Ik zoek informatie over:

  Werking isolatie

 • Wat is isolatie?

  Om in evenwicht te raken met hun omgeving, hebben objecten die warmer zijn dan hun omgeving de neiging hun warmte af te staan. Deze warme lucht stijgt van nature op, waardoor er een onderdruk ontstaat. Als er koude buitenlucht wordt toegelaten, stroomt de regio met onderdruk vol met koude buitenlucht. Hierdoor daalt de gemiddelde temperatuur aanzienlijk, omdat ook warme lucht die enigszins afkoelt zich na daling weer zal vermengen met de verse, koude lucht. De warmte gaat verloren via de gevel, het dak en de vloeren.

  Om de temperatuur in uw woning constant te houden en warmteverlies tegen te gaan, zult u de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten moeten verstoren. Dit proces noemen we isolatie.

  Nieuwbouwwoning hebben over het algemeen een goede isolatie en geleiding van de warmte. Met name in oudere huizen valt er flinke winst te behalen, omdat deze niet of nauwelijks voorzien zijn van isolatie. In een gemiddelde woning is de verwarming namelijk de grootste kostenpost.

  Feitelijk kunt u de gehele buitenkant (de zogenaamde 'schil') van uw huis laten voorzien van isolatie. Dat kan, afhankelijk van uw woning, een grote investering met zich mee brengen. Echter verdient een isolerende maatregel zichzelf binnen een paar jaar terug middels een verlaging van uw energierekening.

   

 • Hoe weet ik in welke mate mijn woning isolatie behoeft?

  De mate waarin isolatie voor uw huis nodig is, is meestal afhankelijk van het bouwjaar. Daarvoor gelden in het algemeen de volgende richtlijnen:

  Woningen voor 1975: Huizen die gebouwd zijn voor 1975 zijn bij de bouw vaak niet geïsoleerd. Een goed isolatieplan is hiervoor noodzaak. U kan het beste per onderdeel goed controleren wat de actuele situatie is en aan de hand daarvan beoordelen wat er te doen staat. Controleer of een eventueel aanwezige spouw voorzien is van isolatiemateriaal.

  Woningen met bouwjaar tussen 1975-1983: U kunt deze woningen isoleren door aan de vloer te werken en eventuele enkele beglazing te vervangen voor dubbele. Naad- en kierdichtingen kunt u tevens controleren.

  Woningen na 1983: In principe zijn deze huizen afdoende geïsoleerd. Het loont de moeite bij een grote verbouwing eens na te gaan of het materiaal een hoge R-waarde (isolatiewaarde) heeft.

  Nieuwbouw: Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan het bouwbesluit. In het bouwbesluit van 2003 zijn alle regels omtrent isolatie vastgelegd. Om uw energierekening omlaag te brengen zouden zonnepanelen een goede optie zijn.

  Asbest: met name in huizen van voor 1980 is de kans aanwezig dat er schadelijk asbest aanwezig is. Laat u goed informeren over de mogelijkheden tot sanering.

 • Brengt isolatie een grote kostenpost met zich mee?

  Een isolerende maatregel verdient zichzelf binnen een paar jaar terug middels een verlaging van uw energierekening. Er zijn verschillende manieren om bewuster om te gaan met uw energierekening. Een trend op dit moment zijn zonnepanelen. Echter brengen zonnepanelen een hoge investering met zich mee en de terugverdien tijd is redelijk lang. Isolatie is dan een goede optie, omdat de investering lager is en de terugverdientijd korter.

 • Algemeen

 • Wat is R-waarde?

  Er zijn veel soorten isolatiemateriaal in omloop, met ieder hun eigen toepassing. Ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke isolatiesterkte, die uitgedrukt wordt in de R-waarde. De regel is, dat hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal is in warmte-isolatie. Staart u zich echter niet blind op deze R-waarde, want factoren als overmatige ventilatie (spleten, kieren) en vocht spelen een belangrijke rol in het verlies van warmte.

 • Welke materialen worden voor spouwmuurisolatie gebruikt?

  Vereniging de Vastelastenbond werkt met partijen samen die gebruik maken van niet-schadelijke materialen. EPS parels en Supafil. Dit geldt voor spouwmuur en dak isolatie.

