Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Hoe zit het nu eigenlijk echt met het prijsplafond?

Donderdag 15 december 2022 10:58Frank van de Ven
Bij de jaarafrekening wordt duidelijk of je maandelijkse voorschot genoeg was. Je weet of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen en wat jouw nieuwe maandbedrag wordt.

Bij de jaarafrekening wordt duidelijk of je maandelijkse voorschot genoeg was. Je weet of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen en wat jouw nieuwe maandbedrag wordt.

Met de komst van een prijsplafond wil het kabinet de torenhoge kosten van gas en stroom waar huishoudens voor staan, compenseren. De laatste tijd wordt er meer duidelijk over de vormgeving van het prijsplafond en dat levert onrust op. Het prijsplafond is in twee delen opgeknipt en dat betekent dat je met een prijsplafond voor je jaarlijkse eindafrekening te maken krijgt en met eentje daarna. In dit blog lees je hoe het nu eigenlijk zit.

Wie minder dan 1200 kuub gas verbruikt in een jaar, betaalt 1,45 euro per kuub, inclusief belasting. Dat bedrag ligt ver onder de huidige marktprijs van circa 3 euro. Voor stroom is het jaarlijks prijsplafond 2900 kWh. Als je daaronder blijft, betaal je 40 eurocent per kWh, inclusief belastingen.
 
Afgelopen week bleek dat het prijsplafond niet jaarlijks berekend wordt, maar twee keer per jaar wordt berekend. Er is een uitzondering op de regel wanneer jouw jaarafrekening precies over de periode van 1 januari tot 31 december gaat, maar dat blijkt een unicum te zijn.
 

Hoe werkt het prijsplafond?

De overheid verdeelt het plafond van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom over de 365 dagen van het jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met het gemiddelde verbruik van gas en stroom in Nederland op elke dag in het jaar. Zo geldt op een winterdag een hoger plafond op gas dan op een zomerse dag. Wanneer het kouder is, stijgt het gasverbruik.
 
Aan de hand van die 'dagelijkse verbruiksplafonds' berekent een energiemaatschappij welk deel van jouw verbruik onder het prijsplafond valt van 2023. Ook onderzoekt de leverancier welk deel van jouw verbruik nog in 2022 viel dus de periode waarin het prijsplafond nog niet gold. Zo wordt jouw rekening opgeknipt in twee delen: voor en na het prijsplafond. Het prijsplafond van 2023 wordt ook in tweeën geknipt: voor en na jouw jaarlijkse afrekening.

Wat betekent het opknippen van het prijsplafond?

Wanneer je jaarafrekening bijvoorbeeld op 1 maart komt, dan zal de energiemaatschappij volgens de dagelijkse verbruikplafonds berekenen hoeveel van jouw verbruik heeft plaatsgevonden van 1 januari tot 1 maart onder het prijsplafond met het tarief van 1,40 euro, en welk deel van de totale jaarafrekening van 1 maart 2022 tot 31 december in 2022 heeft plaatsgevonden, tegen de markttarieven die nu nog gelden.
 
Na 1 maart geldt hetzelfde verhaal. Zo krijg je te maken met twee verbruiksplafonds; eentje van 1 januari tot 1 maart van 410 kuub gas, en een nieuw verbruiksplafond voor de rest van volgend jaar van 790 kuub. Voor stroom geldt een verbruiksplafond van 620 kWh tot 1 maart en 2280 kWh voor de rest van het jaar.

Wat betekent de berekening van het prijsplafond voor mij?

Volgens het ministerie ondervinden de meeste mensen geen nadeel van deze berekening, want als je in de eerste periode onder het plafond blijft, geldt dat vaak ook voor de tweede periode. Wanneer je eroverheen gaat, zal dat in de regel ook in beide periodes zo zijn. Er is sprake van een uitzondering als jouw verbruik sterk afwijkt van het gemiddelde verbruik.
 
Stel dat jouw eindafrekening op 1 juni is en je in de zomer veel meer stroom gebruikte omdat je een airco kocht, dan kan het zijn dat je voor 1 juni onder het plafond zat en daarna erboven. De ruimte die je overhad tot 1 juni, kun je niet meenemen naar de volgende periode. Dit betekent dat je niet de volle 2900 kWh van het gesubsidieerde tarief van 40 cent benut.
 

