Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Besteed je energiecontract aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste tarieven! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€7,50 p.m.
(of €75,- p.j.)

Meer informatie

Tennet vraagt meer voor stroomstransport: consumenten en mkb’ers betalen meer

Maandag 12 september 2022 07:57Frank van de Ven
De verwachte tariefstijging van netbeheerder TenneT heeft te maken met de gestegen inkoopkosten voor energie.

De verwachte tariefstijging van netbeheerder TenneT heeft te maken met de gestegen inkoopkosten voor energie.

Netbeheerder TenneT voert per 2023 een tariefwijziging door waardoor de transporttarieven voor energie stijgen. Huishoudens betalen vanaf volgend jaar vijftien euro meer en kleine mkb-bedrijven mogen tachtig euro extra afrekenen. Grotere bedrijven moeten volgend jaar naar verwachting het dubbele betalen van wat ze nu doen, laat minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer weten.

De grootste bedrijven die direct op het netwerk van TenneT zijn aangesloten, moeten komend jaar rekenen op een verdubbeling van hun nettarief. De hoogte van het te betalen bedrag hangt af van de afname en het type aansluiting. Er zit namelijk een verschil in het tarief voor hoogspanning of extra hoogspanning.

De kosten van netbeheerder TenneT vormen voor de meeste afnemers een klein deel van hun energierekening. De netbeheerder brengt namelijk het grootste deel van zijn tarieven in rekening bij regionale netbeheerders. Die partijen mogen die kosten aan hun afnemers doorberekenen, schrijft Jetten.


Prijsontwikkeling energiemarkt

De verwachte tariefstijging heeft te maken met de gestegen inkoopkosten voor energie. "De kostenstijging zit met name in de prijsontwikkeling als gevolg van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Deze kosten worden gemaakt ter uitvoering van zijn wettelijke taken", stelt de minister.

Ook in 2024 verwacht TenneT een tariefverhoging, want de tarieven voor 2024 worden gebaseerd op de in 2022 gemaakte kosten. Hoe hoog de stijging is, is nog niet bekend. Los van de ongunstige marktomstandigheden "werken de kosten voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet-op-zee geleidelijk aan steeds meer in de nettarieven door", schrijft Jetten.


Afgesloten van gas

De oplopende energietarieven raken honderdduizenden huishoudens in Nederland. Steeds meer mensen kunnen hun energierekening namelijk niet meer betalen. Dat kan tot betalingsachterstanden leiden. Het kabinet wil echter dat niemand deze winter van het gas kan worden afgesloten. Jetten gaat in gesprek met energieleveranciers over hoe het nu precies verder moet met mensen die hun rekeningen niet meer kunnen voldoen.

Nu mogen mensen die tussen oktober en april hun rekeningen niet meer kunnen betalen nog worden afgesloten van het gas, mits het niet twee dagen achter elkaar vriest. Bij koude dagen - waar geen sprake is van vrieskou -  kunnen huishoudens met betalingsproblemen alsnog in de kou komen te zitten.


Hulp kabinet energiecrisis

Jetten wil voorkomen dat mensen tijdens de koude periode letterlijk in de kou belanden: “Dat mag niet gebeuren. Daarom willen we dat energiebedrijven vroeg signaleren welke klanten in de problemen kunnen komen. En dat zij hen dan gaan helpen, anders is het kabinet ook bereid te helpen.”

Het kabinet verkent ondertussen ook de mogelijkheden van een maximumprijs van gas dat via pijpleidingen uit Rusland komt.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Budget Thuis heeft klanten onjuist geïnformeerd bij de telefonische verkoop van energiecontracten stelt ACM.

ACM legt Budget Thuis boete van 1,8 miljoen euro op

Donderdag 08 september 2022 15:27

‌ Energieleverancier Budget Thuis is door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet wegens misleiding. Het bedrijf zou klanten onjuist hebben geïnformeerd bij de telefonische...

Lees meer
Energiebedrijven hebben een clausule ingebouwd waardoor ze vaker dan twee keer per jaar prijsverhogingen kunnen doorvoeren. Deze clausule wordt steeds vaker gebruikt.

PERSBERICHT: Stoppen slaan door: energiebedrijven voeren aantal tariefwijzigingen fors op

Donderdag 08 september 2022 07:53

‌ Bijna alle energieleveranciers verhogen hun variabele energietarieven vaker dan voor de energiecrisis het geval was. Van de veertien energiebedrijven die de Vastelastenbond onderzocht, voeren ...

Lees meer
Steeds meer energiebedrijven passen hun variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar aan. Blijf jouw maandbedrag goed controleren om een hoge eindafrekening te voorkomen.

Voorkom hoge eindafrekening energierekening met handig stappenplan

Dinsdag 06 september 2022 15:23

Als je een variabel contract hebt, is het verstandig om je maandbedrag goed in de gaten te houden en zo nodig bij te stellen om een naheffing te voorkomen. Omdat steeds meer energiebedrijven hun tar...

Lees meer
Door je gedrag aan te passen, kun je besparen op je energierekening. Ook kunnen kleine aanpassingen aan je woning voor besparingen zorgen.

Vol gas energie steken in verlaging energierekening doe je zo!

Dinsdag 20 september 2022 06:24

‌In de maanden oktober tot en met februari wordt het meeste energie verbruikt omdat het dan kouder is. Om het lekker warm te krijgen, draait de verwarming overuren. In deze tijd is dat geen pre...

Lees meer