Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Topman IEA verwacht komende winter stijging energieprijzen

Maandag 03 juli 2023 14:45Frank van de Ven
De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen.

De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen.

De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen. Hij sluit zelfs niet uit dat overheden weer moeten bijspringen om consumenten te helpen met die stijgende prijzen.
 
Birol wijst bijvoorbeeld op de mogelijkheid van een strenge winter en een sterk herstel van de Chinese economie waardoor de vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) groeit. Door de stijgende vraag naar gas vanuit China groeit de concurrentie op de wereldwijde lng-markt en schieten de prijzen omhoog. Het is volgens de IEA-topman goed mogelijk dat er gastekorten ontstaan in Europa.

De topman hoopt dat overheden doorgaan om energiebesparingen door consumenten en bedrijven aan te moedigen. Tevens stelt Birol dat er versneld werk moet worden gemaakt van projecten voor duurzame energie. Hij vindt dat vergunningen voor duurzame energieprojecten bijvoorbeeld sneller afgegeven moeten worden.


Strategische fouten

Birol stelt dat veel Europese overheden strategische fouten hebben gemaakt door teveel te vertrouwen op brandstoffen uit Rusland. Door de oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen het land zijn de Russische gasleveringen aan Europa hard gedaald. Vorig jaar schoten de gasprijzen daardoor als een raket de lucht in. Ondertussen zijn de prijzen fors gedaald, door de flink toegenomen lng-importen. Ook de milde winter heeft bijgedragen aan die prijsdaling.
 
Het IEA geldt als de belangrijkste adviseur van de geïndustrialiseerde landen op het gebied van energie. Ook andere belangrijke spelers op de energiemarkt waarschuwen dat Europa komende winter opnieuw met een energiecrisis te maken kan krijgen als het erg koud wordt en de concurrentie uit China sterk toeneemt.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Reede

wat moet ik doen met mijn contract zit vast tot november 2023.

Donderdag 27 juli 2023 19:10

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:34
We nemen ruim voor het eind van de looptijd van uw energiecontract contact met u op om een nieuw voorstel te bespreken. U kunt in de tussentijd uw vragen ook aan onze klantenservice stellen. Zij helpen u graag.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Zonder controlemechanisme is louche deurverkoop niet uit te bannen

Donderdag 29 juni 2023 11:41

‌Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat de energiemarkt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken.

‘Hoewel het lijkt alsof de energiemarkt normaliseert, is dat zeker niet het geval’

Dinsdag 27 juni 2023 13:20

‌ Er zijn weer vaste energiecontracten beschikbaar en energieleveranciers bedelen om je aandacht met schreeuwerige reclames. Je zou denken dat de energiemarkt weer de oude is. Toch is dat zeker ...

Lees meer
Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert.

Podcast legt uit wat de gevolgen zijn als je nu niet overstapt van variabel naar vast

Maandag 26 juni 2023 10:48

‌De energiemarkt is volop in beweging nu de opzegvergoeding sinds deze maand verhoogd is. Er komen meer nieuwe vaste contracten op de markt, waardoor de concurrentie weer langzaamaan op gang komt...

Lees meer
Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro.

Persbericht: Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract

Donderdag 22 juni 2023 09:49

‌Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit onderzoek. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 10 energieleveranci...

Lees meer