Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat je nog meer moet weten over ons solvabiliteitsonderzoek

Vrijdag 25 november 2022 10:49Frank van de Ven
Het solvabiliteitsonderzoek heeft veel teweeggebracht. In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het onderzoek.

Het solvabiliteitsonderzoek heeft veel teweeggebracht. In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het onderzoek.

Afgelopen dinsdag verscheen ons solvabiliteitsonderzoek waarin we de financiële gezondheid van twintig energiebedrijven onderzochten. Drie energieleveranciers stonden er niet goed voor. Het onderzoek heeft heel wat losgemaakt. Zo ontvingen we een aantal vragen van onze klanten. In dit blog beantwoorden we de meestgestelde vragen over het onderzoek.

Is mijn energiebedrijf solvabel?

Delta, Gulf Gas and Power en DGB hebben een negatieve solvabiliteit. Wanneer een energieleverancier een negatieve solvabiliteit heeft, duiden we dat aan met een rode stip. Dit betekent dat ze weinig financiële tegenslag kunnen hebben. Wanneer een energiebedrijf een oranje stip heeft, geeft dit aan dat het bedrijf financieel gezond is. Het is voldoende. Een groene stip vertelt je dat deze partij het goed voor elkaar heeft. Rood is onvoldoende, oranje voldoende en groen goed.
 

Mijn energiebedrijf staat niet in het solvabiliteitsonderzoek!

Dat kan kloppen. We zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan en zijn afhankelijk van de gegevens van energiebedrijven. Niet alle gegevens zijn vindbaar en daarom zijn niet alle energiebedrijven meegenomen. Aanbieders van dynamische energiecontracten hebben we niet meegenomen omdat wij hier niet mee werken. 


Staat Gewoon Energie - waar de Vastelastenbond mij heeft ondergebracht - er wel goed voor?

Absoluut. Gewoon Energie maakt onderdeel uit van Innova Energie. Uit ons solvabiliteitsonderzoek dat we in oktober 2021 presenteerden, kwam Innova Energie niet goed uit de bus. Dit groeibedrijf heeft zijn zaakjes op orde en is van rood naar oranje gegaan. Uiteraard gaat de Vastelastenbond niet in zee met partijen die we niet vertrouwen en waarvan de kans bestaat dat ze kunnen omvallen.


Waarom is er voor Gewoon Energie gekozen?

Deze partij had het beste voorstel voor onze klanten. Voordat we met Gewoon Energie in zee gingen, hebben we inzage gekregen in de financiën van dit energiebedrijf. De transparantie van Gewoon Energie heeft ons ervan overtuigd dat dit een betrouwbare partner is. Als wij er geen vertrouwen in hadden, gingen we niet met deze partij in zee.


Moet ik mij zorgen maken over mijn jaarcontract?

Nee, er is geen enkele reden voor paniek. Energiebedrijven met een oranje en groene bol staan er gewoon goed voor. Daarnaast is de huidige situatie in de energiemarkt amper te vergelijken met hoe de markt zich vorig jaar ontwikkelde. Er zijn geen vaste contracten meer en de extra kosten die energiebedrijven maken, kunnen ze vrijwel direct doorrekenen aan hun klanten via variabele tarieven. Dit leidt tot een lager risico.
 

Gaan de energiebedrijven die in het rood staan failliet?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Zij lopen een verhoogd risico op faillissement. Zoals gezegd is de energiemarkt sterk veranderd en kunnen leveranciers extra kosten opvangen door deze via variabele tarieven aan klanten door te berekenen. Mocht je nog vragen of twijfels hebben over je energiecontract dan kun je die altijd aan onze klantenservice stellen. Voor de volledigheid plaatsen we hier de tabel van ons meest recente solvabiliteitsonderzoek nog een keer. 

 

Tabel: Overzicht financiële gezondheid twintig energieleveranciers.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Er zijn grote verschillen tussen opbrengen, salderen en terugleveren. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt en soms verkeerd geïnterpreteerd. Onze klantenservice legt uit hoe het zit.

Klantvraag: Hoe zit het nu eigenlijk met zonnepanelen en slimme meters?

Donderdag 24 november 2022 14:50

‌ De combinatie zonnepanelen en slimme meters levert regelmatig vragen op. Onze klantenservice krijgt regelmatig telefoontjes over deze onderwerpen. Wat opvalt is dat er vaak verwarring best...

Lees meer
Na een aantal onderhandelingsrondes is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met vaste gunstige tarieven aan te kunnen bieden.

Begin 2023 goed met een jaarcontract met vaste tarieven

Woensdag 23 november 2022 11:30

‌Dit artikel is geactualiseerd op 9 januari 2023. Na een aantal onderhandelingsrondes is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met vaste tarieven aan te kunnen bieden...

Lees meer
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen.

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2022: Deze energieleveranciers hebben geen financiële buffers

Dinsdag 22 november 2022 15:25

Van de twintig energieleveranciers waarvan de Vastelastenbond de financiële gezondheid onderzocht, zijn er drie met een negatieve solvabiliteit. Dat de solvabiliteit van dit drietal laag is, be...

Lees meer
De overheid stuurt met het prijsplafond aan op gedragsverandering. “Het doel is om meer bewustzijn te creëren over het energieverbruik”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Extra editie podcast: Wat staat ons op energiegebied te wachten in 2023?

Dinsdag 15 november 2022 09:56

‌ Met de komst van een compensatieregeling helpt de overheid Nederlandse huishoudens dit jaar nog met het betalen van hun steeds hoger wordende energierekening. In 2023 gaat een prijsplafond van...

Lees meer