Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering 2022: de belangrijkste veranderingen

Vrijdag 12 november 2021 14:03Frank van de Ven
Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de zorgverzekering van 2022.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de zorgverzekering van 2022.

Een nieuw jaar betekent een nieuwe zorgverzekering! Elk jaar verandert de inhoud van de basisverzekering. Het is daarom verstandig om jaarlijks je huidige polis onder de loep te nemen om er zeker van te zijn dat je goed verzekerd bent.
 

Wanneer merk je iets van de veranderingen?

Verandert er iets in je gezinssituatie of verwacht je een operatie te moeten ondergaan? Naast veranderingen op persoonlijk vlak krijg je ook met wijzigingen in de polisvoorwaarden te maken. Ook kan een fikse premiestijging van jouw huidige zorgverzekering een reden zijn om even bij de andere zorgaanbieders te kijken. Wij zetten de grootste veranderingen voor je op een rij.
 

Het overstapseizoen voor je zorgverzekering is gestart

Je hebt tot 31 december 2021 de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Tot die tijd kun je verzekeraars vergelijken om te kijken welke aanbieder het beste bij jou past. De basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars vrijwel gelijk. Wat wel verschilt, is de premie die je voor zo’n standaard verzekering betaalt. Het is daarom dus zeer interessant om aanbieders met elkaar te vergelijken.


Eigen risico 2022

Het eigen risico blijft net als voorgaande jaren op 385 euro staan. Dit bedrag maak je op voordat de zorgverzekeraar besluit om onkosten te vergoeden. Zorg voor kinderen tot en met 18 jaar en zorg door de huisarts worden niet van het eigen risico gehaald.

In het regeerakkoord (2017-2021) is vastgelegd dat het eigen risico gedurende deze periode gelijk blijft. Het demissionaire kabinet heeft een wetsvoorstel opgesteld waarin is vastgelegd dat het eigen risico in 2022 onveranderd blijft. Dit voorstel is bedacht naar aanleiding van een motie die op 29 juni door de Tweede Kamer werd aangenomen.
 

Vrijwillig eigen risico 2022

Je kunt als je minder premie wilt betalen het eigen risico verhogen tot 885 euro. Dat betekent dat bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname de eerste 885 euro voor jouw rekening zijn.
 

Veranderingen zorgverzekering 2022

Vanaf volgend jaar werkt de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) met een zorgprestatiemodel. Deze tool laat zien welke behandelingen plaatsvonden. Dat levert de patiënt meer inzicht op. Als een behandeling over de kalenderjaargrens heengaat wordt echter het eigen risico van beide jaren aangesproken.

Onveranderd is de maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen ter waarde van 250 euro. Door een aanvullende regeling blijft dit maximum gewaarborgd tot 2023. In eerste instantie zou de regeling tot 2022 lopen. 
 

Aanpassingen basispakket zorgverzekering 2022

Dit zit in de basisverzekering van 2022:
  • Ziekenhuishulp
  • Huisarts en medicijnen
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Zittend ziekenvervoer
  • Medische hulp in het buitenland
  • Tandarts en fysiotherapie tot 18 jaar
  • Elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning
  • Extra paramedische zorg voor (ex) coronapatiënten
  • Logeerkosten bij CAR-T-celtherapie
     
De inhoud van de basisverzekering voor 2022 is bijna gelijk aan die van 2021. Wel is er sprake van enkele uitbreidingen van het basispakket. De regeling over vergoeding van paramedische herstelzorg voor coronapatiënten is met een jaar verlengd. In eerste instantie zou die regeling tot 1 augustus dit jaar lopen, maar er wordt dus een jaar aan vastgeplakt.

Deze regeling is bedoeld voor coronapatiënten die ook na hun herstel ernstige klachten ervaren. Vanuit de basisverzekering krijgen zij vergoeding voor paramedische zorg. Dan moet je denken aan fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek.


Vergoeding verblijf CAR-T-celtherapie

Vanaf 1 januari 2022 worden de kosten van een verblijf nabij het ziekenhuis na CAR-T-celtherapie vergoed. Na deze behandeling kunnen ernstige complicaties ontstaan dus patiënten moeten daarom de eerste twee weken na de behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis blijven.

De twee weken daarna moeten ze op een locatie verblijven die maximaal een uur van het ziekenhuis is verwijderd. Dat kan bijvoorbeeld een hotel of vakantiewoning zijn (als de patiënt niet nabij het ziekenhuis woont). De verblijfskosten worden vergoed uit de Zorgverzekeringswet.


