Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Inschattingsfout gemeenten dupeert woningbezitters

Woensdag 16 november 2022 07:55Frank van de Ven
Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Zo gaat onder andere de waterschapsbelasting met ruim tien procent omhoog.

Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Zo gaat onder andere de waterschapsbelasting met ruim tien procent omhoog.

Huizenbezitters kunnen door een inschattingsfout van gemeenten een hogere onroerendezaakbelasting (ozb)  tegemoet zien. Het inflatiecijfer is hoger dan oorspronkelijk gedacht en dat heeft grote gevolgen. Om het gat in de begroting te dichten, worden verschillende belastingen verhoogd. Naast de ozb gaat onder andere ook de waterschapsbelasting omhoog. De waterschappen voeren een tariefverhoging van circa tien procent door.

Vereniging Eigen Huis denkt dat woningbezitters volgend jaar met een hogere onroerendezaakbelasting geconfronteerd worden. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de inflatie in de begroting van 2022 te laag is ingeschat: “Dat levert een financieel gat op. Of dat gat gedekt wordt uit de reserves of dat daarvoor een inhaalslag nodig is via een extra verhoging van de lokale lasten in 2023, zal per gemeente afgewogen moeten worden. Daarvan hebben we nog geen beeld.”

Gemeenten werken er momenteel hard aan om hun begrotingen sluitend te krijgen. Woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis verwacht dat huizenbezitters daarvan de gevolgen zeker gaan merken: “Gemeenten hebben een begroting die ze op orde moeten zien te krijgen en over het algemeen krijgen die er alleen maar meer kosten bij, niet minder.”
 

Stijging waterschapsbelasting

De VNG-woordvoerder laat het volgende weten: “De lasten zullen zich niet geheel anders ontwikkelen dan in de laatste jaren. Dat betekent wel dat de inflatie in het algemeen wordt meegenomen en de lasten dus met het prijspeil zullen meestijgen.” Een vaste last die zeker gaat stijgen, is de waterschapsbelasting. Gezinnen met een eigen woning betalen volgend jaar naar verwachting gemiddeld dertig euro meer stelt de Unie van Waterschappen (UvW).

Het bedrag van dertig euro kwam naar voren na een inventarisatie onder de 21 waterschappen. Vorig jaar was de stijging nog negen euro maar dat bedrag dekt de kosten niet meer. Er is volgens de UvW veel geld nodig om investeringen uit te voeren om op klimaatverandering in te spelen. Ook stijgende prijzen zijn van invloed op de hogere waterschapsbelasting.  


Hoge energielasten zorgen voor prijsstijging

Bestuurslid Vincent Lokin: “Waterschappen kregen in 2022 net zoals iedereen in Nederland te maken met grote prijsstijgingen. Met name de sterk gestegen energiekosten hakken er bij veel waterschappen behoorlijk in. Bij sommige waterschappen zijn de belastingontvangsten dit jaar onvoldoende om alle kosten te dekken.”

Volgens het bestuurslid zijn er waterschappen die twee en soms wel bijna drie keer zoveel gaan betalen voor de energie die zij inkopen. “Bij sommige waterschappen loopt een contract met lage vaste prijzen nog door, maar andere waterschappen waren genoodzaakt onlangs een nieuw contract met veel hogere tarieven af te sluiten.”


Complexer werk waterschappen

Een andere reden voor de stijgende kosten zijn de hogere eisen die er aan het werk van waterschappen gesteld worden. Volgens Lokin worden de werkzaamheden complexer door extremer weer en de verhoogde eisen aan water(zuivering). Dat de tarieven stijgen, staat buiten kijf maar de exacte bedragen zijn nog niet bekend. Dat ligt volgens het bestuurslid onder andere aan de locatie van het waterschap. 

Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde dit jaar ongeveer 353 euro aan waterschapsbelasting. Volgend jaar wordt dat volgens de huidige tariefsvoorstellen gemiddeld 381 euro. Voor een woning van 325.000 euro gaat het om een gemiddelde stijging van 376 naar 405 euro. En voor een woning van 400.000 euro stijgt het bedrag gemiddeld van 398 naar 429 euro. Alleenstaande huurders krijgen met een stijging van gemiddeld 156 euro dit jaar naar 168 euro in 2023 te maken.


Bezwaar maken WOZ

Met de stijgende kosten in het achterhoofd is het interessant om na te denken over bezwaar maken tegen je WOZ-waarde. WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters. Gemeenten, waterschappen en de fiscus gebruiken deze wet namelijk om de waarde van een woning te bepalen. De WOZ vormt de basis voor het heffen van onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. 

Hoe de prijsstijging van woningen zich precies vertaalt naar de gemiddelde WOZ-waarde in jouw gemeente - en daarmee de ozb-aanslag - is nog even afwachten. Als we kijken naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren, ligt de stijging van de WOZ-waarde in het verlengde van de oplopende huizenprijzen van het jaar ervoor. 
 
WOZ-beschikking
Waardepeildatum
Ontwikkeling huizenprijs
Stijging WOZ-waarde
Gemiddelde WOZ-waarde
2020
1 jan 2019
7,8%
7,8%
270.000
2021
1 jan 2020
7,8%
7,3%
290.000
2022
1 jan 2021
9,5%
9,5% 
314.000
2023*
1 jan 2022
9,3 %
9,3%
337.550
* Voor 2023 kunnen we slechts een voorspelling maken. De waarderingskamer zal de gemiddelde WOZ-waarde van 2022 publiceren. 
 

WOZ ook voor huurders van belang

Huurders krijgen ook met de WOZ-waarde te maken omdat de maximale huurprijs wordt berekend op basis van deze wet. De WOZ-waarde vormt ook de basis voor het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is het bedrag dat de Belastingdienst ziet als inkomsten uit de eigen woning. Woningeigenaren moeten dit bedrag optellen bij hun inkomen op de belastingaangifte.
 
Een hogere WOZ-waarde kan dus betekenen dat je meer aan de fiscus zult moeten afdragen. Als verkoper kun je ook belang hebben bij een hogere WOZ-waarde. Daarnaast kan de hypotheekrente mogelijk omlaag bij een stijging van de WOZ-waarde.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet is erg belangrijk voor huizenbezitters.

WOZ-waarde 2023 kruipt naar 3,5 ton

Dinsdag 06 september 2022 08:24

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning kruipt volgend jaar naar verwachting richting de drieënhalve ton. In 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde nog € 314.00...

Lees meer
Het grootste deel van de ingediende WOZ-bezwaren werd gedaan omdat burgers het niet eens waren met de hoogte van de beschikking.

Zeven procent WOZ-bezwaren gedaan uit wantrouwen richting gemeenten

Woensdag 20 april 2022 14:15

‌Uit een recent gehouden enquête van  de Vastelastenbond blijkt dat zeven procent van alle WOZ-bezwaren is gedaan omdat burgers hun gemeente niet vertrouwen. Bezwaar maken, is een prin...

Lees meer
De WOZ-waarde heeft een te grote invloed op de huurprijs. Hierdoor betalen meer dan 42.000 huishoudens te veel.

Puntensysteem en WOZ-waarde voor huurprijs moeten weer op de schop

Maandag 04 april 2022 13:37

‌Ruim 2,5 miljoen huurders ontvangen jaarlijks een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van hun woning. Het kan voor huurders lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking die ze ontvang...

Lees meer
Kun je bezwaar maken als je huurder bent?

WOZ-waarde en huurwoning

Dinsdag 29 maart 2022 10:46

‌ Sinds 2015 is de WOZ-waarde (de inschatting van de gemeente hoeveel een woning waard is) onderdeel van het woning-waarderingsstelsel, oftewel het puntensysteem waarmee de huren worden vast...

Lees meer