  Voor spouwmuurisolatie gebruikt de samenwerkende partij van de Vastelastenbond Supafil en EPS Parels. In eerste instantie zal er gebruik gemaakt worden van EPS parels.Wanneer er geen EPS parels in uw woning gebruikt kunnen worden, wordt er Supafil gebruikt.

  EPS parels:
  EPS staat voor Expanded PolyStyrene (geëxpandeerd poly-styreen), maar wordt in de volksmond vaak piepschuim of tempex genoemd.

  De gebruikte EPS parels noemt men ook wel “thermoparels” omdat ze vanwege hun hoge isolatiewaarde warmte goed vasthouden. De parels zijn grijs van kleur, ongevoelig voor vocht en het materiaal kan vrijwel eindeloos hergebruikt worden.

  • HR++ EPS parels hebben een hoge isolatiewaarde en bezorgen u een grote besparing op uw energierekening;

  • De isolatieparels zijn waterafstotend en voorkomen vochttransport van binnen naar buiten;

  • De temperatuur van de binnenmuren stijgt waardoor het binnen warmer aanvoelt;

  • HR++ EPS parels zorgen voor een lage luchtvochtigheid in uw woning, dit voorkomt condens- en schimmelvorming.

  Supafil:
  Is een duurzame inblaas wol met thermische en akoestische eigenschappen. Het is een duurzaam product dat voor 80% bestaat uit gerecycled glas. Supafil is brandwerend en reguleert de vochthuishouding in spouwmuur of verloren zolder. Daarnaast is het een zuivere wol. Dat betekent dat het niet bijdraagt aan corrosie van metalen onderdelen.

 • Wat is de R-waarde in mijn woning?

  De R-waarde voor uw woning is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de mogelijke isolatiedikte en het aantal vierkante meters. Het isolatiebedrijf kan u voorzien van deze informatie. Het materiaal waar de Vastelastenbond mee werkt heeft onderstaande indicatie:

  Isolatiedikte (mm in Spouw) Rd (m2.k/W)
  50 mm 1,45
  60 mm 1,75
  70 mm 2,05
 • Kan ik ook bij jullie terecht voor dak-, bodem- en vloerisolatie?

  Als u ons doorgeeft dat u interesse heeft zullen wij ervoor zorgen dat er iemand bij u langs komt. Dat kan via telefoonnummer 040-7200200

 • Welke prijzen hanteert Vereniging de Vastelastenbond?

  De prijs voor isolatie is afhankelijk van uw woonsituatie. Heet u een tussenwoning, 2/1 kap woning of een vrijstaande woning. Op basis van uw woningtype en het te isoleren oppervlakte wordt er een prijs afgegeven. De prijzen zijn sterk afhankelijk van bouwkundige parameters

   

  We geven u enkel een indicatie voor een tussenwonin, het blijft tenslotte maatwerk: 
  Spouwmuurisolatie: ca. € 800- € 1000
  Vloerisolatie: ca. € 1650
  Dakisolatie: ca. € 1675

   

  Isolatie is een product dat u niet direct ziet. Daarom is het van groot belang dat er goed gekeken wordt naar de kwaliteit van het product. Daarnaast is het belangrijk dat het profssioneel is aangebracht, zodat u er jaren woonplezier van heeft. Vereniging de Vastelastenbond heeft deze selectie reeds voor u gemaakt en werkt samen met twee gerenommeerde isolatiebedrijven. Dat kan betekenen dat u wellicht ergens anders goedkoper uit bent, maar dat wil niet zeggen dat de isolatie dan correct wordt aangebracht. Er is gekozen voor twee isolatiebedrijven die deze kwaliteit wél kunnen waarborgen.

 • Spouwmuurisolatie

 • Waaraan herken ik een spouwmuur?

  U kunt een spouwmuur herkennen aan de aanwezigheid van een halfsteensverband, waarbij u dus overal alleen de lange zijden van de bakstenen ziet - en dus nooit de korte kopse kant - en een aantal open verticale (stoot)voegen onder aan de muur. Het water of vocht dat alsnog in de spouw terechtkomt, moet langs die openingen naar buiten worden afgevoerd. Soms kunt u de spouw ook zien van op zolder, of als u ramen of deuren vervangt, of nog als u een gat maakt in de muur, bv. voor een afvoeropening van een droogkast, dampkap of ventilatie. 

