Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Gebruik deze acht tips voor vergelijken zorgverzekering 2022

Vrijdag 19 november 2021 08:50Frank van de Ven
Het wordt weer tijd om je zorgverzekeringen onder de loep te nemen. Weet jij waar je op moet letten?

Het wordt weer tijd om je zorgverzekeringen onder de loep te nemen. Weet jij waar je op moet letten?

Het einde van het jaar draait om feestdagen, familie en het vergelijken van polissen. Om zeker te zijn dat je de juiste zorg krijgt in 2022 is het belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Bedenk goed of er veranderingen op stapel zijn die van invloed zijn op je polis. Verwacht je gezinsuitbreiding of moet je onder het mes? Deze checklist met tips vereenvoudigt je keuze.
 

1. Houd het hoofd koel

De komende tijd word je overspoeld met nieuws over zorgverzekeringen. Neem de tijd om deze berichten te lezen en je goed voor te bereiden op het maken van een keuze. Je hebt tot en met 31 december de tijd om (na te denken om) over te stappen. Wacht ook een nieuw aanbod van je huidige zorgverzekeraar af. Verwacht je in 2022 dezelfde zorg te hebben als in dit jaar? Gebruik het aanbod van je huidige verzekeraar als basis voor een vergelijking.
 

2. Vergelijk altijd je zorgpolis

Zorgverzekeringen vergelijken is altijd verstandig. Het is uiteraard het gemakkelijkst om te blijven zitten, maar dat is niet altijd de beste keuze. Door zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, kom je te weten of je maandelijks kunt besparen op je zorgpremie. Je hebt niets te verliezen!
 

3. Kies niet alleen voor laagste prijs

De goedkoopste zorgverzekering afsluiten, is niet altijd verstandig. Het gezegde is niet voor niets ‘goedkoop is duurkoop’. Kijk goed naar de hoogte van de vergoedingen en onderzoek ook of de zorg die jij nodig hebt aangeboden wordt. Naarmate je ouder wordt, verandert ook je zorgbehoefte. Elke levensfase kenmerkt zich door specifieke behoeftes.
 

4. Stap pas over als de zorgcontracten bekend zijn

Vaak is er na de bekendmaking van de zorgpremies op 12 november nog tijd nodig om overeenkomsten te regelen. Deze regelwerkzaamheden stellen je geduld op de proef. Het advies is om te wachten totdat alles rond is. Als de overeenkomsten klaar zijn, weet je namelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is het kiezen van een budget of naturapolis cruciale informatie.
 

5. Splits je polis om te besparen

Stellen met kinderen onder de achttien jaar kunnen hun kroost op de (uitgebreide) polis van één van de ouders bijschrijven. De partner die minder zorg nodig heeft, kiest dan voor een goedkopere polis. Zo kun je besparen op de gezamenlijke poliskosten. Ook is het raadzaam om te controleren wanneer je een zorgpolis bij je werkgever hebt lopen, of deze verzekering goedkoper kan. Het zou zomaar kunnen dat je voordeliger uit bent door een individuele zorgverzekering af te sluiten.


6. Verhoog je eigen risico

Als je weinig zorg nodig hebt, kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro, maar je kunt dit bedrag verhogen naar 885 euro. Door het eigen risico te verhogen, kun je op de maandpremie besparen. Het is verstandig om het bedrag dat je bespaart apart te houden, zodat je een buffer hebt wanneer je onverwacht hoge ziektekosten moet betalen.


7. Maak afweging tussen restitutie of naturaverzekering

Als je ervoor kiest om je eigen risico te verhogen, volgt er nog een belangrijke keuze. Ga je voor een restitutie- of een naturaverzekering? Bij een naturazorgverzekering ben je niet altijd vrij om zelf een zorgaanbieder te kiezen. Dat kan lastig zijn als de geselecteerde zorgaanbieder niet bij jou in de buurt zit. Het is daarom zeer belangrijk om te kijken welke zorgaanbieders bij een naturazorgverkering zijn aangesloten. Bij een restitutieverzekering heb je wel vrije keuze, maar dat betekent wel dat deze zorgpolis duurder is.
 

8. Reken op je calculator!

Pak je rekenmachine erbij als je gaat vergelijken. Bereken van tevoren of de extra premie voor de aanvullende verzekering opweegt tegen de (verwachtte) kosten van de zorgverlener. Voor een aanvullende tandartsverzekering betaal je maandelijks bedrag, maar weegt dat op tegen de gemaakte kosten? Soms is het verstandiger om zo’n behandeling zelf te betalen. Dat kan voordeliger zijn dan maandelijks een bedrag neertellen.
 

Gebruik de VLB Zorgvergelijker

Voor veel mensen is het vergelijken van verzekeringen een jaarlijks moetje. Het uitzoekwerk is vervelend, tijdrovend en verwarrend. Hoe weet je nu welke vergelijkingssite betrouwbaar (lees: echt onafhankelijk) is? En dan is al het regelwerk dat bij overstappen hoort nog niets eens benoemd. Voor 1 januari moet je een zorgverzekering afsluiten. Schiet je al in de polis-stress?  Geen nood! De Vastelastenbond helpt je. Vul je gegevens in op onze VLB Zorgvergelijker en kies de zorgpolis die echt bij je past! 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de tarieven voor 2022 bekendmaakt. Huishoudens betalen jaarlijks 39 euro meer premie.

DSW presenteert als eerste zorgpremie 2022

Woensdag 20 oktober 2021 15:07

Als eerste Nederlandse zorgverzekeraar presenteert DSW de zorgpremie van 2022. Klanten betalen jaarlijks 39 euro meer voor hun verzekering. De premiestijging van 3,25 euro per maand is te wijten aan...

Lees meer
aantal overstappers zorgverzekering gelijk als vorig jaar

1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2020-2021

Vrijdag 08 januari 2021 09:16

Uit voorlopige cijfers blijkt dat 6,2 procent van de Nederlanders afgelopen jaar is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis Het percentage blijft da...

Lees meer
Polisvoorwaarden zorgverzekering wijzigt elk jaar

Controleer de polisvoorwaarden en wachttijd zorgverzekering extra goed

Maandag 28 december 2020 07:31

Wie dezelfde zorgwensen in 2021 heeft als afgelopen jaar, doet er goed aan de nieuwe voorwaarden te controleren. Wist je dat je zorgverzekeraar elk jaar de voorwaarden mag wijzigen? Dat gebeurt voor...

Lees meer
Korting zorgpremie 2021

Korting regelen zorgverzekering: Premiekorting bij verhogen eigen risico of je premie in 1 x betalen

Maandag 23 november 2020 11:37

Er zijn verschillende manieren om een lagere zorgpremie te betalen in 2021.  Je eigen risico verhogen. Dat heet je vrijwillige eigen risico Door je zorgpremie in één keer te betalen ...

Lees meer