Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Uit elkaar of scheiden: Welke verzekeringen moeten verdeeld worden?

Dinsdag 20 augustus 2019 16:05Margot Boesveld
Veel stellen vergeten de 'lopende verzekeringen' te regelen

Veel stellen vergeten de 'lopende verzekeringen' te regelen

Scheiden is een vaak emotionele achtbaan met veel gedoe. Want uit elkaar gaan betekent ook dat de vaste lasten voor allebei veranderen. Er wordt vaak gedacht aan de hypotheek. Maar niet alleen voor de hypotheek is scheiden een ‘lastige’ zaak, er zijn meer dingen die waarde hebben, zoals een kapitaalverzekering en een lijfrenteverzekering. Je moet bij elke verzekering die een (geld)waarde heeft een keuze maken; moet je jouw ex-partner uitkopen of word je zelf uitgekocht. Wie krijgt de uitkering of kan verzekering premievrij gemaakt worden.

Scheidingspercentage eind augustus met 20 tot 30% gestegen

Uit scheidingsstatistieken in Nederland blijkt dat het aantal scheidingen eind augustus en begin september tot wel 20 of 30% toeneemt. Tijdens een gezamenlijke vakantie zijn stellen eindelijk weer eens dag en nacht samen. Helaas betekent het samenzijn ook dat stellen zich meer aan elkaar irriteren. Die irritaties gecombineerd met eventuele vakantiestress veroorzaakt in veel gevallen een begin van een scheiding. Een scheiding brengt veel gedoe met zich mee. Het moeilijkste is misschien wel het vertellen aan de (directe) omgeving. Daarna komen alle praktische zaken. Van hypotheek en verzekeringen.

Maar aan welke verzekeringen moet je nog meer denken? Want op het moment van scheiden veranderd de verzekeringsdekking. We geven je een aantal handige tips.

 • Autoverzekering
 • Zorgverzekering
 • Inboedel en opstal verzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Levensverzekering
 • Lijfrenteverzekering/kapitaalverzekering

Een scheiding is een goede aanleiding om al je verzekeringen eens opnieuw onder de loep te nemen. De dekking en waarde verandert vaak ook als je gaat scheiden. Om er helemaal zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, schakel je een specialist in. Wil je advies? Verzekeringen kunnen ingewikkelder liggen dan je denkt.

Autoverzekering

Hoeft de auto niet overgeschreven te worden en kan de verzekering ook gewoon op jouw naam blijven staan? Dan hoeven jullie niet samen naar de schadevrije jaren te kijken. Als jij de auto houdt, maar de verzekering op naam van je ex-partner staat, moeten er een aantal dingen gebeuren.

 1. Eigendom van de auto overschrijven bij het postkantoor. Je ex-partner krijgt een vrijwaringsbewijs mee en jij krijgt een bewijs mee dat de auto nu op jouw naam staat.
 2. Je moet nu een verzekering aanvragen. Misschien is een andere verzekeraar in jouw situatie voordeliger. Er zit veel provisie versleuteld in een (auto)verzekering. Er zijn ook mogelijkheden om je auto provisieloos te verzekeren. Dat resulteert vaak in een lagere maandpremie.

Zorgverzekering via ex-partner of nieuwe polis afsluiten

Zodra de scheiding in gang gezet wordt, moet je je scheiding doorgeven bij je zorgverzekeraar. Vaak veranderen er een aantal dingen. Dit kun je meestal gewoon online regelen bij je zorgverzekeraar.

 • Korting via de werkgever van je ex-partner? Dan vervalt deze korting.
 • Bankrekening veranderd. Wordt de premie nu afgeschreven van één rekening? Dan moet je dit aanpassen naar je eigen bankrekeningnummer.
 • Zorgpakket nog voldoende? Kijk goed of het zorgpakket nog voldoet aan je zorgbehoefte of dat er een aanvullende zorgverzekering nodig is. Elk jaar in november – december is het overstapmaand voor de zorgverzekering. Noteer alvast in je agenda om je te oriënteren op een (nieuwe) zorgverzekeraar.
 • Kinderen in het spel? Het is gebruikelijk dat kinderen worden opgenomen in de zorgpolis van de verzorgende ouder, zodat eventuele zorgkosten door hem of haar betaald kunnen worden.

