Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Studeren? Wat moet je regelen als je op kamers gaat.

Dinsdag 10 augustus 2021 12:54Margot Boesveld
Vaste lasten als je op kamers gaat? Zorg dat je deze dingen goed regelt.

Vaste lasten als je op kamers gaat? Zorg dat je deze dingen goed regelt.

Ondanks dat studenten steeds vaker thuis blijven wonen, gaat een kwart (25%) toch binnen 12 maanden op zichzelf wonen. Tijd voor financiële onafhankelijkheid. Maar wat kost dat nou? Op jezelf wonen? Naar verwachting zijn er in het collegejaar 2021-2022 ruim 499.100 studenten in het hoger beroepsonderwijs. Er stromen naar verwachting 95.500 nieuwe studenten in op het HBO, 6.000 studenten op Association Degree en 5.000 op de master opleidingen. Dat betekent dat er ongeveer 26.625 studenten op zichzelf gaan wonen!

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat nog steeds de meeste studenten hun vaste lasten, zoals huur, verzekeringen en studiespullen, zelf betalen. Er is sinds 2017 echter wel een daling te zien. Zo betaalde in 2017 nog 81 procent van de uitwonende studenten zelf de huur en dat is nu 'slechts' 68 procent.

Wist je dat een uitwonende student gemiddeld  1.041 euro kwijt is aan vaste maandelijkse lasten?

De kosten per maand variëren van 800 tot 1.400 euro. Dat verschilt natuurlijk per situatie. Meer dan de helft van de ouders (68%) geeft een beetje financiële ondersteuning. En dat is een fikse stijging ten opzichte van 2017. Het percentage studenten dat toen geld ontving van hun ouders was 58 procent.

Het bedrag dat ouders hun studerende kinderen gemiddelde per maand geven ligt rond de 200 euro.

En dat is helemaal niet zo gek, gezien de hoge kosten die ‘studeren’ met zich mee brengt. Leren omgaan met geld is natuurlijk goed, maar waar moeten we allemaal aan denken als we op onszelf gaan wonen? Hieronder een overzicht van de gemiddelde uitgaven van een student op kamers per maand. De meeste van jullie zullen particulier huren. Afhankelijk van de regio en stad waarin je huurt, kun je verwachten dat de huurprijs ligt tussen de 300 en 600 euro huur per maand. Ook krijg je te maken met gemeentelijke woonlasten, zoals afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en rioolheffing. Dat is afhankelijk van in welke gemeente te woont.

Maandelijkse vaste lasten student 2021

Wat

Bedrag

Studiekosten/collegegeld

€ 200,-

Studieboeken etc.

€ 49,-

Huur studentenkamer/appartement

€ 460,-

Boodschappen

€ 173,-

Zorgverzekering

€ 115,-

Inboedelverzekering

€ 14,-

Vervoer (extra kosten naar OV-kaart)

€ 72,-

Sportabonnement

€ 30,-

Uitgaan

€ 89,-

Kleding en schoenen

€ 80,-

Internet, TV en Bellen

€ 17,-

Totaal

€ 1.299,-

De huur, collegegeld en boodschappen zijn natuurlijk essentieel. Maar het is ook verplicht om een zorgverzekering te hebben en een inboedelverzekering kan ook het overwegen waard zijn. Kies wel voor een buitenhuisdekking, zodat je laptop en smartphone ook onderweg en op andere plekken verzekerd zijn.


Verzekeringen | Wat is handig? 


1. Pas je autoverzekering aan | dat heeft ook voordelen

Neemt je zoon of dochter tijdens de studietijd wat vaker de auto mee? Dan moeten ze ook aangetekend worden als regelmatige bestuurder. Als ze nog geen 24 jaar oud zijn of bij of weinig/geen schadevrije jaren kunnen verzekeraars een hogere premie vragen. Bij een schade kan er een hoger eigen risico gelden voor jonge bestuurders. Een voordeel van het verzekeren op naam van de kinderen is dat ze zelf ook schadevrije jaren opbouwen. Daarnaast gaat het niet ten koste van jouw schadevrije jaren als je zoon of dochter door onervarenheid schade aanricht. 