Rekenvoorbeeld

De datum van je jaarafrekening bepaalt of je moet bijbetalen. Stel dat je jouw eindafrekening op 28 april ontvangt, betekent dit dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Om onder het prijsplafond te blijven, mag je in de periode van 1 januari tot en met 27 april maximaal 647 kuub gas afnemen en 1074 kWh stroom.
 
Een huishouden dat in die periode 800 kuub gas heeft verbruikt en 1300 kilowattuur stroom zal dan al 153 kuub en 226 kWh tegen de torenhoge markttarieven moeten afrekenen, ondanks dat ze nog onder de verbruiksgrenzen voor een heel jaar zitten. Dat geldt ook als het huishouden in de periode erna rustig aan doet en zo over een heel jaar 1.200 kuub gas verbruikt en 2900 kWh stroom.

Rekenvoorbeeld gasverbruik

Periode

1 jan t/m 27 apr

647

800

153

28 apr t/m 31 dec

553

400

0

Totaal

1.200

1.200

153

Waarom is van een jaarplafond afgestapt?

Het kabinet legt uit in een Kamerstuk dat die dagelijkse berekening van het verbruiksplafond noodzakelijk is voor het geval iemand wil overstappen naar een andere energieleverancier. Met deze vaste berekening kunnen de twee energiemaatschappijen goed in kaart brengen hoeveel van het plafond er is verbruikt en hoeveel er nog over is voor het tweede deel van het jaar. Zonder die berekening op dagbasis, zou het onmogelijk zijn om van energiemaatschappij te switchen en dat is dus niet de bedoeling.
 
Voor bestaande klanten met een slimme meter moet het mogelijk zijn om op 31 december vast te stellen wat de stand is op de meter. Dit zouden zij om middernacht moeten zien wanneer het prijsplafond officieel ingaat. Klanten zonder slimme meter kunnen een foto maken en een jaar later controleren of ze wel of juist niet onder het plafond gebleven zijn. Een woordvoerder van het ministerie van EZK geeft aan dat energiemaatschappijen zeggen dat het zo niet werkt. Hun systemen zijn helemaal ingericht op de jaarafrekening en die kan bij iedereen op een andere dag in het jaar zijn.


Hoe controleer je het prijsplafond?

Bij de jaarafrekening wordt duidelijk of je maandelijkse voorschot genoeg was. Je weet of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen en wat jouw nieuwe maandbedrag wordt. Het kabinet verwacht dat 4,9 miljoen huishoudens (dat komt neer op ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens) onder het prijsplafond blijven en dus volledig profiteren van de vaste tarieven voor gas en licht.

Dit nieuwe systeem maakt het wel ingewikkelder. Energiemaatschappijen zijn bezig om de apps aan te passen, zodat je maandelijks kunt controleren of je verbruik onder het plafond blijft. Maar het is niet duidelijk of alle energiemaatschappijen die service tijdig kunnen leveren.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ronald

Wat ik in informatie een beetje mis, is dat de plafondprijzen vergeleken zullen worden met de ‘gewogen gemiddelde contractprijs’ waartegen het verbruik van het 2023-deel van de jaarafrekening wordt afgerekend. Dus als iemand eerst nog een paar maanden een lage contractprijs heeft, en dan een paar maanden een prijs hoger dan 1,45 of 0,40, maar gemiddeld over het gehele 2023-deel daar nog steeds onder zit, betaalt gewoon die hogere prijzen. Voor het gehele verbruik. Geen plafondprijscompensatie. Groeten!