Inboedelverzekering

Schadeverzekeringen zoals de opstal-, woonhuis- en inboedelverzekering hebben geen afkoopwaarde, maar je moet wel beslissen wie de verzekeringen overneemt. Belangrijker nog: Wie krijgt de rechten en de plichten van de polis (verzekering) in handen. Een inboedelverzekering staat afgesloten op een adres. Neem jij de helft van de spullen mee? Dan zijn deze spullen niet meer verzekerd tegen bijvoorbeeld brand. Ook de waarde van de inboedel is nu waarschijnlijk gehalveerd. Ga daarom na of de inboedelverzekering aangepast of opgezegd moet worden.

Opstalverzekering/woonhuisverzekering

Een opstalverzekering is net als de inboedelverzekering adres gebonden. De persoon die in de woning blijft wonen neemt daarom ook deze verzekering over. Vertrekken jullie allebei en wordt de woning verkocht? Dan mag de verzekering pas worden opgezegd zodra het huis daadwerkelijk verkocht is. Doen jullie dit eerder, dan zijn jullie niet verzekerd tegen schade aan de woning.

Aansprakelijkheidsverzekering

Degene die gaat verhuizen moet een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering sluiten. Hebben jullie kinderen? Dan is het verstandig om af te spreken wie de gezinsdekking neemt. Woon je na de scheiding alleen, dan hoef je de aansprakelijkheidsverzekering alleen nog voor jezelf af te sluiten. 

Overlijdensrisicoverzekering

Is jouw ex-partner begunstigde op een polis waarvoor je premie betaalt? Dan kun je ervoor kiezen de verbindingsclausule te verwijderen of de verzekeringnemer(s) aan te passen. Dit kan ingewikkeld zijn. Vraag altijd om juridisch advies. 

Lijfrenteverzekering/kapitaalverzekering

Sommige verzekeringen zijn inmiddels geld waard, omdat er een vermogen opgebouwd wordt. Denk hierbij aan een lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Deze verzekeringen moeten naar waarde verdeeld worden. Breng in kaart wat de afkoopwaarde is van deze verzekeringen. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar. Dit bedrag wordt eveneens gezien als vermogen en moet tussen jullie verdeeld worden. Blijft de verzekering op jouw naam staan, dan moet de verzekering vaak aangepast worden. Zo staat een (ex-)partner bijvoorbeeld vaak als begunstigde op de polis van een levensverzekering vermeld, dit moet worden veranderd.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Rondom een scheiding zijn er voor de autoverzekering zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Uit elkaar of scheiden: Hoe zit het met de autoverzekering?

Dinsdag 06 augustus 2019 10:26

Autoverzekering en schadevrije jaren bij scheiding Bij een scheiding wordt vaak gekeken naar verzekeringen die een waarde hebben. Een autoverzekering vertegenwoordigd in zekere zin ook een bepaalde...

Lees meer
Heeft een huisdierverzekering nut?

Huisdierverzekering afsluiten slim of 'kat in de zak'?

Maandag 04 oktober 2021 07:07

Vandaag is het dierendag. Natuurlijk wil je het beste voor je trouwe twee- of viervoeter dus denk je na over een huisdierverzekering. Maar heeft zo'n verzekering eigenlijk wel nut? In dit artikel ...

Lees meer
Zonnepanelen verzekering nuttig of niet?

Zonnepanelen verzekeren, hoe zit dat?

Zondag 13 september 2020 13:18

Zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Wat gebeurt er als jouw zonnepanelen schade hebben door hagel of storm, of als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan? Veel mensen vragen zich af ...

Lees meer
Verzekeraars verhogen eigen risico

Verzekeraars verlagen dekking smartphones

Dinsdag 18 juni 2019 16:59

Beeldscherm smartphone kapot? Let op je dekking. Veel verzekeraars passen hun dekking voor smartphones, tablets en laptops bij inboedelverzekeringen aan vanwege de al jaren stijgende schadelast van mo...

Lees meer