2. Inboedelverzekering

Naast de huur van je kamer, kosten van je studie en boodschappen, is het ook verstandig om verzekeringen af te sluiten. Neem je eigen spullen mee naar je nieuwe onderkomen? Schat voor het afsluiten van een inboedelverzekering de waarde in van je spullen en regel een inboedelverzekering. Zorg ook dat je kamerdeur op slot kan. Maar eventueel ook spullen van jou die in gemeenschappelijke ruimtes staan, op het balkon of tuin. Dit gaat dan over schade ontstaan door wateroverlast, inbraak, diefstal, brand of stormschade. Controleer altijd de polisvoorwaarden wat je inboedelverzekering dekt, dit verschilt vaak per verzekeraar. Zo heb je voor je laptop vaak een extra dekking nodig of zit er bepaald eigen risico aan.

2. Controleer de opstalverzekering

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar als je een kamer gaat huren, even checken of de verhuurder een opstalverzekering heeft afgesloten of dat je dit zelf moet regelen.

3. Polissen controleren aansprakelijkheid en rechtsbijstand

Ook hiervoor geldt: Goed de huidige polis onder de loep nemen. Uitwonende studenten zijn vaak niet of soms tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd bij de ouders. Check, check, dubbelcheck. 

4. Check je reisverzekering

Een reisverzekering vraagt even wat extra aandacht. Het is helemaal afhankelijk van de polisvoorwaarden van je verzekering. Uitwonende studenten zijn vaak niet of soms tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd. Het is als student wel slim om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Zo is je zoon of dochter altijd verzekerd. Ook als ze spontaan naar een festival in het buitenland of op studiereis gaan. 

5. Vraag zorgtoeslag aan

De meeste studenten kunnen zorgtoeslag aanvragen. Dit kan maximaal € 72 per maand opleveren. Maar let wel op! Wordt er meer verdiend dan is toegestaan, pas dit dan direct aan. Zodat je niet ineens het bericht krijgt dat je een fiks bedrag 'teveel ontvangen toeslag' terug moet betalen.

Meer advies nodig? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Vollebregt-Krap

Hoe zit het met verzekeringen van bijv inboedel als drie studenten samen de woning huren bijv ( Amsterdam) en het opstalverzekering wat houd dat in ?
( Vraag v een ouder)
Ik ben lid v uw vereniging

Donderdag 26 augustus 2021 14:08

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Veel stellen vergeten de 'lopende verzekeringen' te regelen

Uit elkaar of scheiden: Welke verzekeringen moeten verdeeld worden?

Dinsdag 20 augustus 2019 16:05

Scheiden is een vaak emotionele achtbaan met veel gedoe. Want uit elkaar gaan betekent ook dat de vaste lasten voor allebei veranderen. Er wordt vaak gedacht aan de hypotheek. Maar niet...

Lees meer
Rondom een scheiding zijn er voor de autoverzekering zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Uit elkaar of scheiden: Hoe zit het met de autoverzekering?

Dinsdag 06 augustus 2019 10:26

Autoverzekering en schadevrije jaren bij scheiding Bij een scheiding wordt vaak gekeken naar verzekeringen die een waarde hebben. Een autoverzekering vertegenwoordigd in zekere zin ook een bepaalde...

Lees meer
Heeft een huisdierverzekering nut?

Huisdierverzekering afsluiten slim of 'kat in de zak'?

Maandag 04 oktober 2021 07:07

Vandaag is het dierendag. Natuurlijk wil je het beste voor je trouwe twee- of viervoeter dus denk je na over een huisdierverzekering. Maar heeft zo'n verzekering eigenlijk wel nut? In dit artikel ...

Lees meer
Zonnepanelen verzekering nuttig of niet?

Zonnepanelen verzekeren, hoe zit dat?

Zondag 13 september 2020 13:18

Zijn zonnepanelen automatisch verzekerd? Wat gebeurt er als jouw zonnepanelen schade hebben door hagel of storm, of als blijkt dat de installatie niet goed is gegaan? Veel mensen vragen zich af ...

Lees meer