Zaterdag 31 december 2022 14:54

L.E. van Hinsberg

Het energie plafond is er niet echt voor de burger maar dat deert deze regering niet net als de andere zaken die ons als burger door de neus geboord worden. Neem ons pensioen maar eens! Ik heb bij een goed bedrijf gewerkt en daar een erg goed en waarde vast jaarlijks geïndexeerd pensioen opgebouwd waar de overheid niet aan zou kunnen komen zo werd er altijd gezegd. Sinds 2008 ongeveer mag er van de regering niet meer geïndexeerd worden als er volgens de door hun opgezette sluwe rekenwijze niet genoeg geld in de kas is! Ik heb altijd een goede baan gehad en ben daarmee ook wat hogerop gekomen en heb daarmee gelukkig alsnog best een goed pensioen maar als het pensioen volledig geïndexeerd zou zijn (dus alles vanaf 2008 tot 2022 want dit jaar zijn en worden we verhoogd) had ik op jaarbasis ongeveer een 5500 € meer NETTO pensioen. Ons pensioen fonds is zo rijk dat als de firma vandaag om zou vallen iedereen (werkenden en reeds gepensioneerden) een volledig geïndexeerd (incl. 2008/2022) pensioen zou kunnen krijgen en dat voor minimaal 60 jaar lang, nee zegt de regering. Ik vindt het pure diefstal het valt weer bij de groep mensen van na de 2e wereld oorlog waar het nodige wordt afgepakt sinds de betere jaren. Helaas wordt er veel te weinig gestreden tegen de plannen om 1500 Miljard € naar de verzekeringsmaatschappijen te laten vloeien Een beter pensioen? Kunt u rekenen? Reken er maar niet op. De overheid zou beter de mogelijkheid kunnen verzorgen voor iedereen om heel goedkoop zonne-energie terug te winnen. Dan zijn we energie zuinig bezig en besparen we gelijk flink op de CO 2 productie. Ik ben blij met een vereniging als de vaste lastenbond maar dit zou toch eigenlijk uit de overheid zelf moeten komen? Volgend jaar een ander kabinet? Ik weet even niet meer wie ik mijn stem moet geven om weer wat vertrouwen te krijgen.
L.E. van Hinsberg

Zaterdag 31 december 2022 01:40

Kersten

Dit energieplafond is een grote nep zooi dat uit de koker komt van D66. Men wil de huishouden perse dwingen minder energie af te nemen.

Echter men houdt er geen rekening mee dat veel mensen in de loop van de jaren al veel bezuinigd hebben en gewoon aan de grens zitten wat nog kan.

Ik persoonlijk woon in een slecht geïsoleerd (sociaal) huurappartement uit 1982.

Ben afhankelijk van de verhuurder of en wanneer men het complex gaat verduurzamen.

Ik heb alleen dubbelglas, door de kozijnen, de spouwmuren en de kruipruimte komt de meeste kou. Verder heb ik blokverwarming waarvoor zover ik weet, nog niks geregeld is en moet ik elektrisch koken en ben ik afhankelijk van een elektrische boiler. Vooral de boiler vreet stroom ondanks dat ik de watertemperatuur al verlaagd heb naar 50 graden. Lager durf ik deze niet te zetten i.v.m. mogelijke legionella.

Mijn stroomafname is maandelijks (zomer en winter) ruim 300 kWh, dus 3600 a 3700 kWh op jaarbasis.

Volgens de grafieken die ik gezien heb blijf ik maar twee a drie maanden per jaar binnen het maandelijkse energieplafond.

Zal dus negen a tien maanden per jaar gestraft worden, want zo voelt het.

Ik ben boos, heel boos op dit kabinet welke zich regering durft te noemen!

Vrijdag 30 december 2022 15:12

Huijbregts

Wat een gedoe weer!
Is het prijsplafond voor gas expres zo laag gehouden, zodat het voor het gros van de mensen niet haalbaar is! Dus bij betalen ondanks hetgeen je afgesproken hebt in je persoonlijke energiecontract.
Klote zooi!

Donderdag 29 december 2022 22:22

Kleisterlee

Met interesse heb ik van de werking van het energie-plafond kennis genomen. Ik heb toch het gevoel dat de afnemer van energie eigenlijk altijd de klos is. Soms voor weinig en soms voor meer extra kosten.
Als je namelijk je energie-plafond in een jaardeel niet hebt bereikt, raak je het deel dat je niet hebt gebruikt, kwijt. Op dat moment zijn de Energiemij-en en de overheid in het voordeel. De Energiemij is in de kansrijke positie om meer energie te leveren tegen hogere energie-prijzen en de overheid hoeft niet zoveel bij te springen. De energie-afnemer zou kunnen proberen om zijn plafond in z'n geheel op te maken.