 • Wat is spouwmuur?

  Een spouwmuur is opgebouwd uit een binnenmuur er een buitenmuur met daartussen een open ruimte. Dat wordt spouw genoemd. Bij nieuwbouwwoningen worden spouwmuren tijdens de bouw geïsoleerd. Bij oudere woningen (tussen 1930 en 1975) zijn spouwmuren over het algemeen niet geïsoleerd.

 • Hoe weet ik of ik spouwmuur isolatie kan toepassen?

  Is uw woning gebouwd voor 1920, dan heeft die hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur: na isoleren is dan ook niet mogelijk. Huizen van na 1980 hebben al een geïsoleerde spouw. Is uw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd dan heeft u wel een spouw, maar dat betekent niet dat deze is geïsoleerd. De dikte van de muur kan u ook vertellen of er een spouwmuur is.

  Om zeker te weten of spouwmuurisolatie mogelijk is, is het verstandig om een afspraak te maken met een isolatiebedrijf. U kan gratis en vrijblijvend een afspraak maken om het na isoleren van de spouwmuur te onderzoeken. Dat kan via het contactformulier.

 • Geeft het aanbrengen van spouwmuur isolatie veel overlast?

  Er zal weinig overlast zijn. Er wordt middels een boorpatroon isolatie aangebracht. De uitvoering is buiten en het duurt maximaal één dag.

 • Wat is de R-waarde van de materialen bij spouwmuurisolatie?

  De isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt (de eenheid is m2.K/W). De isolatiewaarde van de gevel als geheel (afgekort Rc) komt bij onderstaande isolatiematerialen en diktes gemiddeld uit op 1,7. Dat is vele malen beter dan de Rc van een niet geïsoleerde spouwmuur (gemiddeld 0,38).


   

  Materiaal Spouwmuur

  Indicatie*
  dikte materiaal bij Rd = 1,3
  (voor Rc =1,7)

  UF-schuim

  8 cm

  EPS

  6 cm

  Polyurethaanschuim

  5 cm

  Minerale materialen

   

  Steenwolvlokken

  6 cm

  Glaswolvlokken

  5 - 6 cm

  Gesiliconiseerde perlietkorrels

  6 cm

  *Informeer bij de leverancier naar de exacte isolatiewaarde bij bepaalde materiaaldikte.
  
  Het verschil in isolatiewaarde van de diverse materialen is klein; alleen bij UF-schuim (ureumformaldehydeschuim) is een dikkere laag nodig om tot een Rd van 1,3 te komen.
 • Ik heb een tussenwoning: kan ik ook de muren naar de buren isoleren?

  Nee, dit wordt niet aangeraden. Geluidsoverlast neemt meestal toe en er kan geen garantie gegeven worden op het boren van gaatjes in binnenzijde van de muren

 • Zie ik de boorgaatjes?

  Nee, de gaten worden opgevuld met specie in de kleur van de originele specie.

 • Krijg ik last van vocht vlekken op de muur wanneer ik mijn spouwmuren isoleer?

  Nee, u krijgt geen last van vochtdoorslag. Het materiaal dat gebruikt wordt is uitvoerig getest. Waterdampen moeten een woning inderdaad. Kunnen verlaten. Dat gebeurt voor 98% door ventilatie.
  De isolatiematerialen zijn allemaal waterdampdoorlatend, zodat de overige 2% van de waterdamp in uw woning ook kan verdwijnen. Daarnaast zijn de  producten waterafstotend en worden er extra ventilatieroosters aangebracht. U hoeft zich dus geen enkele zorgen te maken.

 • Ik heb een huurwoning, is spouwmuurisolatie dan ook mogelijk?

  Dat is geheel afhankelijk van de overeenkomst die u met uw verhuurder heeft. Gaat dit via een woningcorporaties, dan kan het zijn dat er voor deze corporatie een subsidie beschikbaar is. Neem in dit geval contact op met uw verhuurder over de mogelijkheden.

 • Wanneer heb ik mijn investering terugverdient?

  Wanneer u uw spouwmuren hebt geïsoleerd verdient u dit binnen 3 tot 5 jaar terug.

