Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Podcast legt uit wat de gevolgen zijn als je nu niet overstapt van variabel naar vast

Maandag 26 juni 2023 10:48Frank van de Ven
Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert.

Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert.

De energiemarkt is volop in beweging nu de opzegvergoeding sinds deze maand verhoogd is. Er komen meer nieuwe vaste contracten op de markt, waardoor de concurrentie weer langzaamaan op gang komt. Er valt weer wat te kiezen en dat is goed nieuws! Minder goed nieuws is de keuzestress die is ontstaan, omdat er naast jaarcontracten ook dynamische contracten en meerjarencontracten op de markt zijn gekomen. Wat moet je kiezen en wat is wijsheid?

Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert in deze podcast: “Energieleveranciers zetten grof geschut in om in de gunst van de consument te komen. Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit ons onderzoek. We vergeleken de variabele tarieven van tien energieleveranciers en ontdekten dat er besparingen van honderden euro’s mogelijk zijn afhankelijk van de leverancier.”
 

Klanten met een variabel contract bij United Consumers, Vattenfall en Eneco profiteren het meest van een overstap naar een vast energiecontract, want zij besparen daardoor gemiddeld 524 euro. “De gemiddelde besparing bij een overstap van variabel naar vast is nog nooit zo hoog geweest en levert honderden euro’s voordeel op”, verduidelijkt Wolfert.
 

Aanbod jaarcontracten uitverkocht

In juli worden de variabele tarieven naar beneden bijgesteld, is de verwachting. In deze podcast gaat Wolfert dieper in op de meest recente ontwikkelingen energiemarkt. Zo is een recente ontwikkeling het uitverkocht raken van aanbiedingen van jaarcontracten: “Wanneer energieaanbieders contracten inkopen, doen ze dat per aantal. Als dat aantal contracten – laat zeggen duizend – op is, is het aanbod ‘uitverkocht’.”

Als een aanbod is ‘uitverkocht’ betekent dit dat er dan naar een nieuw contract gezocht moet worden. “De kans is groot dat je dan meer betaalt voor een nieuw contract, omdat de energieprijzen weer stijgen”, verduidelijkt Wolfert. Welke contractvorm je het beste kunt kiezen, hangt af van je verbruik en voorkeuren. Wolfert adviseert om voor een jaarcontract te kiezen, omdat daar het meeste voordeel op te behalen is: “Nu is het moment om toe te slaan! Hoe langer je wacht des te hoger de tarieven.”


Podcasts terugluisteren

‘Onderaan De Streep’ is te beluisteren op YouTubeSpotifyiTunes en Google. Mocht je een tip hebben voor de redactie of wil je een bepaald onderwerp uitgelicht hebben, dan kun je ons altijd mailen!  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Oosterdijk

Contact bij vattenval . Ik woon alleen in een flat. Mijn mnd kosten waren 170 eur p/m. Ik moet nu 1265 euro bij betalen,met gevolg dat mijn mnd kosten bij vattenval 265 euro wordt daarbij komt ook nog de mnd afbetaling van 104 euro. Met een inkomen van 1145 euro!!!!
Hoe maak je iemand financieel kapot. Telefonisch zijn ze niet te bereiken. Ik gebruik geen gas alleen als ik ga douche. Koken doe ik al niet meer. Ik lig onder een dekken in de winter om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Waar gaat dit maar toe.
Ik zie gewoon geen uitweg meer,hoe moet je dit bedrag mnd ophoesten.

Jolanda

Vrijdag 30 juni 2023 11:46

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro.

Persbericht: Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract

Donderdag 22 juni 2023 09:49

‌Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit onderzoek. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 10 energieleveranci...

Lees meer
De Vastelastenbond raadt consumenten die zich onvoldoende in dynamische contracten hebben verdiept expliciet af om voor deze contractvorm te kiezen.

Oproep om dynamisch energiecontract boven jaarcontract te kiezen is onverantwoord

Maandag 19 juni 2023 16:40

Om de energietransitie te versnellen, is het volgens klimaateconoom Reyer Gerlagh verstandig om over te stappen op 'dynamische' stroomprijzen. De Vastelastenbond vindt deze oproep onverantwo...

Lees meer
Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben.

Politiek eindelijk in actie voor plaatsing waarschuwing dynamisch energiecontract

Donderdag 15 juni 2023 14:47

‌Energiebedrijven moeten als het aan D66 ligt consumenten waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract. Deze oproep van de politieke partij sluit direct aan op het eerder ...

Lees meer
Als het buiten heet is, is verkoeling zoeken bij de energieslurpende airco een populaire bezigheid. De grotere vraag naar verkoeling zorgt voor een stijging van de gasprijs.

Gasprijs knalt voor derde keer in acht dagen tijd de lucht in. Wat nu?

Woensdag 14 juni 2023 10:09

De gasprijs steeg afgelopen dinsdag 25 procent, omdat onderhoud aan Noorse gasinstallaties meer tijd kostte dan gepland. Het gaat hier om de derde stijging binnen acht dagen. Door de groeiende vraag...

Lees meer