Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Winst stroomproducenten afromen moet 1,8 miljard euro opleveren

Vrijdag 02 december 2022 06:57Frank van de Ven
Een extra belastingaanslag moet 1,8 miljard euro opleveren voor de schatkist. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Een extra belastingaanslag moet 1,8 miljard euro opleveren voor de schatkist. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Het kabinet komt met een belastingaanslag voor elektriciteitsfabrikanten die flink profiteren van de hoge gasprijs en daardoor veel winst genereren zonder daarvoor extra kosten te maken. Deze extra belastingaanslag moet de schatkist 1,8 miljard euro opleveren. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Er wordt hard gewerkt aan een winstplafond voor energiebedrijven. Van de opbrengst van de verkoop van 1 megawattuur stroom mogen deze partijen 130 euro houden. Van iedere euro die daarboven komt, gaat de komende 7 maanden 90 cent naar de staat. Om te voorkomen dat bedrijven hun productie stopzetten wanneer ze het winstplafond bereiken, mogen ze van iedere euro boven de 130 euro 10 eurocent in eigen zak steken. 

Minister Rob Jetten (voor Klimaat en Energie) en staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) presenteerden hun plannen voor deze belastingvorm aan de Tweede Kamer. Het bedrag had ook 2 miljard euro kunnen zijn, als de overheid er niet voor had gekozen om de bedrijven 10 procent van de winst boven het plafond te laten houden. 


Gigantische winsten

Elektriciteitsproducenten moeten hieraan meebetalen omdat zij momenteel grote winsten behalen dankzij de hoge gasprijs. De elektriciteitsprijs is namelijk aan de gasprijs gekoppeld. Er zijn verschillende methodes om stroom op te wekken en de marktprijs wordt bepaald door de meest dure manier van opwekken en dat is dus met gas.
 
Bedrijven die elektriciteit opwekken met windmolens of zonnepanelen genieten dus nu van torenhoge winsten. Deze partijen maken relatief weinig kosten om stroom op te wekken terwijl ze wel dezelfde prijs voor hun elektriciteit krijgen als een bedrijf dat stroom opwekt met gas. Om burgers en bedrijven te helpen met het betalen van hun oplopende energierekening, grijpen Europese landen in. Dat doen ze onder meer met miljardensteun en met het instellen van een prijsplafond. Dat prijsplafond waarvoor Nederland kiest, kost de staat miljarden euro’s.
 

Prijsplafond miljardenproject

In de Najaarsnota gaat minister Sigrid Kaag van Financiën uit van een bedrag van bijna 10 miljard euro. Het plan om winst van energiebedrijven af te romen werd begin oktober al akkoord bevonden in Brussel. Deze maatregel is sinds 1 december van kracht. Het lukt de overheid echter niet om direct winst af te romen, want daarvoor moet nog “heel veel geregeld worden” stelt Jetten. 

Winst afromen mag wettelijk gezien nog niet. Dit betekent dus dat er nog een wetsvoorstel moet komen dat goedgekeurd om de heffing mogelijk te maken. Dat zal naar verwachting pas in het voorjaar van 2023 plaatsvinden. De extra winstbelasting moet met terugwerkende kracht ingaan. 
 

Minder winst dan gepland

Het plafond waarboven de winst wordt afgeroomd, had een stuk hoger kunnen liggen. In de Europese afspraak adviseert men een bedrag van 180 euro per megawattuur. Dat zou betekenen dat bedrijven nog veel meer winst hadden kunnen blijven maken. Nederland legt het bedrag 50 euro lager. Jetten en Van Rij geven aan dat het Europese bedrag op de piekuren gericht is wanneer er dus meer winst gemaakt kan worden. 

Het winstplafond voor het afromen van de winst van bedrijven die stroom opwekken uit biomassa komt veel hoger te liggen. Zij zijn pas bij winst vanaf 240 euro per megawattuur aan de beurt. De inkoopprijzen van biomassa liggen veel hoger en dus is een hoger plafond gewenst. Bedrijven met een kolencentrale genieten ook van een uitzonderingspositie. Ze krijgen een plafond van 130 euro net als de producenten van groene stroom. Maar als de prijs van kolen stijgt, schuift het plafond mee.


Uitzondering voor kolencentrales

Het kabinet draaide een eerder besluit om kolencentrales te sluiten tijdelijk terug om een tekort aan energie te voorkomen. Wanneer de kosten voor kolencentrales te hoog worden, zouden deze stilgelegd kunnen worden door de belasting op extra winst. Het kabinet wil dat voorkomen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze online omgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht.

Ontdek alle voordelen van de MijnVLB-app in onze podcast

Vrijdag 02 december 2022 08:53

‌Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze onlineomgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht. Zo weet je bijvoorbeeld direct wat de l...

Lees meer
De prijsverschillen tussen energiebedrijven worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid.

Gastarief boven prijsplafond al ruim drie euro per kuub

Dinsdag 29 november 2022 14:53

‌Klanten van Eneco, Essent en Vattenfall betalen ruim drie euro voor een kuub gas als zij boven de limiet van het prijsplafond komen. Dit trio heeft de variabele tarieven voor 2023 bekendgemaak...

Lees meer
Een moderne airco gebruiken om je woning te verwarmen, is goedkoper dan wanneer je dat met een gasgestookte cv-ketel doet. Wanneer je jouw woning met airco's wilt verwarmen, vraagt dat wel om een flinke investering.

Klantvraag: Kun je je huis verwarmen met een airco?

Dinsdag 29 november 2022 09:49

‌ De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over energiebesparing. Zo vroeg een klant laatst of het mogelijk is om de energiekosten te drukken door zijn woning te verwarmen...

Lees meer
Het solvabiliteitsonderzoek heeft veel teweeggebracht. In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het onderzoek.

Wat je nog meer moet weten over ons solvabiliteitsonderzoek

Vrijdag 25 november 2022 10:49

‌ Afgelopen dinsdag verscheen ons solvabiliteitsonderzoek waarin we de financiële gezondheid van twintig energiebedrijven onderzochten. Drie energieleveranciers stonden er niet goed voor. Het o...

Lees meer