Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

WOZ-waarde 2023 kruipt naar 3,5 ton

Dinsdag 06 september 2022 08:24Frank van de Ven
De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters.

De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters.

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning kruipt volgend jaar naar verwachting richting de drieënhalve ton. In 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde nog € 314.000,- terwijl dat bedrag volgend jaar oploopt tot € 337.550,-. Dat is een stijging van 9,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze wijziging heeft ook effect op de huizenprijs die ook steeds verder de hoogte inschiet.

De stijgende huizenprijzen hebben zoals gezegd effect op de WOZ-waarde die de hoogte inschiet. Omdat de WOZ-waardes een jaar achterlopen op de woningprijzen, is volgend jaar opnieuw een stijging te verwachten. Voor de WOZ-beschikking van 2023 gebruiken we de marktontwikkeling van 2021 (de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022. red).

De gemiddelde prijs van een huis ging in deze periode met circa 9,5 procent omhoog. In vergelijking met het jaar ervoor betaal je in 2023 circa € 23.550,- meer voor een woning. De afgelopen negen jaar zijn de huizenprijzen verdubbeld. Een koophuis was in juli 99 procent duurder dan in juni 2013. Deze conclusie is te trekken op basis van cijfers van statistiekbureau CBS.
 

WOZ ontzettend belangrijk voor huizenbezitters

De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters. Gemeenten, waterschappen en de fiscus gebruiken deze wet namelijk om de waarde van een huis te bepalen. De WOZ vormt de basis voor het heffen van onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. 

De gemeente kijkt bij het bepalen van de WOZ-waarde onder meer naar de marktwaarde. Naast de verkoopprijzen die de gemeente van het Kadaster krijgt, winnen gemeenten ook de vraagprijzen van woningen die te koop staan in. 
 

Tabel verloop WOZ-tarieven

De komende maanden buigt het college van burgemeester en wethouders (B&W) zich over de nieuwe gemeentelijke belastingen voor 2023. Ze moeten daarbij de cijfers in onderstaande tabel in het achterhoofd houden om de nieuwe OZB-tarieven te bepalen. Hoe de prijsstijging van woningen zich precies vertaalt naar de gemiddelde WOZ-waarde in jouw gemeente - en daarmee de OZB-aanslag - is afwachten.

Als we kijken naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren, ligt de stijging van de WOZ-waarde in het verlengde van de oplopende huizenprijzen van het jaar ervoor. 
 

WOZ-beschikking

Waardepeildatum

Ontwikkeling huizenprijs

Stijging WOZ-waarde

Gemiddelde WOZ-waarde

2020

1 jan 2019

7,8%

7,8%

270.000

2021

1 jan 2020

7,8%

7,3%

290.000

2022

1 jan 2021

9,5%

9,5% 

314.000

2023*

1 jan 2022

9,3 %

9,3%

337.550

* Voor 2023 kunnen we slechts een voorspelling maken. De waarderingskamer zal de gemiddelde WOZ-waarde van 2022 publiceren. 

WOZ ook voor huurders van belang

Huurders krijgen ook met de WOZ-waarde te maken omdat de maximale huurprijs wordt berekend op basis van deze wet. De WOZ-waarde vormt ook de basis voor het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is het bedrag dat de Belastingdienst ziet als inkomsten uit de eigen woning. Woningeigenaren moeten dit bedrag optellen bij hun inkomen op de belastingaangifte.
 
Een hogere WOZ-waarde kan dus betekenen dat je meer aan de fiscus zult moeten afdragen. Als verkoper kun je ook belang hebben bij een hogere WOZ-waarde. Daarnaast kan de hypotheekrente mogelijk omlaag bij een stijging van de WOZ-waarde.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Het grootste deel van de ingediende WOZ-bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

Zeven procent WOZ-bezwaren gedaan uit wantrouwen richting gemeenten

Woensdag 20 april 2022 14:15

‌Uit een recent gehouden enquête van  de Vastelastenbond blijkt dat zeven procent van alle WOZ-bezwaren is gedaan omdat burgers hun gemeente niet vertrouwen. Bezwaar maken, is een prin...

Lees meer
De WOZ-waarde heeft een te grote invloed op de huurprijs. Hierdoor betalen meer dan 42.000 huishoudens te veel.

Puntensysteem en WOZ-waarde voor huurprijs moeten weer op de schop

Maandag 04 april 2022 13:37

‌Ruim 2,5 miljoen huurders ontvangen jaarlijks een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van hun woning. Het kan voor huurders lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking die ze ontvang...

Lees meer
Kun je bezwaar maken als je huurder bent?

WOZ-waarde en huurwoning

Dinsdag 29 maart 2022 10:46

‌ Sinds 2015 is de WOZ-waarde (de inschatting van de gemeente hoeveel een woning waard is) onderdeel van het woning-waarderingsstelsel, oftewel het puntensysteem waarmee de huren worden vast...

Lees meer
De WOZ-wet is sterk verouderd en dupeert burgers. De Vastelastenbond wil dat het systeem op de schop gaat en in dienst van de consument komt te staan.

PERSBERICHT: Vastelastenbond pleit voor herinrichting WOZ-wet

Maandag 21 maart 2022 08:51

‌De manier waarop het WOZ-proces is ingestoken, is niet meer van deze tijd stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Doordat de WOZ-bepaling sterk verouderd is, dupeert deze wet consumen...

Lees meer