste diefstallen vinden aan het begin van de avond plaats tussen 16.00 en 21.00 uur. Feestdagen zijn de favoriete dagen om onuitgenodigd een woning te betreden. De kerstdagen, de jaarwisseling en Pasen zijn favoriet bij inbrekers. Omdat veel mensen op visite gaan bij familie en vrienden staan veel huizen leeg.


2. Controleer hoeveel jouw verzekeraar daadwerkelijk uitkeert

Het is de moeite waard om je verzekering goed na te lopen, omdat lang niet alle verzekeraars het standaardbedrag uitkeren dat je voor je geliefde spullen betaalde. Veel verzekeringen keren uit volgens de veertig procent regeling. Dit betekent dat ze de dagwaarde uitbetalen als die lager is dan veertig procent van de nieuwwaarde. Het is ook afhankelijk van de schade hoe deze uitgekeerd wordt.
 

3. Is diefstal uit jouw auto wel verzekerd?

Heb je je auto op de oprit staan en worden er waardevolle spullen uit gestolen? Let dan goed op wat er precies vergoed wordt. Als je een aanvullende buitenhuisdekking afgesloten hebt, zit je goed. Mocht dat niet zo zijn, dan loont het de moeite om je verzekering na te lopen. Diefstal uit een afgesloten schuur of berging is bij alle verzekeraars gedekt, maar soms geldt ook hierbij een maximale schadevergoeding.


4. Weet jij hoeveel contant geld wordt vergoed?

Mocht je cash in huis hebben, houd er dan rekening mee dat er een maximaal bedrag vergoed wordt bij diefstal. Slechts een beperkt aantal verzekeraars keert een vergoeding uit wanneer contant geld uit een woning ontvreemd wordt. Deze verzekeraars keren bij diefstal van contant geld een maximum van 1.250 euro uit.


5. Deze spullen worden beperkt gedekt

Elektronica en sieraden worden beperkt gedekt. De meeste inboedelverzekeraars maken geen onderscheid tussen audiovisuele apparatuur en computerapparatuur. Deze verzekeraars gooien deze inboedel feitelijk op één hoop.
  • Cash: Heb je cash in huis? De maximale vergoeding van contant geld is 1.250 euro en slechts een aantal verzekeraars vergoedt dit maximumbedrag.
  • Elektronica: Beperkt gedekt.
  • Sieraden: Beperkt gedekt.
  • Spullen uit je auto: Soms zelfs helemaal niet verzekerd of je moet hiervoor de aanvullende buitenshuisdekking afsluiten.
  • Inbraakschade zoals deuren: Alles wat vastzit aan je huis en wat je dus niet kunt meenemen, hoort bij het woonhuis en valt onder de opstalverzekering.


6. Wat wordt vergoed bij diefstal in een studentenhuis?

Woon je in een studentenhuis en heb je een inboedelverzekering afgesloten? Check dan goed of inboedelverzekeraars een zogenoemde binnenbraakclausule hebben ingebouwd. Diefstal is dan enkel gedekt als er sporen van braak zijn aan de kamer. Als je de deur van je kamer niet op slot deed, waarna er spullen ontvreemd werden, wordt dit niet vergoed. Je bent hier namelijk niet voor verzekerd.  


7. Plaats een alarmsysteem dat aan keurmerken voldoet

Als je woning aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm voldoet, kun je korting krijgen op je premie. In de loop der jaren is het aantal inboedelverzekeraars dat korting geeft vanwege deze certificeringen gedaald. Daarvoor in de plaats zijn andere kortingsgronden gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan de plaatsing van een specifiek alarmsysteem.
 

Maak het inbrekers niet te makkelijk
* Check het inbraakrisico in jouw wijk op de InbraakBarometer
* Sluit de ramen en draai de deuren op slot als je (even) weggaat
* Laat je sleutels niet aan de binnenkant van de geur zitten
* Een tijdschakelaar verlicht je huis wanneer je niet thuis bent
* Meld je aan voor een Whatsapp buurtpreventie groep

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Laat het vergelijken van verzekeringen aan de Vastelastenbond over en voorkom polis-stress.

Hoe voorkom je polis-stress tijdens de feestdagen?

Dinsdag 02 november 2021 07:58

‌ De feestdagen naderen met rasse schreden en dat betekent gezelligheid, massa’s cadeautjes en polis-stress! Het einde van het jaar is ook de tijd waarin je - naast je zorgverzekering ook...

Lees meer
Blikseminslag en stormschade zijn schadeposten die bij de herfst horen.

Dit zijn de vijf meest voorkomende herfstschades

Donderdag 21 oktober 2021 09:21

‌In de herfst vallen naast blaadjes soms ook takken van de bomen. Als de natuur onstuimig is, kan dat voor schade zorgen. Naast omvallende bomen of takken moet je ook denken aan water- en storm...

Lees meer
Schade meld je vanaf 1 juli altijd bij je eigen verzekeraar

Directe Schadeafhandeling (DSA) per 1 juli van kracht

Vrijdag 02 juli 2021 08:15

Vanaf 1 juli 2021 is de regeling Directe Schadeafhandeling (DSA) in gegaan. Dit met als doel om consumenten te ontzorgen. Heb je een aanrijding gehad en er de tegenpartij aansprakelijk? Dan kun je v...

Lees meer
Autoschade op vakantie. Hoe zit het met de verzekering

Autoschade op vakantie

Woensdag 14 juli 2021 13:57

‌Aanrijding op vakantie. Wanneer je een aanrijding krijgt in het buitenland gelden de geldende verkeersregels in het buitenland. Voordat je een discussie start over wie de schuldige is bij een ...

Lees meer