Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Vol gas energie steken in verlaging energierekening doe je zo!

Dinsdag 20 september 2022 06:24Frank van de Ven
Door je gedrag aan te passen, kun je besparen op je energierekening. Ook kunnen kleine aanpassingen aan je woning voor besparingen zorgen.

Door je gedrag aan te passen, kun je besparen op je energierekening. Ook kunnen kleine aanpassingen aan je woning voor besparingen zorgen.

In de maanden oktober tot en met februari wordt het meeste energie verbruikt omdat het dan kouder is. Om het lekker warm te krijgen, draait de verwarming overuren. In deze tijd is dat geen prettig vooruitzicht nu de energietarieven extreem hoog zijn. In dit blog geven we je praktische tips waarmee je er deze winter toch warmpjes bij kunt zitten zonder met een torenhoge jaarnota geconfronteerd te worden. Zo houd je jouw gasverbruik onder controle!

Door je gedrag aan te passen, kun je besparen op je energierekening. Ook kunnen kleine aanpassingen aan je woning voor besparingen zorgen. We hebben vier tips voor je verzameld waarmee je je voordeel kunt doen.   


1. Stel je thermostaat goed af

Ongeveer dertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft de thermostaat niet goed ingesteld. Dan hebben we het dus over een ouderwets exemplaar en niet de slimme variant. Een foutief ingestelde klokthermostaat is een gemiste kans want daarmee laat je besparingskansen liggen.

Door je thermostaat goed in te stellen, kun je jouw energierekening verlagen omdat je minder gas verbruikt. Op jaarbasis kan een juiste instelling je een besparing tussen de zestig en zeventig euro opleveren.
 
 • Zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat lager;
 • Draai de temperatuur niet te ver terug maar ook niet te ver omhoog;
 • Stel een afwezigheids- en nachttemperatuur in van circa zestien tot negentien graden Celsius. Bij een hogere temperatuur bespaar je te weinig terwijl het bij een lagere temperatuur juist te veel energie kost om je huis op te warmen. Dat komt omdat de thermostaat een groter temperatuurverschil moet overbruggen. Als je de verwarming instelt op een temperatuur tussen de zestien en negentien graden Celsius is dat ideaal. Een bijkomend voordeel is dat je vochtproblemen voorkomt en je leidingen vorstvrij blijven.
   

2. Kleine klussen groot voordeel

Je hoeft geen fervent klusser te zijn als je deze tips wilt uitvoeren. Geen nood: ook met twee linkerhanden kun je deze tips relatief eenvoudig in de praktijk brengen (sla voor de zekerheid gewoon extra pleisters in)!
 
 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren. Dit klusje is gemakkelijk uit te voeren en zo bespaar je ruim twintig euro op jouw gasrekening.
 • Breng tochtstrips aan. Deze producten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar en voorkomen dat er koude lucht door kiertjes komt. Tochtstrips zorgen ervoor dat jouw woning beter geïsoleerd wordt. De ideale plek om een tochtstrip te plaatsen, is aan de onderkant van je deuren en bij de brievenbus. Zo houd je koude lucht buiten en de warmte binnen.
 • Plaats deurdrangers als je veel in- en uitloop hebt. Deurdrangers zorgen ervoor dat deuren vanzelf sluiten, zodat je niet voor de mussen stookt. Deze installaties doen wonderen voor de temperatuur in huis en je gasverbruik.
   

3. Wees wijs met je waterverbruik

Water kost ook geld en daar kun je ook op besparen. Wist je bijvoorbeeld dat circa twintig procent van je gasverbruik opgaat aan het verwarmen van water? Je kunt de kosten terugdringen met de volgende tips:
 
