Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Populariteit energiebesparende maatregelen wereldwijd gestegen

Maandag 05 december 2022 10:56Frank van de Ven
Door je huis te isoleren, verhoog je direct het wooncomfort. Vloerisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ondergrond direct warmer aanvoelt.

Door je huis te isoleren, verhoog je direct het wooncomfort. Vloerisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ondergrond direct warmer aanvoelt.

Dit jaar zijn energiebesparende maatregelen populairder dan ooit stelt het In­ter­na­ti­o­naal Ener­gie­agent­schap (IEA). Het agentschap laat weten dat er wereldwijd twee procent minder energie is verbruikt. Dat komt onder meer door investeringen in isolatie en zonnepanelen. Deze vergrootte interesse is te danken aan de oplopende tarieven voor olie, gas en elektriciteit.

Het IEA laat weten dat investeringen in energiebesparende maatregelen in 2022 een vier keer zo grote besparing opleverde als een jaar eerder. In de afgelopen twee jaar was het door de coronapandemie knap lastig om kantoren, huizen en fabrieken te verduurzamen. Ondanks deze belemmeringen ligt het huidige besparingstempo veel hoger dan voor de coronacrisis het geval was.

Hoewel de vaart er al aardig inzet, ligt het tempo nog te laag stelt het IEA. Het doel om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten is in het huidige tempo niet haalbaar. IEA-directeur Fatih Birol vergelijkt de huidige situatie met de oliecrisis van de jaren zeventig. Door een olieboycot door Arabische landen gingen overheden toen ook over tot actie om auto's, gebouwen en apparatuur zuiniger te maken.


Verduurzamingsslag

De verduurzamingsslag is ook belangrijk om op de klimaatverandering in te spelen, stelt Birol: "In de huidige energiecrisis zien we opnieuw dat energie-efficiëntie een prioriteit wordt. Dat is van cruciaal belang om met deze crisis om te gaan.”

Woningverduurzaming is een interessante manier om de energiekosten te verlagen. Door je huis te isoleren, verhoog je direct het wooncomfort. Vloerisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ondergrond direct warmer aanvoelt. Een groot ‘voordeel’ van de torenhoge energietarieven is dat je investeringen in woningisolatie erg snel terugverdient.


Terugverdientijd isolatie flink verkort

Recent onderzoek van CE Delft en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) wijst uit dat je jouw investeringen met de huidige energietarieven drie keer zo snel terugverdient in vergelijking met de prijzen van vorig jaar. Vloerisolatie verdien je bijvoorbeeld binnen een jaar terug terwijl je dakisolatie binnen drie jaar hebt terugverdiend.

In opdracht van de NVDE berekende CE Delft de terugverdientijd van een viertal isolatiemaatregelen. Het gaat hier om dak-, spouwmuur- en vloerisolatie en de plaatsing van HR++glas. Ook werden drie duurzame warmtetechnieken onderzocht. Zo nam het onderzoek de warmtepomp, hybride warmtepomp en zonneboiler onder de loep.


Woningisolatie snel terugverdiend

De kosten van spouwmuurisolatie heb je er binnen een jaar tijd uit. Dankzij de besparing op de energierekening maken woningeigenaren in een goed geïsoleerd rijtjeshuis al na vier jaar ‘winst’ wanneer ze in een hybride warmtepomp investeren. Normaal gesproken duurt het ruim twintig jaar voordat je kosten van dit systeem eruit hebt.

In slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te behalen. Investeringen in woningverduurzaming verdien je binnen één tot zes jaar terug. De energietarieven van april zijn gebruikt in het onderzoek, maar deze prijzen zijn sindsdien nóg verder de hoogte ingeschoten. In beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen en zonneboilers zeer interessant want die systemen verdienen zich binnen twee tot zes jaar terug.

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor jouw woning? Vraag dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek met een isolatie-expert aan!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een extra belastingaanslag moet 1,8 miljard euro opleveren voor de schatkist. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Winst stroomproducenten afromen moet 1,8 miljard euro opleveren

Vrijdag 02 december 2022 06:57

‌ Het kabinet komt met een belastingaanslag voor elektriciteitsfabrikanten die flink profiteren van de hoge gasprijs en daardoor veel winst genereren zonder daarvoor extra kosten te maken. D...

Lees meer
Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze online omgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht.

Ontdek alle voordelen van de MijnVLB-app in onze podcast

Vrijdag 02 december 2022 08:53

‌Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze onlineomgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht. Zo weet je bijvoorbeeld direct wat de l...

Lees meer
De prijsverschillen tussen energiebedrijven worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid.

Gastarief boven prijsplafond al ruim drie euro per kuub

Dinsdag 29 november 2022 14:53

‌Klanten van Eneco, Essent en Vattenfall betalen ruim drie euro voor een kuub gas als zij boven de limiet van het prijsplafond komen. Dit trio heeft de variabele tarieven voor 2023 bekendgemaak...

Lees meer
Een moderne airco gebruiken om je woning te verwarmen, is goedkoper dan wanneer je dat met een gasgestookte cv-ketel doet. Wanneer je jouw woning met airco's wilt verwarmen, vraagt dat wel om een flinke investering.

Klantvraag: Kun je je huis verwarmen met een airco?

Dinsdag 29 november 2022 09:49

‌ De klantenservice van de Vastelastenbond krijgt veel vragen over energiebesparing. Zo vroeg een klant laatst of het mogelijk is om de energiekosten te drukken door zijn woning te verwarmen...

Lees meer