Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Dit betaal je voor je variabele energietarieven in 2023

Woensdag 21 december 2022 08:39Frank van de Ven
In een handig overzicht zie je wat je volgend jaar betaalt voor je energierekening bij twintig energieleveranciers als je boven de limiet van het prijsplafond uitkomt.

In een handig overzicht zie je wat je volgend jaar betaalt voor je energierekening bij twintig energieleveranciers als je boven de limiet van het prijsplafond uitkomt.

De overheid helpt burgers met een prijsplafond waardoor torenhoge energietarieven gedeeltelijk opgevangen kunnen worden. De btw-verlaging van 9 procent wordt in 2023 teruggedraaid naar 21 procent. De Vastelastenbond verzamelde de instaptarieven voor negentien variabele contracten. In een handig overzicht zie je wat je volgend jaar betaalt voor je energierekening als je boven de limiet van het prijsplafond uitkomt.

Dit jaar werd de btw verlaagd naar 9 procent om consumenten te ondersteunen. Deze steunmaatregel wordt volgend jaar ingetrokken en dat betekent dat je in 2023 weer 21 procent btw betaalt. Wat nieuw is, is de komst van het prijsplafond. Wanneer je minder dan 1200 kuub gas verbruikt in een jaar, betaal je 1,45 euro per kuub, inclusief belasting. Dat bedrag ligt ver onder de huidige marktprijs van circa 3 euro.

Voor stroom is het jaarlijks prijsplafond 2900 kWh. Als je daaronder blijft, betaal je 40 eurocent per kWh, inclusief belastingen. Het prijsplafond wordt niet één keer per jaar berekend, maar twee keer per jaar. Er is een uitzondering op de regel wanneer jouw jaarafrekening precies over de periode van 1 januari tot 31 december gaat, maar dat blijkt een unicum te zijn.


Energietarieven 2023

Wanneer je energieverbruik boven de limiet van het prijsplafond komt, betaal je de prijs die in je lopende contract is vastgelegd. In de tabel hieronder zie je de instaptarieven voor variabele contracten op 15 december 2022. Dit zijn de tarieven inclusief 21% btw en energiebelasting voor 2023.  
 

Leverancier Stroomprijs Gasprijs
Budget Energie € 0,935 € 3,327
Coolblue Energie € 0,733 € 2,451
Delta energie € 0,672 € 2,667
Eneco € 0,881 € 3,523
Energiedirect.nl € 0,829 € 3,126
Engie € 0,703 € 2,667
Essent € 0,847 € 3,132
Greenchoice € 1,091 € 3,993
Gewoon Energie* € 0,750 € 2,792
Innova Energie € 0,841 € 2,908
Mega € 1,117 € 4,752
OM | nieuwe energie € 0,738 € 3,032
Oxxio € 0,953 € 3,572
Powerpeers € 0,773 € 3,023
Pure Energie € 0,754 € 2,689
Shell Energy € 0,696 € 2,470
Vandebron € 0,804 € 2,935
Vattenfall € 0,836 € 3,219
Vrijopnaam € 0,972 € 4,039
United Consumers € 0,821 € 3,029

Dit is geen variabel tarief, maar het bedrag dat je gedurende een jaar betaalt als je een jaarcontract afsluit bij de Vastelastenbond. We hebben in samenwerking met Gewoon Energie een exclusief contract met de duur van twaalf maanden geregeld voor onze klanten.  

Er verandert een heleboel in 2023 maar één ding blijft hetzelfde: de Vastelastenbond heeft opnieuw als enige consumentenorganisatie in Nederland een jaarcontract voor haar klanten weten te regelen! In samenwerking met Gewoon Energie is de Vastelastenbond er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract met relatief gunstige energietarieven vast te leggen. Het jaarcontract is exclusief beschikbaar voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld.

Een abonnement nemen op Energie Vanzelf Geregeld kost € 75,- per jaar (of € 7,50 per maand) en daarmee zet je een team van ervaren bespaarexperts voor jou aan het werk. Jij hebt geen omkijken meer naar je energiecontract omdat de experts van de Vastelastenbond naar aanbiedingen scannen. Wanneer je een abonnement neemt op deze service kun je direct profiteren van een jaarcontract.
 