 • Was op 30 in plaats van 40 graden. Door grote wasbeurten op een lagere temperatuur te draaien, kun je zo’n vijftien euro per jaar besparen. Mooi meegenomen toch? Zorg ervoor dat je wasmachine goed gevuld is, maar ook weer niet té vol zit.
 • Douche minder warm en minder lang. Door korter te douchen, bespaar je op water én gas.
 • Laat de oven na gebruik openstaan. Door je ovendeur open te laten, koelt de oven af terwijl je gelijktijdig de verwarming ontziet. De hitte die uit het keukenapparatuur ontsnapt, helpt je om de woonruimte te verwarmen.
 • Kook met kleine pannen met deksel. Wanneer je kookt, gebruik dan altijd een pannetje op maat en houd het deksel erop. Zo hoef je een minder groot oppervlak te verwarmen, waardoor er minder warmte verloren gaat.
 • Trek een trui aan. Door je warmer te kleden, hoeft de verwarming niet zo hard te werken en bespaar je op stookkosten. Ook sloffen of pantoffels helpen je om het niet koud te krijgen.
   

4. Kies voor een gunstig energiecontract

Je energierekening is opgebouwd uit veel belastingen. Wist je trouwens dat jouw gasverbruik en het gastarief veel impact hebben op wat je aan je energieleverancier moet betalen? Dit lijkt een open deur, maar kies voor een goed stroom- en gastarief. Neem de volgende rekensom in het achterhoofd: tarief x verbruik = jaarlijkse kosten.
 
Het kan nooit kwaad om jouw energiecontract regelmatig onder de loep te nemen. Heb je nu geen tijd (of zin) om dit te regelen? Geen nood! Met onze service Energie Vanzelf Geregeld helpen we jou om jaarlijks de beste energiedeal te kiezen. Als er geen jaarcontracten of aanbiedingen zijn, creëren we ze zelf!


Wat is Energie Vanzelf Geregeld?

Door voor onze service Energie Vanzelf Geregeld te kiezen, kies je voor ontzorging. Je zet ervaren adviseurs voor je aan het werk en laat hen naar de beste marktaanbiedingen zoeken. Exclusief voor gebruikers van deze service is een jaarcontract beschikbaar. De Vastelastenbond heeft een deal gesloten met Gewoon Energie zodat je een jaar lang verzekerd bent van vaste tarieven. Deze tarieven zijn op een relatief gunstig moment afgesloten. Een paar dagen na het beklinken van deze deal werden de tarieven veertig procent duurder.  

Meer informatie over de deal met Gewoon Energie lees je in dit blog. Wil je meer weten over Energie Vanzelf Geregeld dan geeft dit blog meer uitleg

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs legen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.
 
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent.

Stijging aantal huishoudens met variabel contract: kabinet in 2023 in actie

Donderdag 01 september 2022 12:10

‌Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens over op een variabel energiecontract meldt Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit betekent dat honderdduizenden Nederlanders met een fors hog...

Lees meer
De energiemarkt verkeert in een crisis en het lijkt erop dat er op korte termijn geen verbetering inzit. De meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld is daardoor alleen maar groter geworden, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert

Wat is Energie Vanzelf Geregeld en wat kan ik ermee?

Donderdag 01 september 2022 10:16

‌Om gebruik te kunnen maken van het jaarcontract van Gewoon Energie is een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld vereist. De deal met Gewoon Energie is namelijk exclusief voorbehouden voor gebru...

Lees meer
De extreem hoge tarieven voor gas en stroom kosten steeds meer bedrijven en huishoudens de kop. Actie vanuit de Europese Unie is vereist.

Europese Commissie klaar om in te grijpen in energiemarkt

Dinsdag 30 augustus 2022 11:06

‌De Europese Unie moet zo snel mogelijk ingrijpen in de energiemarkt, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Als er niets gebeurt, komen er nog meer huishoudens in de ...

Lees meer
Stoken kan thuiswerkers honderden euro's kosten als zij in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis wonen. Het is in veel gevallen goedkoper om naar kantoor te gaan.

Deze winter thuiswerken, kost je honderden euro's extra

Maandag 29 augustus 2022 14:30

‌Wanneer je besluit om deze winter thuis te werken, kan dat in de papieren lopen. Door de hoge gasprijs betaal je je blauw om je werkruimte te verwarmen. Stoken kan je honderden euro's kosten...

Lees meer