 • Als ik geen spouwmuur hebt, hoe kan ik dan mijn muren isoleren?

  U kan isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur aanbrengen. Het rendement, al gebruikt u het beste isolatiemateriaal, is echter veel lager dan spouwmuurisolatie. Binnen isolatie kun u zelf uitvoeren, spouwmuurisolatie niet. In de bouwmarkt zijn glaswol en steenwol voor binnen isolatie te koop, en ook piepschuim platen.

 • Subsidie

 • Krijg ik subsidie voor isolatie?

  Er zijn er geen landelijke subsidies meer. De verwachting is ook niet dat er nog subsidies gaan komen. Veel huiseigenaren wachten met het verduurzamen van de woning omdat ze denken dat er nog een subsidie aankomt.  Jammer, omdat verduurzaming voor woningen met een laag energielabel (vanaf energielabel D) door een lagere energierekening juist gunstig is. Hier zit met de stijgende gasprijs de winst op korte termijn. Er zijn enkele gemeenten die nog wel heel uitlopende subsidievormen hebben.

  Onze adviseurs nemen de subsidies uiteraard wel mee in het gesprek wanneer zij op de hoogte zijn van een subsidie.

  Een compleet en actueel overzicht van subsidies en andere regelgeving kan u informeren: www.energiesubsidiewijzer.nl

 • Hoe werkt subsidie aanvragen voor isolatie?

  U kunt vroeger de subsidie aanvragen op de website van RVO: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis

  Helaas zijn er momenteel geen subsidies voor isolatie meer. Wellicht wel voor andere verduurzamingsprojecten. 
  Soms geeft uw gemeente ook nog subsidie: Dat kunt u hier controleren: https://duurzaambouwloket.nl

  De subsidie moet digitaal door klant zelf aangevraagd worden: aanvragen kan met uw DigiD, daarbij moet u meesturen:

  1. Offerte: Hier moet duidelijk in staan:
   1. Aantal meters
   2. Isolatiewaarde per product dat u laat uitvoeren
   3. Bedrag
   4. Handtekening akkoord offerte
  2. Uitvoerdersformulier: deze kunt u aanvragen met uw DigiD en door het isolatiebedrijf laten ondertekenen.
  3. Het is niet zeker of de subsidie wordt toegekend. U mag de isolatie pas uit laten voeren, nĂ¡dat bekend is of u subsidie ontvangt. Dit krijgt u per e-mail te horen uiterlijk 13 weken na uw aanvraag. U heeft dan 4 maanden de tijd om het uit te laten voeren.

  U kan geen subsidie meer aanvragen. Echter kan u wel een duurzaamheidslening aangaan. Dit is een lening speciaal voor verduurzamingsmaatregelen. U kan tegen een gunstige rente een bedrag lenen die u kan gebruiken voor isolatie en/of zonnepanelen. 

  Hier leest u meer over financiering voor isolatie en zonnepanelen

 • Dakisolatie

 • Waarom is er dakisolatie nodig?

  Via het dak gaat ca. tot 30% van de warmte van de woning verloren. Een goed geïsoleerd dak lekt nauwelijks warmte. Daarom kan het gunstig zijn om uw dak te isoleren. Dat kan op verschillende manieren.

 • Hoe worden schuine daken geisoleerd?

  De binnenkant van het schuine dak leent zich vanwege de toegankelijkheid prima voor na-isoleren. Hierbij wordt er aan de binnenkant van het dak een laag IsoSpray aangebracht. IsoSpray staat bekend om haar hoge isolatiewaarden en wordt naadloos tegen de binnenzijde van het dak gespoten. Is de binnenzijde nog niet afgewerkt, dan kan er een doel gemonteerd worden waarna en tussen het onderdak en het doek een hoogwaardige wol ingeblazen kan worden.

  Heeft u een verloren zolder, dan kan het gunstig zijn om voor extra isolatie van buitenaf, te kiezen. In dit geval wordt het isolatiemateriaal veelal geplaatst tussen de dakpannen en het houten dakbeschot. Als materiaal wordt meestal een naadloze polyurethaan isolatielaag gekozen. Isolatie van de buitenkant van het dak laat u vanwege de risico’s bij voorkeur over aan een professioneel bedrijf. Bij bestaande woningen is dakisolatie van buitenaf een grotere investering. Daarom is dakisolatie aan de binnenzijde een logischere optie. U kan uw vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen voor dakisolatie aan de binnezijde van uw woning via de Vastelastenbond.