Jaarcontract biedt rust

Het tarief staat voor twaalf maanden vast en geeft zekerheid omdat je weet waar je gedurende een jaar aan toe bent. De tarieven in bovenstaande tabel zijn namelijk momentopnames. Wanneer het kouder wordt en de gasopslag steeds verder leegraakt, stijgen de variabele tarieven. Dit betekent dat je meer betaalt wanneer je verbruik boven het prijsplafond uitkomt. Door voor een vast contract te kiezen, weet je nu al wat je halverwege 2023 betaalt voor je verbruik.

Onze voorspelling is dat de tarieven flink stijgen. We kunnen geen gebruik meer maken van Russisch gas en dat betekent dat er andere - duurdere - bronnen aangeboord moeten worden. Deze kosten worden doorberekend aan klanten in de variabele tarieven die zij betalen. Door voor een jaarcontract met vaste energietarieven te kiezen, voorkom je deze prijsstijgingen en gun je jezelf gemoedsrust. 


Overstapboete stimuleert concurrentie

Een andere verandering die aanstaande is, is de verhoging van de overstapboete. Heb je een vast contract en wil je vroegtijdig opzeggen? Dan betaal je nu een opzegboete van minstens € 50,- per 'product' (stroom of gas). De marktverwachting is dat dit per 1 april wordt gewijzigd. Door de overstapboetes te verhogen, moet de concurrentie tussen energiebedrijven aangewakkerd worden. Het doel is dat deze concurrentiestrijd voor nieuwe aanbiedingen zorgt, maar dat zal dus nog wel even duren voordat het zover is. 

Een hogere opzegboete betekent dat mensen minder snel vroegtijdig zullen wisselen van vast contract als bijvoorbeeld de prijzen dalen. Een leverancier zit dan met duur ingekochte stroom en gas. Dan dekt de opzegboete niet het financiële verlies van een leverancier. Als de boete wordt gewijzigd, geeft dit meer zekerheid voor een leverancier. Dat zorgt ervoor dat er vaste contracten kunnen terugkomen in de markt. Ook hoeven ze minder risico-opslag op de tarieven te berekenen. Dit betekent dus ook lagere prijzen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Annelies

Ik ben idd al klant, en dat blijf ik ook. Ik heb mij afgemeld voor het jaar contract van Gewoon Energie.

Dinsdag 27 december 2022 12:56

Annelies

De prijzen die jullie tonen kloppen niet, Budget energie meldt mij dat de gasprijs in jan 2023 €2,14 wordt en niet €3,327

Vrijdag 23 december 2022 14:02

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 23 december 2022 16:15
Kan het zijn dat u al klant bent van Budget Energie en een nieuw aanbod van hen heeft gehad? De tarieven in dit artikel zijn voor nieuwe klanten die zich voor het eerst aanmelden bij deze aanbieders.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Bij de jaarafrekening wordt duidelijk of je maandelijkse voorschot genoeg was. Je weet of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen en wat jouw nieuwe maandbedrag wordt.

Hoe zit het nu eigenlijk echt met het prijsplafond?

Donderdag 15 december 2022 10:58

‌Met de komst van een prijsplafond wil het kabinet de torenhoge kosten van gas en stroom waar huishoudens voor staan, compenseren. De laatste tijd wordt er meer duidelijk over de vormgeving van h...

Lees meer
Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

Gasprijs gigantisch gestegen: einde energiecrisis nog niet in zicht

Woensdag 14 december 2022 09:03

‌Dit artikel is geactualiseerd op 3 januari.  Door de kou en de groeiende vraag vanuit China schieten de gasprijzen omhoog. Deze ontwikkeling is een tegenslag omdat de gastarieven enige t...

Lees meer
Oxxio heeft de fout op 24 november aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld. De getroffen klanten worden in januari gecompenseerd.

Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren door fout met tarieven

Dinsdag 13 december 2022 09:32

‌Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren omdat er ten onrechte te veel geld is geïncasseerd. Deze klanten hadden een aflopend vast contract dat automatisch werd omgezet naar een variabel ...

Lees meer
De Vastelastenbond heeft Energie Vanzelf Geregeld ontwikkeld om consumenten te helpen besparen op hun energierekening.

Wat is de meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld?

Maandag 12 december 2022 10:18

‌De Vastelastenbond ontwikkelde de service Energie Vanzelf Geregeld om consumenten te helpen besparen op hun energierekening. Wanneer je deze dienst afsluit voor € 75,- per jaar (of €...

Lees meer