Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

‘Hoewel het lijkt alsof de energiemarkt normaliseert, is dat zeker niet het geval’

Dinsdag 27 juni 2023 13:20Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat de energiemarkt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat de energiemarkt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken.

Er zijn weer vaste energiecontracten beschikbaar en energieleveranciers bedelen om je aandacht met schreeuwerige reclames. Je zou denken dat de energiemarkt weer de oude is. Toch is dat zeker niet het geval, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hij denkt dat de markt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken: “Als de energiemarkt ons iets heeft geleerd, is dat de tarieven in recordtijd gigantisch kunnen stijgen.”


Wat is er sinds juni veranderd in de energiemarkt?

“De opzegvergoeding – opzegboete in de volksmond – is flink verhoogd. Dat betekent dus dat je veel meer geld betaalt als je besluit om je lopende energiecontract open te breken. Voorheen was je honderd euro kwijt om je stroom en gas af te kopen bij een overstap. Dat bedrag was ten tijde van de hoge energieprijzen in 2022 niet afdoende voor energiebedrijven om de geleden schade van vertrekkende klanten te dekken. Er was voor een bepaald bedrag energie ingekocht en als een klant besloot over te stappen omdat een andere aanbieder lagere prijzen had, werd dit verlies niet vergoed en dat raakte de energieleverancier financieel. Nu de opzegvergoeding op de schop is gegaan wel en dat betekent dat leveranciers geen verlies lijden bij dalende energieprijzen. Ze durven nu weer aanbiedingen te doen en dat is goed nieuws.”
 


Veel consumenten willen een meerjarencontract. 

“Klopt. Het biedt zekerheid. Door je nu vast te zetten aan een meerjarencontract loop je wel het risico dat je de komende jaren te veel voor je energierekening betaalt. Als de tarieven volgend jaar zakken, zit jij nog een aantal jaar vast aan een relatief duur contract. We adviseren eerder om voor een jaarciontract te kiezen. Een jaarcontract biedt zekerheid, maar is ook te overzien. De energiemarkt is ontzettend volatiel en dat betekent dat de tarieven even snel kunnen stijgen als dalen. Het is ontzettend lastig om te voorspellen wat er gebeurt over een paar jaar.”
 

Is het juist niet veiliger om je langer vast te zetten als de markt zo grillig is?

“Het is belangrijk dat je weet wat je wilt. Als je heel veel zekerheid verlangt, is een meerjarencontract wat voor jou. Je loopt wel het risico dat de tarieven kunnen dalen, waardoor je onnodig hoge tarieven betaalt. De beste keuze is een jaarcontract, omdat die termijn te overzien is en je het jaar erop op zoek gaat naar het beste aanbod. Door de hoge loyaliteitsbonussen valt er veel te besparen. Wat je keuze ook is: doe je huiswerk goed. Vergelijk niet alleen de tarieven, maar ook de servicegraad, bereikbaarheid en financiële gezondheid van energieleveranciers.”


Je had het over loyaliteitsbonussen. Wat zijn dat?

“Een loyaliteitsbonus is een instrument van energieleveranciers om klanten aan zich te binden. Naast scherpe tarieven moet zo’n vergoeding twijfelaars over de streep trekken. De loyaliteitsbonus is de opvolger van de welkomstkorting. De welkomstkorting wordt niet meer aangeboden nadat de wetgeving is veranderd en de opzegvergoeding fors gestegen is. De loyaliteitsbonus wordt pas uitgekeerd als een consument zijn contract heeft uitgediend. Dat was bij de welkomstkorting niet het geval, want ook als het contract eerder werd ontbonden had de klant recht op dit beloofde bedrag.”


Vooralsnog zijn de jaarcontracten het populairst.

“Absoluut. De concurrentie is op het gebied van jaarcontracten het grootst. Leveranciers proberen in de gunst van de klant te komen door zogenaamde loyaliteitsbonussen aan te bieden. De bedragen van deze bonussen liepen op tot wel 600 euro. Nu zijn deze bedragen teruggeschroefd naar 300 euro. De hoogte van deze bonussen geeft aan dat er veel concurrentie is. Op het gebied van jaarcontracten worden er hoge loyaliteitsbonussen aangeboden.”


Is het verstandig om nog even te wachten op nieuwe aanbiedingen?

“Juist niet! Dit is hét moment om een keuze te maken. De weg naar beneden is veel lager dan de weg naar boven. Nu is het zomer en ligt ons verbruik laag, maar dat gaat veranderen als de winter dichterbij komt. Als de energiemarkt ons iets heeft geleerd, is dat de tarieven in recordtijd gigantisch kunnen stijgen. Daar kun je op inspelen door nu een jaarcontract af te sluiten.”


Sinds een paar maanden valt er weer wat te kiezen op energiegebied. Is de markt genormaliseerd?

“Zo voelt het wel. Je kunt tot 774 euro besparen door over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract. Gemiddeld is de besparing van een overstap ruim 500 euro. De huidige situatie is echter niet normaal te noemen, want daarvoor is de markt nog te onzeker. De tarieven zijn nog zeer volatiel. In amper twee weken tijd stegen de tarieven met 25 procent en dat was voor de energiecrisis ondenkbaar. Naast instabiele prijzen is er nog meer veranderd in de energiemarkt. Voortaan zijn we voor onze gasbevoorrading afhankelijk van de wereldmarkt.”
 

Wat bedoel je daarmee?

“In plaats van gas uit een Russische pijplijn krijgen we gas aangeleverd via LNG-tankers. Deze schepen bepalen hun koers aan de hand van de hoogste bieder. Als een tanker naar Europa vaart, maar als er in China ineens meer geboden wordt maakt de tanker rechtsomkeert. De prijs bepaalt de koers. Wanneer de economie vanuit Azië aantrekt, stijgt de vraag naar gas en dat heeft gevolgen voor de prijs. Hoewel het erop lijkt dat de energiemarkt normaliseert, is dat zeker niet het geval.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert.

Podcast legt uit wat de gevolgen zijn als je nu niet overstapt van variabel naar vast

Maandag 26 juni 2023 10:48

‌De energiemarkt is volop in beweging nu de opzegvergoeding sinds deze maand verhoogd is. Er komen meer nieuwe vaste contracten op de markt, waardoor de concurrentie weer langzaamaan op gang komt...

Lees meer
Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro.

Persbericht: Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract

Donderdag 22 juni 2023 09:49

‌Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit onderzoek. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 10 energieleveranci...

Lees meer
De Vastelastenbond raadt consumenten die zich onvoldoende in dynamische contracten hebben verdiept expliciet af om voor deze contractvorm te kiezen.

Oproep om dynamisch energiecontract boven jaarcontract te kiezen is onverantwoord

Maandag 19 juni 2023 16:40

Om de energietransitie te versnellen, is het volgens klimaateconoom Reyer Gerlagh verstandig om over te stappen op 'dynamische' stroomprijzen. De Vastelastenbond vindt deze oproep onverantwo...

Lees meer
Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben.

Politiek eindelijk in actie voor plaatsing waarschuwing dynamisch energiecontract

Donderdag 15 juni 2023 14:47

‌Energiebedrijven moeten als het aan D66 ligt consumenten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract. Deze oproep van de politieke partij sluit direct aan op het eerder ...

Lees meer