Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

‘De energiecrisis heeft onze bewustwording over ons energieverbruik vergroot en dat is positief’

Maandag 17 oktober 2022 09:21Frank van de Ven
Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt dagelijks talloze telefoontjes binnen over het aangekondigde prijsplafond.

Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt dagelijks talloze telefoontjes binnen over het aangekondigde prijsplafond.

De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat de overheid volgend jaar 23,5 miljard euro investeert in compensatiemaatregelen. De komst van een prijsplafond moet de grootste klappen opvangen en huishoudens helpen hun energierekening te kunnen blijven betalen. Hoewel directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond blij is met de maatregelen zet hij zo zijn vraagtekens bij de gemaakte keuzes: “De komst van een prijsplafond is dure symptoombestrijding waarmee je geen problemen oplost. Er wordt 23,5 miljard euro uitgetrokken om een jaar mee te overbruggen.”

Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt dagelijks talloze telefoontjes binnen over het aangekondigde prijsplafond. Ook bestaat er onduidelijkheid over het effect van deze compensatieregeling op het jaarcontract bij Gewoon Energie. Daarnaast bestaan er vragen over wat we volgend jaar kunnen verwachten van de energiemarkt.
 

Wat kunnen we verwachten van het prijsplafond?

“De energierekening wordt lager en omdat je bij een gemiddeld energieverbruik beschermd wordt tegen hoge marktprijzen. Je ontvangt tot een bepaald energieverbruik een compensatie. Tot een limiet van 1.200 kuub gas betaal je € 1,45 voor een kuub gas. Als je meer gas verbruikt, betaal je boven de limiet het tarief dat in je energiecontract is opgenomen. Er zijn variabele contracten waarbij je per kuub gas al snel € 3,-  aftikt dus deze compensatie is erg aantrekkelijk.”


Zit er geen addertje onder gras met die tarieven?

“Nee. Het tarief van € 1,45 is inclusief alle heffingen en belastingen. Het prijsplafond heeft er wel voor gezorgd dat andere maatregelen in de prullenbak zijn beland. Het kabinet was bijvoorbeeld van plan om in 2023 een aantal acties uit te voeren. De energiebelasting zou men oorspronkelijk verlagen en de heffingskorting (tegemoetkoming van de overheid. red) zou juist verhoogd worden maar nu er een noodpakket is opgetuigd, gebeurt dat dus niet. In 2023 gaat de btw van 9 naar 21 procent, de energiebelasting blijft gelijk (of stijgt) en de heffingskorting wordt ook niet hoger.”


Wat betaal je volgend jaar voor stroom dankzij het prijsplafond?

“Voor stroom betaal je € 0,40 per kWh voor een maximaal verbruik tot 2.900 kWh. Als je meer energie verbruikt, betaal je ook het afgesproken tarief. In sommige variabele contracten loopt dat bedrag op tot wel € 1,-. Het prijsplafond is opgezet om mensen te helpen hun energierekening betaalbaar te houden én om het bewustzijn te vergroten. Het prijsplafond stimuleert zuinig energiegebruik omdat we de thermostaat sneller een graadje lager zetten en niet meer onnodig de verlichting aanlaten. Dat is een van de weinige voordelen van deze energiecrisis: de vergrootte bewustwording.”
 

De komst van een prijsplafond dat volgend jaar in werking treedt, is goed nieuws. 

“Het is sowieso goed dat het er komt, laat ik dat voorop stellen maar het is wel laat. Het besef dat de energiecrisis honderdduizenden huishoudens dupeert, kwam erg laat. Pas na talloze schrijnende verhalen uit de media, reacties van boze burgers en een briesende oppositie kwam het kabinet in actie. Er hadden zeker eerder maatregelen genomen kunnen worden.”


Hoe denk jij over de vormgeving van het prijsplafond?

“Het is een erg duur noodplan van miljarden euro’s dat slechts een jaar actief is. Als er eerder actie ondernomen was, had er veel geld bespaard kunnen worden. Wanneer de overstapboetes waar nu mee gewerkt wordt, al eerder aangepast zouden worden kon er een hoop ellende voorkomen worden.”


Hoe zouden hogere overstapboetes deze crisis kunnen verzachten?

“De opzegvergoeding (de term die de energiemarkt liever gebruikt dan 'boete'. red) die je als consument betaalt als je je energiecontract verbreekt, past niet meer bij de huidige marktsituatie. Door de sterk gestegen energieprijzen lopen energieleveranciers veel meer risico. Nu betaal je € 50,- voor het vroegtijdig verbreken van je stroomcontract en € 50,- voor het stopzetten van je gascontract. Wanneer energieprijzen hard dalen en klanten massaal overstappen, blijft de energieleverancier met een duur ingekocht voorraad stroom en gas zitten. Uit angst voor vertrekkende klanten durven energiebedrijven het niet aan om vaste contracten aan te bieden. Het gevolg is dat er dus enkel dure variabele contracten beschikbaar zijn.”


Door de boete te verhogen, maak je een overstap dus minder aantrekkelijk?

“Absoluut! Consumenten denken wel tien keer na om over te stappen als dat zou betekenen dat zij een forse boete moeten betalen. Energiebedrijven zijn daardoor verzekerd van loyale klanten. Dit stimuleert de concurrentie omdat leveranciers met hun prijzen gaan stunten om nieuwe klanten binnen te halen. Zo ontstaan weer jaarcontracten. Het verhogen van overstapboetes kost niet veel geld en is voor langere tijd gunstig. Het is geen tijdelijke noodoplossing waarvoor je miljarden euro’s betaalt.”