 • Hoe worden platte daken geisoleerd?

  Platte daken hebben vanwege de mogelijkheid tot stilstaand regenwater een waterdichte en sterk damp remmende bedekking. Hierdoor is het onmogelijk van binnen afkomstig vocht af te voeren naar buiten. Vochtproblemen zijn bij platte daken dan ook veelvoorkomend; in koude en natte maanden krijgt het koude hout veel vocht te verwerken, terwijl in warme, zonnige maanden het hout weer kurkdroog is. Het isoleren van een plat dak van binnenuit kan dus zeer problematisch zijn.

  De beste isolatie ontstaat als u bovenop het platte dak isolatie laat aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal.

  Een tweede optie is het plaatsen van waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Om te voorkomen dat dit wegwaait, komt er dan een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie, en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is.

 • Welk materiaal wordt er voor dakisolatie gebruikt?

  Er zijn diverse materialen beschikbaar voor isolatie van uw dak. De belangrijkste eigenschap van uw isolatie is de zogenaamde R-waarde (ook: Rd-waarde). Ook voor dakisolatie wordt polyurethaan gebruikt. Dit materiaal is vochtbestendig en schimmelt tevens niet.

 • Vloerisolatie

 • Wat is vloerisolatie?

  Met vloerisolatie isoleer je de onderkant van de vloer met hoogwaardig isolatiemateriaal. Isoleren wil zeggen dat de kou uit de kruipruimte niet meer in je vloer doordringt. Vloerisolatie aanbrengen gebeurt vanuit de kruipruimte. Daardoor komt koude of vochtige lucht uit de kruipruimte niet meer in de woning. De belangrijkste reden om vloerisolatie te nemen is meestal niet de besparing, maar het comfort. Vloerisolatie heeft nog veel meer voordelen. Door vloerisolatie is de temperatuur van de vloer aanzienlijk hoger, zo’n 2 tot 4 °C. De vloer voelt na isolatie niet meer kil aan. Je huis voelt comfortabel warm. Met vloerisolatie kun je 10-20% besparen op je gasrekening

 • Hoe gaat het aanbrengen van vloerisolatie in zijn werk?

  Vloerisolatie wordt aangebracht vanuit uw kruipruimte. Dit is vaak binnen één dag gebeurd, zodat de overlast van het aanbrengen van vloerisolatie tot een minimum beperkt blijft. De enige voorwaarde is dat uw kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is (gemeten van de vloer tot aan de onderkant van de balken). Als er bij het aanbrengen van vloerisolatie polyurethaan wordt gebruik, dan kunt u dit 1-2 dagen ruiken. Dit is te vergelijken met het schilderen van uw woning.

 • Heb ik een kruipruimte nodig?

  Voor vloerisolatie is een kruipruimte noodzaak. Heeft uw huis een te isoleren kruipruimte? Dat kunt u gemakkelijk nagaan. Bij de meeste huizen met een kruipruimte zit een toegangsluik bij de voordeur of in de meterkast. Misschien is bij jou het luik dicht gemaakt. Op een bouwtekening van uw woning kan u nakijken of u beschikt over een kruipruimte. Het  isolatiebedrijf kan dit ook voor u uitzoeken.

 • Hoe hoog moet de kruipruimte zijn voor vloerisolatie?

  Voor vloerisolatie moet de kruipruimte minimaal 50 cm hoog zijn. Er wordt dan vanuit de kruipruimte een isolerende laag onder je vloer aangebracht. Is je kruipruimte te krap, dan is vloerisolatie niet mogelijk.

 • Is er een alternatief?

  Ja, indien de kruipruimte te klein is om isolatie aan te brengen kan u er voor kiezen om de bodem te voorzien van een isolatiemateriaal, zoals schelpen.

 • Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?
  • Comfortabel huis door vloerisolatie

  • Verlaging stookkosten

  • Geen koude vloer meer

  • Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4 °C

  • Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte

  • Geen last meer van tocht over de vloer

  • Voorkoming warmteverlies

  • Betere verdeling van de temparatuur

  • Een droger huis is sneller warm.