In mijn geval kom ik er ook niet zo best af, omdat wij in het eerste jaardeel een paar weken naar een warmer deel van Europa gaan en ik afscheid neem van een aardig deel van het energie-plafond. Als ik in het zomerse 2e jaardeel mijn airco's ga gebruiken om de warmte dragelijk te maken, ben ik wederom aan de beurt, omdat ik op dat moment door het over gebleven deel van het energie-plafond schiet en gebruiken wij meer energie tegen hogere prijzen, waarbij wij niet aangemerkt kunnen worden als degenen die geholpen worden met deze constructie.
Daar komt nog bij dat ik helemaal geen consideratie zie voor mensen (zoals wij), die nog gewoon een vast contract hebben. Wij hebben de Energiemij in juli 2021 gevraagd, onze energiebehoefte voor drie jaar in te kopen. Ook hiervan worden we financieëel alleen maar slechter.
Tot slot wil ik nog opmerken dat het verhaal dat de Energiemij-en niet zouden in staat zouden kunnen zijn hoeveel er door een bepaalde afnemer in een jaardeel zou zijn gebruikt, niet erg geloofwaardig is. Al jaren gebruiken autoverzekeraars Roydata om bij wisselingen van verzekeringsmij, bij te houden hoeveel schadevrije jaren een verzekerde heeft opgebouwd.
Naar mijn mening zou het energie-plafond volkomen transparant naar de afnemer, in elkaar gezet kunnen worden, zodat iedereen van het gehele plafond kan profiteren. Nú is dat zeker niet het geval !

Dit is hoe ik kijk naar deze ONDERSTEUNENDE maatregel.
met vriendelijke groet.

Donderdag 29 december 2022 21:40

Verstrepen

Ik heb de gedachte dat huishoudens welke een warmtepomp hebben onterecht worden benadeeld.
Op advies van o.a. De overheid zijn velen overgestapt van gas naar de elec. Warmtepomp.
Het gevolg daarvan is dat ALLEN een torenhoog verbruik hebben en dus boven het plafond uitkomen.
Wanneer zij de overstap niet gedaan zouden hebben zouden zij van zowel het gas als van de elec. Van het plafond gebruik gemaakt hebben. Nu valt gas weg en vallen zij voor een zeer groot deel boven het elec. Plafond. Men wordt dus gestraft, benadeeld.
En dat nog wel op advies van de overheid.
Mogelijk dat voor hun een verdeelsleutel toegepast kan worden, de omrekening van de 1200m3 gas naar kWh elec.

Donderdag 29 december 2022 19:46

Hermijnekind

Het wordt ons allen zo vreselijk moeilijk gemaakt door dit kabinet. Je wordt er horendol van.
Én er wordt wéér géén rekening gehouden met mensen met n handicap die t bv. door n spierziekte altijd koud hebben.
En het hele huis aangepast hebben en daardoor meer stroom gebruiken. Ongehoord!!! En Onmenselijk om hen op hoge kosten te jagen!!!

Donderdag 29 december 2022 19:38

Fioole

Hallo, ik zit al heeeeel lang bij jullie en de laatste jaren op jullie advies met overstapservice.
Kan u me laten weten hoe dat gaat werken want mijn contract loopt tot 1 april 2023.

Hoor graag, dank alvast, fijne jaarwisseling en grt
Corina


Donderdag 29 december 2022 19:24

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 30 december 2022 08:40
Goedemorgen, wanneer het tijd wordt voor een overstap laten we u dat weten. Dit geven wij van te voren ruim op tijd aan. U hoeft tot die tijd niets te doen.

U ook een hele fijne jaarwisseling gewenst!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

Gasprijs gigantisch gestegen: einde energiecrisis nog niet in zicht

Woensdag 14 december 2022 09:03

‌Dit artikel is geactualiseerd op 3 januari.  Door de kou en de groeiende vraag vanuit China schieten de gasprijzen omhoog. Deze ontwikkeling is een tegenslag omdat de gastarieven enige t...

Lees meer
Oxxio heeft de fout op 24 november aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld. De getroffen klanten worden in januari gecompenseerd.

Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren door fout met tarieven

Dinsdag 13 december 2022 09:32

‌Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren omdat er ten onrechte te veel geld is geïncasseerd. Deze klanten hadden een aflopend vast contract dat automatisch werd omgezet naar een variabel ...

Lees meer
De Vastelastenbond heeft Energie Vanzelf Geregeld ontwikkeld om consumenten te helpen besparen op hun energierekening.

Wat is de meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld?

Maandag 12 december 2022 10:18

‌De Vastelastenbond ontwikkelde de service Energie Vanzelf Geregeld om consumenten te helpen besparen op hun energierekening. Wanneer je deze dienst afsluit voor € 75,- per jaar (of €...

Lees meer
De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond onderzocht het ‘energiegedrag’ van 150.000 Nede

Onderzoek Vastelastenbond naar energieverbruik wijst uit dat er vier soorten Nederlanders zijn

Vrijdag 09 december 2022 11:32

‌ De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond...

Lees meer