Het prijsplafond is volgens jou geen echte oplossing?

“Nee. Het is dure symptoombestrijding waarmee je geen problemen oplost. Er wordt tussen de 23,5 en 40 miljard euro uitgetrokken om een  jaar mee te overbruggen. Geld wordt gereserveerd voor iedereen terwijl je beter de focus op mensen met een erg krappe beurs kunt leggen. Huishoudens met energiezuinige woningen die de steun niet nodig hebben, ontvangen bijvoorbeeld ook geld. Dat is onnodig en het gereserveerde noodbedrag kan beter besteed worden. Daarnaast verdwijnt de prikkel om je woning te verduurzamen hierdoor bij mensen met een gemiddeld of laag verbruik. Ze zullen minder snel geneigd om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. Ze vragen zich af of zo’n dure energiebesparende maatregel wel wat oplevert.”


Wat moet er gebeuren volgens jou om de energiecrisis te doorstaan?

“We moeten zo snel mogelijk ons verbruik verlagen. Waarom niet zo snel mogelijk alle woningen in Nederland isoleren, daken vol leggen met zonnepanelen en warmtepompen plaatsen? Geld dat we daarin steken levert elk jaar geld op en vermindert onze energievraag. Daarnaast moeten we van onze afhankelijkheid van gas van andere landen af en zelfvoorzienend worden. Voorheen leverde Rusland gas aan ons maar dat is voorbij nu de gaskraan is dichtgedraaid. Het is belangrijk dat we zorgen dat het gas uit verschillende landen komt, zodat we niet direct een probleem hebben als één land niet wil of kan leveren. Zolang we niet zelfvoorzienend zijn, verwacht ik hoge energietarieven. Die worden in 2023 afgezwakt door het prijsplafond maar ik denk niet dat we in 2024 opnieuw van zo’n gulle compensatie kunnen profiteren.”


Geldt het prijsplafond alleen voor variabele tarieven?

“Nee. Ook als je een jaarcontract hebt, profiteer je van deze compensatieregeling. Klanten van onze service Energie Vanzelf Geregeld die recentelijke overgingen naar een jaarcontract bij Gewoon Energie krijgen dus ook met het prijsplafond te maken. Daarnaast profiteren ze van de gunstige tarieven die we op een goed moment hebben vastgelegd. Dit betekent dus dat ze € 2,15 voor gas betalen als ze boven de gestelde limiet komen.”


En in november en december 2022 ontvangen consumenten toch ook een compensatie?

“Klopt. Er wordt in deze maanden vanuit de overheid € 190,- gecompenseerd om de hoge energietarieven in de winter op te vangen. Dit betekent dat huishoudens 2022 afsluiten met een extra compensatie van € 380,-. Zoals het er nu naar uitziet krijgen alle huishoudens deze compensatie.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Pennings

Hallo,ik ben helemaal van het gas af en wek zelf 10000 kw/u per jaar op. Kijken jullie ook voor mij welke leverancier het gunstigste is met salderen.?? Gr. Dorus Pennings.

Donderdag 27 oktober 2022 21:19

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 oktober 2022 08:31
Voor deze specifieke vraag kunt u het beste even contact opnemen met onze klantenservice.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Bezitters van warmtepompen die recent een nieuw energiecontract afsloten, zijn ruim 700 euro meer kwijt dan huishoudens die hun woning verwarmen met gas.

Voordeel warmtepomp bij invoering prijsplafond gering

Donderdag 06 oktober 2022 11:56

‌Het prijsplafond dat volgend jaar van kracht gaat, levert eigenaren van warmtepompen weinig voordeel op blijkt uit onderzoek. Berekeningen van een vergelijkingssite wijzen uit dat je met een w...

Lees meer
Het uitstellen van de geplande tariefwijziging zorgt ervoor dat Essent zich naar eigen zeggen genoodzaakt voelt de geplande prijsstijging met nog eens een vijfde deel te verhogen.

Door gedwongen uitstel verhoging variabele tarieven betalen klanten Essent maand later 20 procent meer

Donderdag 06 oktober 2022 09:31

‌Klanten van Essent krijgen later dan 1 oktober te maken met een tariefwijziging maar het uitstel van die geplande ingangsdatum leidt tot een  prijsverhoging van 20 procent. Autoriteit Con...

Lees meer
Het prijsplafond moet consumenten stimuleren bewuster om te gaan met energie.

Verruimd prijsplafond zorgt in 2023 voor lagere energierekening

Woensdag 05 oktober 2022 11:07

‌ Per 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt een maximaal tarief van € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.20...

Lees meer
Wolfert is er trots op dat hij in een tijd waarin weinig energieleveranciers het aandurfden om vaste contracten aan te bieden alsnog een jaarcontract kon regelen.

Beschikbare jaarcontracten Gewoon Energie zijn op: wat er nu gebeurt

Woensdag 05 oktober 2022 08:56

‌ Alle gunstige jaarcontracten via Gewoon Energie zijn vergeven en dat betekent dat ons aanbod tijdelijk op is. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het regelen van nieuw aanbo...

Lees meer