Elektriciteitskosten ademhalingsondersteuning

Patiënten die thuis van mechanische ademhalingsondersteuning gebruikmaken, mogen de elektriciteitskosten hiervan rechtstreeks declareren bij hun zorgverzekeraar. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een declaratieformulier voor dit doel op hun website staan.


Medicijnen voor kinderen

Vanaf 1 november 2021 wordt al vanuit de basisverzekering het medicijn Zolgensma vergoed. Dit is een medicijn voor de spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA). Ook wordt vanaf deze datum het medicijn ataluren (merknaam Translarna) voor de behandeling van de spierziekte Duchenne vergoed.

Beide medicijnen zijn bedoeld voor kinderen. De toelating van het medicijn tot het basispakket is voorwaardelijk. Dat betekent dat de effectiviteit beoordeeld wordt, waarna besloten wordt over definitieve toelating tot het basispakket.


Medicijnen

Sinds 1 november 2021 wordt het recombinant humaan parathyreoïd hormoon 1-84 (merknaam Natpar) vanuit de basisverzekering vergoed. Dat medicijn dient als een aanvullende behandeling voor patiënten met chronische hypoparathyreoïdie (bijschildklierziekte) voor wie standaardtherapie niet meer voldoende is.

Ook gaat 1 november 2021 de geschiedenisboekjes in als de dag waarop givosiran (merknaam Givlaari) na een succesvolle prijsonderhandeling is toegevoegd aan de basisverzekering. Dit middel vermindert aanvallen bij patiënten met de erfelijke en zeldzame stofwisselingsziekte acute hepatische porfyrie. De toelating van deze medicijnen tot het basispakket zijn voorwaardelijk. Dat betekent dat de effectiviteit beoordeeld wordt, waarna over definitieve toelating tot het basispakket besloten wordt.
 

Zorgen om je zorgverzekering?

Vind je het lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen? Maak dan gebruik van de service Verzekerd Zonder Zorgen. Voor een vast bedrag per jaar worden al je gewenste verzekeringen onder de loep genomen door een team van experts. Als het interessant is om over te stappen, wordt dat voor je geregeld. Voor meer informatie kun je dit blog lezen.

De afgelopen jaren is de zorgpremie gestegen. Dat is dit jaar geen uitzondering, omdat de zorgkosten en het salaris van zorgmedewerkers hoger is geworden. Op Prinsjesdag liet het demissionaire kabinet weten dat huishoudens meer moeten betalen voor hun zorgpremie. DSW maakte traditiegetrouw als eerste Nederlandse zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2022 openbaar. Klanten betalen jaarlijks 39 euro meer voor hun verzekering.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Het wordt weer tijd om je zorgverzekeringen onder de loep te nemen. Weet jij waar je op moet letten?

Gebruik deze acht tips voor vergelijken zorgverzekering 2022

Vrijdag 19 november 2021 08:50

Het einde van het jaar draait om feestdagen, familie en het vergelijken van polissen. Om zeker te zijn dat je de juiste zorg krijgt in 2022 is het belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken....

Lees meer
DSW is de eerste zorgverzekeraar die de tarieven voor 2022 bekendmaakt. Huishoudens betalen jaarlijks 39 euro meer premie.

DSW presenteert als eerste zorgpremie 2022

Woensdag 20 oktober 2021 15:07

Als eerste Nederlandse zorgverzekeraar presenteert DSW de zorgpremie van 2022. Klanten betalen jaarlijks 39 euro meer voor hun verzekering. De premiestijging van 3,25 euro per maand is te wijten aan...

Lees meer
aantal overstappers zorgverzekering gelijk als vorig jaar

1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2020-2021

Vrijdag 08 januari 2021 09:16

Uit voorlopige cijfers blijkt dat 6,2 procent van de Nederlanders afgelopen jaar is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis Het percentage blijft da...

Lees meer
Polisvoorwaarden zorgverzekering wijzigt elk jaar

Controleer de polisvoorwaarden en wachttijd zorgverzekering extra goed

Maandag 28 december 2020 07:31

Wie dezelfde zorgwensen in 2021 heeft als afgelopen jaar, doet er goed aan de nieuwe voorwaarden te controleren. Wist je dat je zorgverzekeraar elk jaar de voorwaarden mag wijzigen? Dat gebeurt voor...

Lees meer