Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gasprijs gigantisch gestegen: einde energiecrisis nog niet in zicht

Woensdag 14 december 2022 09:03Frank van de Ven
Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

‌Dit artikel is geactualiseerd op 3 januari. 
Door de kou en de groeiende vraag vanuit China schieten de gasprijzen omhoog. Deze ontwikkeling is een tegenslag omdat de gastarieven enige tijd juist leken te dalen. Op de termijnmarkt klom de gasprijs van 105 naar 140 euro per megawattuur. Het dure gas zorgt ervoor dat de stroomprijs ook de hoogte inschiet.

Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

Het goede nieuws is dat de piek van 700 euro per megawattuur van augustus niet bereikt wordt. Dat is tenminste de verwachting. Die recordprijs ontstond door aanhoudende droogte en dat speelde de waterkrachtcentrales in Scandinavië parten.


Geen Russisch gas meer

De energiecrisis is nog lang niet voorbij stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). “Het gaat volgend jaar nog veel moeilijker worden”, verzucht topman Fatih Birol. Het agentschap verwacht dat de volgende winter nog zwaarder zal worden.
 
Nu de export van Russisch gas naar Europa al meer dan gehalveerd is, is het afwachten hoe de energiemarkt zich verder ontwikkelt. De kans is heel groot dat er volgend jaar helemaal geen Russisch gas meer binnenkomt.
 

Jaarcontract met gunstige tarieven

De vooruitzichten op energiegebied zijn niet bepaald rooskleurig te noemen. De tarieven schieten de lucht in en het prijsplafond biedt slechts tot een bepaalde limiet bescherming. De Vastelastenbond is er echter – als enige consumentenorganisatie – in geslaagd om een jaarcontract met gunstige tarieven te onderhandelen. Gedurende twaalf maanden weet je waar je aan toe bent en wat je betaalt voor je energierekening.

Met de wintermaanden in het verschiet stijgt het energieverbruik en dat betekent dat de variabele tarieven de lucht inschieten. Het jaarcontract komt dan ook op een goed moment want Essent en Vattenfall kondigden al tariefwijzigingen aan voor 2023. 


Ontwikkelingen energiemarkt

Door de overstapboetes te verhogen, moet de concurrentie tussen energiebedrijven aangewakkerd worden. Het doel is dat deze concurrentiestrijd voor nieuwe aanbiedingen zorgt. Voordat er aanbod is, moet een prijsplafond de pijn verzachten. 

Aanbiedingen of het gebied van energiecontracten hoeven we op 1 januari 2023 nog niet te verwachten, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert: “Mijn verwachting is dat we pas in maart weer nieuwe aanbiedingen op de markt zien komen. En ‘aanbiedingen’ mag je losjes interpreteren want de energietarieven liggen nog steeds erg hoog.”
 
Dit zijn de tarieven*
  • Voor gas betaal je € 1,9021 per kuub.
  • Voor stroom enkeltarief betaal je € 0,5391 per kWh.
  • Stroom dubbeltarief kost je € 0,6539 per kWh (normaal) en  € 0,4755 per kWh (dal).
* Snel handelen, is verstandig. Als gevolg van de veranderlijke markt kunnen er geen rechten ontleend worden aan de genoemde tarieven en kunnen de tarieven wijzigen. De tarieven zijn inclusief 21% btw.   

Stijging energietarieven

Wolfert verwacht dat de energietarieven volgend jaar blijven stijgen. “Afgelopen jaar hebben we nog veel gebruik kunnen maken van Russisch gas, maar dat is dus voorbij. Nu moet er naar alternatieven gezocht worden en dat zal gevolgen hebben. De kans is zeer groot dat de inkoopprijzen van gas oplopen. Het prijsplafond vangt zeker klappen op, maar de vraag blijft hoe het verder verloopt. De overheid heeft al aangegeven dat het om een tijdelijke oplossing gaat die in 2024 op een andere manier wordt ingevuld”, verduidelijkt Wolfert.
 
De Vastelastenbond is er voor de tweede keer dit jaar in geslaagd om een jaarcontract te onderhandelen. Gedurende een jaar wordt je beschermd tegen oplopende tarieven. Het jaarcontract is exclusief beschikbaar voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld.
 

Energie Vanzelf Geregeld

Een abonnement nemen op Energie Vanzelf Geregeld kost € 75,- per jaar (of € 7,50 per maand) en daarmee zet je ervaren bespaarexperts voor jou aan het werk. Jij hebt geen omkijken meer naar je energiecontract omdat de experts van de Vastelastenbond naar aanbiedingen scannen.

Het aanbod is slechts korte tijd geldig. Dit betekent dat er snel actie ondernomen moet worden, wil je van het jaarcontract gebruikmaken. “Als je een abonnement neemt, bellen we je op om alles door te nemen zodat we een vlekkeloze overstap voor je kunnen regelen”, zegt Wolfert. “Mocht je al klant zijn en gebruikmaken van Energie Vanzelf Geregeld dan kun je een e-mail verwachten waarin we de overstap aankondigen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Oxxio heeft de fout op 24 november aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld. De getroffen klanten worden in januari gecompenseerd.

Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren door fout met tarieven

Dinsdag 13 december 2022 09:32

‌Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren omdat er ten onrechte te veel geld is geïncasseerd. Deze klanten hadden een aflopend vast contract dat automatisch werd omgezet naar een variabel ...

Lees meer
De Vastelastenbond heeft Energie Vanzelf Geregeld ontwikkeld om consumenten te helpen besparen op hun energierekening.

Wat is de meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld?

Maandag 12 december 2022 10:18

‌De Vastelastenbond ontwikkelde de service Energie Vanzelf Geregeld om consumenten te helpen besparen op hun energierekening. Wanneer je deze dienst afsluit voor € 75,- per jaar (of €...

Lees meer
De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond onderzocht het ‘energiegedrag’ van 150.000 Nede

Onderzoek Vastelastenbond naar energieverbruik wijst uit dat er vier soorten Nederlanders zijn

Vrijdag 09 december 2022 11:32

‌ De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond...

Lees meer
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de gasprijs met ongeveer 3 procent omhoog waar het uitkomt op circa 138,50 euro per megawattuur.

Verhoging gasprijs door temperatuurverlaging

Dinsdag 06 december 2022 13:50

‌De gasprijzen stijgen door het koude weer in Noordwest-Europa. Omdat de gasvoorraden die voor de winter zijn aangelegd worden aangebroken, schiet het energietarief omhoog. Op de toonaangevende...

Lees meer