“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op Energierekening

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Door over te stappen van energieleverancier

Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

€360,- p.j

Meer informatie

Bijna half Nederland zet verwarming uit om energiekosten te drukken

Dinsdag 06 december 2022 09:50Frank van de Ven
Uit angst voor een hoge energierekening laat half Nederland de verwarming uit. Een houtkachel is een alternatief om het warm mee te krijgen.

Uit angst voor een hoge energierekening laat half Nederland de verwarming uit. Een houtkachel is een alternatief om het warm mee te krijgen.

‌‌Bijna de helft van de Nederlanders zet de verwarming niet aan om op die manier de energierekening te verlagen. Zelfs nu het flink kouder wordt, stoken veel Nederlanders niet omdat ze bang zijn voor een forse rekening. De door het kabinet aangekondigde steunmaatregelen hebben de angst voor een hoge energiefactuur niet weggenomen blijkt uit onderzoek.  

Onderzoeksbureau Ipsos laat weten dat veel Nederlanders liever in de kou zitten dan hun dure verwarming aan te zetten. Voornamelijk Nederlanders met een laag- of middeninkomen proberen op de energierekening te besparen, blijkt uit het onderzoek. Ipsos sluit niet uit dat een deel van de bespaarders op een andere manier het huis verwarmt. Dat kan bijvoorbeeld met een elektrische verwarming of houtkachel zijn.

Het onderzoeksbureau stelt dat besparen op verwarmings- en energiekosten al lange tijd een trend is. Sinds september zou ongeveer 70 procent van de Nederlanders de verwarming om deze reden lager hebben gezet. Op dat moment waren de temperaturen nog vrij zacht, maar ook nu het kouder wordt, blijven veel Nederlanders op hun energieverbruik besparen.
 

Gevolgen prijsplafond

Het prijsplafond op energie gaat per 2023 in. Huishoudens betalen tot een bepaalde verbruikshoeveelheid een lager tarief voor elektriciteit en gas. Maar die maatregel neemt de zorgen bij veel mensen niet direct weg. Zo geeft slechts een kwart van de Nederlanders in het onderzoek aan dat de invoering van het prijsplafond hun zorgen vermindert. Bij vier op de tien mensen blijft de angst voor een hoge energierekening bestaan.

Je kunt zelf berekenen wat het prijsplafond voor jouw situatie betekent met onze Bereken Tool. Zo kun je ontdekken hoeveel compensatie je kunt verwachten. Mocht je een variabel contract hebben dan loont het de moeite om te kijken of een vast energiecontract wat voor je is. Via de Vastelastenbond kun je gebruikmaken van een exclusief jaarcontract. Dat doe je door een abonnement te nemen op de service Energie Vanzelf Geregeld. 
 

Tarieven jaarcontract Energie Vanzelf Geregeld*

  • Voor gas betaal je € 2,6454 per kuub.
  • Voor stroom enkeltarief betaal je €  0,8513 per kWh.
  • Stroom dubbeltarief kost je € 0,9255 per kWh (normaal) en  € 0,8059 per kWh (dal).
* Snel handelen, is verstandig. Als gevolg van de veranderlijke markt kunnen er geen rechten ontleend worden aan de genoemde tarieven en kunnen de tarieven wijzigen. 
 
Let op: Vanaf 2023 geldt weer 21% btw en deze btw-verhoging is alvast verwerkt in de tarieven die hierboven staan.
 
Gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld kunnen tot 12 december gebruikmaken van dit jaarcontract. Door je te abonneren op deze service geef je jouw energiezaken uit handen aan bespaar-experts. Zij zoeken jaarlijks voor jou naar het beste en meest voordelige energiecontract en regelen de overstap voor je.
 
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Door je huis te isoleren, verhoog je direct het wooncomfort. Vloerisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ondergrond direct warmer aanvoelt.

Populariteit energiebesparende maatregelen wereldwijd gestegen

Maandag 05 december 2022 10:56

‌Dit jaar zijn energiebesparende maatregelen populairder dan ooit stelt het In­ter­na­ti­o­naal Ener­gie­agent­schap (IEA). Het agentschap laat weten dat er wereld...

Lees meer
Een extra belastingaanslag moet 1,8 miljard euro opleveren voor de schatkist. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Winst stroomproducenten afromen moet 1,8 miljard euro opleveren

Vrijdag 02 december 2022 06:57

‌ Het kabinet komt met een belastingaanslag voor elektriciteitsfabrikanten die flink profiteren van de hoge gasprijs en daardoor veel winst genereren zonder daarvoor extra kosten te maken. D...

Lees meer
Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze online omgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht.

Ontdek alle voordelen van de MijnVLB-app in onze podcast

Vrijdag 02 december 2022 08:53

‌Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze onlineomgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht. Zo weet je bijvoorbeeld direct wat de l...

Lees meer
De prijsverschillen tussen energiebedrijven worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid.

Gastarief boven prijsplafond al ruim drie euro per kuub

Dinsdag 29 november 2022 14:53

‌Klanten van Eneco, Essent en Vattenfall betalen ruim drie euro voor een kuub gas als zij boven de limiet van het prijsplafond komen. Dit trio heeft de variabele tarieven voor 2023 bekendgemaak...

Lees meer