“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Alles wat je over de autoverzekering moet weten (maar misschien nog niet wist)

Dinsdag 27 september 2022 06:40Frank van de Ven
Onze verzekeringsadviseur Hakan Tas legt uit waarop je moet letten in je zoektocht naar een betrouwbare en voordelige autoverzekering. Hij geeft ook enkele handige tips waarmee je je voordeel kunt doen.

Onze verzekeringsadviseur Hakan Tas legt uit waarop je moet letten in je zoektocht naar een betrouwbare en voordelige autoverzekering. Hij geeft ook enkele handige tips waarmee je je voordeel kunt doen.

De Vastelastenbond maakt zich sterk voor lastenverlaging en daar hoort de autoverzekering ook bij. Er valt veel te besparen op deze verzekering en vaak blijkt dat mensen een te dure polis afsluiten voor hun oudere voertuig. Onze adviseur Hakan Tas legt uit waarop je moet letten in je zoektocht naar een betrouwbare en voordelige verzekering. Hij geeft ook enkele handige tips waarmee je je voordeel kunt doen.


Wat maakt de autoverzekering voor jou zo’n  interessant onderwerp?

“Het is een verzekering waar veel meer bij komt kijken dan mensen in eerste instantie denken. Je hebt meer nodig dan alleen een autoverzekering als je veilig op weg wilt gaan. Om in de auto te stappen, ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Als je auto ouder is dan zes jaar volstaat het afsluiten van deze verzekering. Veel mensen nemen ten onrechte een duurdere verzekering omdat ze denken dat dit beter is. Niet dus.”


Wat zijn de verschillen tussen een WA-verzekering en een WA+ verzekering?

“De dekkingsgraad. Als je voor WA+ kiest, ben je ook verzekerd tegen ruit-, brand- en waterschade en diefstal. Soms hoor ik mensen twijfelen en zich hardop afvragen of die duurdere verzekering wel de moeite waard is. Hoe vaak komt het nu voor dat er brand ontstaat? Misschien niet zo vaak maar je beschermt je ook tegen omgevingsschade. Wanneer bijvoorbeeld de auto van je buurman afbrandt en jouw auto ernaast staat, ben je blij met een WA+ verzekering want dan is jouw auto gedekt tegen deze brandschade.”


Je hebt ook een cascoverzekering. Wanneer is deze verzekering interessant?

“Wanneer je auto jonger is dan zes jaar is het interessant om een meer uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Een cascoverzekering biedt meer dekking tegen schade.”


Als een cascoverzekering een betere dekking heeft, kun je daar toch beter voor kiezen?

“Wanneer je auto ouder is dan zes jaar raad ik je af om een cascoverzekering af te sluiten. Je betaalt veel geld voor een verzekering die misschien niet eens rendabel is voor jouw situatie. Als je schade rijdt met je oudere voertuig is de kans groot dat de herstelkosten hoger liggen dan de dagwaarde. De dagwaarde van een ouder voertuig is laag. Zonde van de premie denk ik dan.”


Duidelijk verhaal! Waarop moet je letten als je een autoverzekering afsluit?

“Het is belangrijk dat je verder kijkt dan het voertuig. Daar bedoel ik mee dat je als chauffeur ook verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid en die van je inzittenden. Zorg er dus voor dat je goed verzekerd bent en kies voor een inzittendenverzekering. Deze verzekering moet je  apart afsluiten. Een autoverzekering dekt letselschade niet en dat is iets wat veel mensen niet weten. Daarnaast heb je een verzekering nodig die je beschermt tegen schades veroorzaakt door andere weggebruikers.”


Over wat voor verzekering heb je het dan?

“Over een rechtsbijstandsverzekering om precies te zijn. Deze polis helpt je om schade te verhalen op de tegenpartij. Deze verzekering moet je apart afsluiten. Het is een misverstand om te denken dat de schadeafhandeling en de bescherming van de inzittenden gedekt worden door een autoverzekering. Het recht om te kunnen rijden, staat los van de aansprakelijkheidsverzekering. Dat moet je wel weten als je de auto instapt.”


Er zijn genoeg autoverzekeringen met rechtsbijstand dus daar moet vast wel een goede tussen zitten.

“We raden af om een specifieke rechtsbijstandverzekering voor je auto af te sluiten. Het is juist verstandiger om voor een losse rechtsbijstandverzekering te kiezen zodat je voor meerdere zaken dan alleen je auto verzekerd bent. Zo ben je met een losse rechtsbijstandverzekering ook verzekerd voor je e-bike, scootmobiel of fiets. De dekking is veel ruimer én beschikbaar voor het hele gezin.”


Heb je naast een rechtsbijstandverzekering en minimaal een WA-verzekering nog een verzekering nodig als je achter het stuur kruipt?


“Absoluut! Wanneer je door een auto-ongeluk letsel oploopt en alleen met een WA-verzekering op pad bent gegaan, heb je pech. Je bent namelijk niet verzekerd tegen letselschade. Het is daarom ontzettend belangrijk dat een verzekeringsadviseur je wijst op de verzekeringen die je moet afsluiten. Denk dus aan een letselschadeverzekering en inzittendeverzekering. Een goede adviseur bewijst zijn waarde in zulke situaties en adviseert je om direct een arts te bezoeken na een ongeluk. Het is belangrijk om mee te denken met de klant en hem te helpen in hectische en chaotische situatie. Na een ongeluk denk je vaak niet aan een heleboel zaken terwijl dit juist essentieel is. Zo adviseren wij je om foto’s van je lichaam te maken na een ongeluk. Zo heb je bewijs van het opgelopen letsel en kun je deze gegevens doorspelen aan een letseladvocaat. Zonder deze bewijslast is het lastig om de tegenpartij aansprakelijk te stellen omdat je niet kunt bewijzen wat je mankeert.”


