Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gastarief boven prijsplafond al ruim drie euro per kuub

Dinsdag 29 november 2022 14:53Frank van de Ven
De prijsverschillen tussen energiebedrijven worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid.

De prijsverschillen tussen energiebedrijven worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid.

Klanten van Eneco, Essent en Vattenfall betalen ruim drie euro voor een kuub gas als zij boven de limiet van het prijsplafond komen. Dit trio heeft de variabele tarieven voor 2023 bekendgemaakt en start het nieuwe jaar met een tariefverhoging. Deze prijsstijging is vooral van belang voor mensen die met het energieverbruik boven de limiet van het prijsplafond uitkomen.

Voor gas betalen klanten bij Essent en Vattenfall per 2023 respectievelijk 2,92 en 3,22 euro per extra kubieke meter gas boven een verbruik van 1.200 kubieke meter. Voor stroom betalen klanten die boven de limiet van 2.900 kilowattuur komen 83 eurocent extra per gebruikte kilowattuur.

Wanneer huishoudens onder het prijsplafond blijven, betalen ze de gemaximeerde prijs van 1,45 en 40 eurocent. Eneco verhoogde zijn prijzen in oktober al maar voert per 1 januari een tariefverlaging door. De tarieven van de drie grote bedrijven zijn ondertussen hoger dan de tarieven die Budget Energie en Greenchoice hanteren. Deze bedrijven voerden eerder dit jaar al prijsstijgingen door en hebben recent hun tarieven verlaagd.


Verschillend inkoopbeleid

De prijsverschillen worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid. Budget Energie koopt energie kort van te voren in, waardoor de prijsexplosie van gas veel sneller effect had en dat merkten klanten vrijwel direct.

Klanten van Budget Energie betaalden in augustus en september al hoge tarieven. Vattenfall en Essent kopen op een andere manier energie in, waardoor de hoge prijzen voor gas en stroom uit september nu pas in de tarieven doorwerken.
 

Daling gasprijs in gang 

De gasprijs is de laatste drie maanden weer gedaald. De piek van 300 euro zakte naar circa 120 euro. Deze daling zorgde ervoor dat Budget Energie de tarieven heeft verlaagd. Klanten van Vattenfall betaalden daardoor tussen 1 juli en 1 oktober nog 1,47 euro voor een kubieke meter gas. Budget Energie hanteerde in die maanden een gastarief tussen de 1,84 en 2,67 euro.

De energiemarkt gedraagt zich uiterst grillig. Wil jij wel weten waar je volgend jaar aan toe bent en wat je maandelijks kwijt bent voor je energierekening? Kies dan voor de zekerheid van een jaarcontract. Via de Vastelastenbond kun je gebruikmaken van een exclusief jaarcontract. Dat doe je door een abonnement te nemen op de service Energie Vanzelf Geregeld. 
 

Tarieven jaarcontract Energie Vanzelf Geregeld*

  • Voor gas betaal je € 1,9021 per kuub.
  • Voor stroom enkeltarief betaal je € 0,5391 per kWh.
  • Stroom dubbeltarief kost je € 0,6539 per kWh (normaal) en  € 0,4755 per kWh (dal).
* Snel handelen, is verstandig. Als gevolg van de veranderlijke markt kunnen er geen rechten ontleend worden aan de genoemde tarieven en kunnen de tarieven wijzigen. De tarieven zijn inclusief 21% btw.   
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een moderne airco gebruiken om je woning te verwarmen, is goedkoper dan wanneer je dat met een gasgestookte cv-ketel doet. Wanneer je jouw woning met airco's wilt verwarmen, vraagt dat wel om een flinke investering.

Klantvraag: Kun je je huis verwarmen met een airco?

Dinsdag 29 november 2022 09:49

‌ De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over energiebesparing. Zo vroeg een klant laatst of het mogelijk is om de energiekosten te drukken door zijn woning te verwarmen...

Lees meer
Het solvabiliteitsonderzoek heeft veel teweeggebracht. In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het onderzoek.

Wat je nog meer moet weten over ons solvabiliteitsonderzoek

Vrijdag 25 november 2022 10:49

‌ Afgelopen dinsdag verscheen ons solvabiliteitsonderzoek waarin we de financiële gezondheid van twintig energiebedrijven onderzochten. Drie energieleveranciers stonden er niet goed voor. Het o...

Lees meer
Er zijn grote verschillen tussen opbrengen, salderen en terugleveren. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt en soms verkeerd geïnterpreteerd. Onze klantenservice legt uit hoe het zit.

Klantvraag: Hoe zit het nu eigenlijk met zonnepanelen en slimme meters?

Donderdag 24 november 2022 14:50

‌ De combinatie zonnepanelen en slimme meters levert regelmatig vragen op. Onze klantenservice krijgt regelmatig telefoontjes over deze onderwerpen. Wat opvalt is dat er vaak verwarring best...

Lees meer
Na een aantal onderhandelingsrondes is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met vaste gunstige tarieven aan te kunnen bieden.

Begin 2023 goed met een jaarcontract met vaste tarieven

Woensdag 23 november 2022 11:30

‌Dit artikel is geactualiseerd op 9 januari 2023. Na een aantal onderhandelingsrondes is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met vaste tarieven aan te kunnen bieden...

Lees meer