  • Je huis blijft langer op temperatuur

  • In de zomer blijft je huis langer koel door vloerisolatie

 • Wat is de terugverdientijd?

  De vloerisolatie kosten zijn relatief laag, vergeleken met de opbrengst. U investeert eenmalig een bedrag, maar de besparingen komen jaar na jaar terug. Vloerisolatie verdient zich terug in 7 tot 10 jaar.

 • Ik heb vloerverwarming, is vloerisolatie dan interessant?

  Ja, vloerisolatie is zeer interessant wanneer u vloerverwarming heeft. Er gaat door vloerisolatie minder warmte verloren. Daardoor werkt de vloerverwarming beter. Met vloerverwarming kan de besparing oplopen tot 15% op uw stookkosten.

 • Glas isolatie

 • Wat is glas isolatie?

  Met glasisolatie wordt dubbel glas bedoeld. Het vervangen van uw enkel glas met dubbel gen of hoog rendement glas (HR ++) verbeteren uw wooncomfort. Bovendien bespaart u ermee op uw stookkosten.

 • Hoe werkt het plaatsen van dubbel glas?

  Over het algemeen worden de huidige ramen vervangen. De oude glaslatten worden verwijderd. Het oude glas wordt uit de sponning verwijderd. Daarna wordt de sponning goed schoongemaakt en zo nodig uitgediept. De nieuwe ruit wordt in de sponning geplaatst. Tussen het glas en de sponning worden afstandsblokjes geplaatst omdat er ruimte tussen de ruit en de sponning moet zitten voor eventuele vochtafvoer.

  Als laatste worden nieuwe glaslatten bevestigd. De glaslatten houden de ruit op zijn plaats en dienen voor de afwerking van het geheel. De onderste lat is ventilerend; deze dient voor de hierboven genoemde vochtafvoer.

 • Wat is een voorzetraam?

  Het voorzetraam wordt daarbij aan de binnen- of buitenzijde geplaatst tegen een bestaand houten raam of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met warmtereflecterende coating.

  Ter plekke dubbelglas maken Nog een optie is de Zweedse methode: ter plekke maakt het glasbedrijf dan dubbelglas. Met speciale apparatuur wordt 4 mm dik enkelglas (met warmtereflecterende coating) vastgekit aan de binnenkant van de bestaande ruit; een stalen afstandhouder zorgt voor 15 milimeter luchtspouw. Zo verandert bestaand enkel glas in dubbelglas met een isolatiewaarde die overeenkomt met HR glas of HR+ glas.

 • Hoe weet ik welk soort glas ik momenteel heb?

  Weet u niet welk soort (dubbel) glas uw woning heeft? Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996.

  HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u in ruim 2 jaar terug via een lagere energierekening. Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel 'lek' raakt of breekt.

 • Wat is U-waarde?

  Hoe lager de U-waarde, des te beter het glas warmte tegenhoudt, en des te beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd.

 • Is er een keurmerk voor dubbel glas?

  Ja, die is er namelijk: KIWA- en KOMO-keur

  KIWA keurt de isolatiewaarde van HR-glassoorten. Staat er HR, HR+ of HR++ vermeld tussen de glasplaten, dan gaat het zeker om HR-glas. Glas met KIWA-keur krijgt tevens het KOMO-keur. Zie Overige keurmerken.

  FOSAG en GBO
  Dit is een Garantie voor goede plaatsing . De juiste plaatsing van isolatieglas (dat is: volgens de Nederlandse PraktijkRichtlijn 3577) en onderhoud garanderen dat isolatieglas minder snel 'lek' raakt of breekt. Bedrijven die lid zijn van de GlasBrancheOrganisatie (GBO) en beschikken over het GBO-vakcertificaat leveren gecontroleerde kwaliteit, door te werken met vakbekwame en goed opgeleide glaszetters en monteurs.

 • Krijg ik last van condensvorming?

  Kijk bij een slecht geïsoleerde woning (woning voor 1975) uit met plaatsing van HR++ glas, u loopt het risico op vochtproblemen. Isolerend glas (vooral HR++ glas) kan namelijk leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld ventilatieroosters boven het isolatieglas, net als verdere isolatie van de woning.