Wat is het verschil tussen een inzittenden- en een ongevallenverzekering?

“Opnieuw de dekkingsgraad. Wanneer er sprake is van tijdelijk letsel is een inzittendenverzekering afdoende. Het gaat hier dan om verwondingen waarvan je herstelt zoals bot- en beenbreuken. Dit letsel wordt gedekt door de inzittendenverzekering maar dat geldt dus niet voor blijvend letsel. Als je blijvend in een rolstoel belandt of erger nog: komt te overlijden keert die verzekering niet uit. In zulke gevallen heb je een ongevallenverzekering nodig.”


Wat is de meerwaarde van een ongevallenverzekering?

“Deze verzekering keert bij zwaar letsel uit naar ratio. Dan moet je denken aan geld waarmee je jouw woning kunt aanpassen nadat je permanent in een rolstoel bent terechtgekomen. Je kunt ook een vergoeding krijgen voor de kosten van een uitvaart. Veel mensen denken ten onrechte dat ze moeten kiezen tussen een ongevallenverzekering of een inzittendenverzekering. Mijn advies is om niet te kiezen en beide verzekeringen af te sluiten. Voor het geld hoef je het niet te laten – deze verzekeringen zijn namelijk niet duur – en je kunt jezelf en je naasten er een hoop problemen mee besparen.”


Wat is jouw rol als tussenpersoon bij de Vastelastenbond?

“Als tussenpersoon bel ik je jaarlijks op om te checken of er iets in je gezinssituatie is veranderd. Ben je getrouwd of heb je een kindje gekregen? Deze informatie is belangrijk voor ons omdat dit van invloed is op je polis. We kijken graag met je mee en doen ons best om je besparingsmogelijkheden te verkennen. Om dat te realiseren, willen we je leren kennen. Door je jaarlijks te bellen kunnen we de vinger aan de pols houden en nóg beter op jouw behoeftes inspelen.”


Waarom is het zo belangrijk om jaarlijks te bellen voor een autoverzekering?

“Tijdens een gesprek wil ik de gezinssituatie leren kennen. Die informatie is belangrijk en helpt je om de juiste polis op de juiste naam af te sluiten. Hoe vaak gebruik je de auto en ben jij de enige inzittende of heb je een gezin dat met je meerijdt? Deze informatie is belangrijk. Ook wil ik weten welk familielid daadwerkelijk achter het stuur zit. Het komt wel eens voor dat vaderlief zijn zoon onder zijn naam in de auto laat rijden.”


Is het dan zo erg als er iemand anders dan de polishouder de auto bestuurt?

“Incidenteel is dat niet erg maar als dit stelselmatig gebeurt, kan dat problemen opleveren. Een jonge bestuurder heeft weinig schadevrije jaren en moet daarom een hogere premie betalen voor een autoverzekering. Door veilig te rijden, bouw je schadevrije jaren op die omgezet worden in premiekorting. Wanneer een verzekeraar merkt dat je jouw kind – dat net een rijbewijs heeft – op jouw polis vol schadevrije jaren laat rijden, kan je dat een forse premieverhoging én terugval in schadevrije jaren opleveren als er sprake is van een ongeluk. In het ergste geval rijdt een onervaren bestuurder iemand aan en als blijkt dat dit op jouw polis gebeurt, vergoedt de verzekeraar niets. Dit betekent dat je de rest van je leven schade betaalt.”
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Steltenpool

De tip over de keus van autoverzekeringen en bijbehorende verzekeringen is verhelderend.
Een hele waardevolle tip. Dank jullie

Maandag 03 oktober 2022 12:24

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 14:26
Heel graag gedaan!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

In dit blog legt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten.

Een rechtsbijstandverzekering kan een hoop ellende besparen

Donderdag 22 september 2022 06:05

‌Verzekeringen zijn voor veel mensen een lastig onderwerp wegens ‘te taai’ en ‘saai’ maar dat geldt niet voor onze verzekeringsadviseur Hakan Tas! Hij krijgt juist energ...

Lees meer
Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op.

De do's-and-don'ts van de autoverzekering: Veilig en verantwoord de vaart erin

Woensdag 31 augustus 2022 08:32

‌De autoverzekering is een belangrijke verzekering waar al veel over geschreven is maar waar toch nog behoorlijk wat onduidelijkheid over bestaat. Waar moet je aan denken als je deze verzekering ...

Lees meer
In dit blog lees je waaraan je moet denken wanneer je van autoverzekering wilt overstappen.

Verzeker jezelf van een goede autoverzekering

Vrijdag 12 augustus 2022 07:21

De autoverzekering is een verzekering waarop je veel geld kunt besparen maar het is wel belangrijk dat je een mogelijke overstap goed overdenkt. Er kleven namelijk een aantal haken en ogen aan e...

Lees meer
Door een vermindering van autoschades ging de verzekeringspremie voor auto's dit jaar naar beneden. Helaas wordt er snel weer een stijging verwacht.

Autoverzekeringen ondanks hoge inflatie goedkoper

Woensdag 10 augustus 2022 07:43

‌Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van 2022 goedkoper geworden. Deze ontwikkeling is te wijten aan een vermindering van het aantal autobranden en andere vormen ...

Lees meer