 • Wat is het rendement?

  Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

 • Aanschaffen isolatie

 • Waar moet ik op letten als ik mijn huis wil isoleren?

  Wanneer u uw woning wil isoleren, moet u rekening houden met een aantal vragen. Heeft u alle naden en kieren gedicht? Dan kan u kijken naar andere mogelijkheden om uw woning te isoleren.
  Welke soorten isolatie zijn voor uw huis mogelijk? Is uw huis geschikt voor isolatie?


  Wilt u weten waar u nog meer op moet letten. Neem dan contact op met Vereniging de Vastelastenbond op 040-7200

 • Techniek en materiaal

 • Welke materialen worden voor isolatie gebruikt?

  De volgende materialen worden het meest toegepast:

  Glaswol: glaswol bestaat uit draden van een gesmolten mengsel van zand, kalk en soda. Glaswol kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat kleine scherfjes ingeademd kunnen worden.

  Cellulose: cellulosevlokken kunnen in holle ruimten van muren geblazen worden. Ze kunnen van oud papier gemaakt worden, waarna ze vermengd worden met zouten om de brandveiligheid te verhogen.

  Kokos: kokosvezels zijn afkomstig van de schil van de kokosnoot. Ze isoleren goed, maar moeten ook geïmpregneerd worden om brandgevaar te verminderen. Dekens van dit materiaal zijn relatief duur.

  Kurk: kurk is een mooi ogende isolator met bijzonder goede eigenschappen. Vanwege de duurzame productiemethode is dit een kostbaar materiaal.

  Polystyreen: (piepschuim): dit biologische materiaal is een niet afbreekbare isolator. Piepschuim wordt vervaardigd uit o.a aardolie en biedt een goedkopere oplossing voor het isoleren van uw woning.

  Polyurethaan: (PUR): dit materiaal wordt met name toegepast bij afdichting van kieren. Het materiaal geeft echter bij verbranding giftige stoffen af. PUR is niet afbreekbaar of recyclebaar.

  Houtvezel: snippers en spaanders kunnen samengeperst worden tot platen. Bij hogere porositeit bieden ze goede isolatie tegen geluid en warmte. Echter is houtvezel geen brandveilige manier van uw woning isoleren.

  Houtvulling: van houtafval worden kleine zaagselvlokken gemaakt die goed dienst doen onder vloeren. Het materiaal isoleert warmte en helpt de vochtigheidsgraad op peil te houden.

  Houtwol: houtwol isoleert goed, maar moet goed geïmpregneerd worden voor de brandveiligheid.

  Riet: geperst riet isoleert goed voor daken. Het kan problemen geven met de welstandscommissie en u dient wel rekening te houden met eventuele allergenen (hooikoorts).

  Schuimglas: schuimglas is een vrij duur isolatiemateriaal. Het is een glassoort met veel belletjes. Schuimglas gaat lang mee en isoleert zowel warmte als geluid.

  Isolatieplaten: isolatieplaten bevatten gelamineerd isolatiemateriaal omgeven met een beschermende cachering. Dit is een goede optie voor mensen die de voordelen van verschillende materialen met elkaar willen combineren.

  Steenwol: steenwol isoleert goed. Gebruik steenwol met mate en alleen op bepaalde plaatsen (denk aan de spouw). Dit omdat kleine deeltjes kunnen losraken die bij inademing in de longen vast kunnen gaan zitten. Steenwol is niet brandbaar en een brandveilige keus.

  Zachtboard: isoleert geluid en warmte en kan goed gebruikt worden als ondervloer.

  Kit: kit wordt vooral gebruikt om naden en voegen af te dichten. Een veelgebruikte kitsoort is siliconenkit.

 • Met welk materiaal werkt de Vastelastenbond?

  Vereniging de Vastelastenbond werkt met partijen samen die gebruik maken de beste materialen. EPS parels, IsolatieWol en Supafil. Dit geldt voor spouwmuur en dak isolatie.

  Afhankelijk van uw woonsituatie wordt er gekeken naar het beste materiaal voor uw woning. Voor spouwmuurisolatie gebruikt de samenwerkende partij van de Vastelastenbond Supafil, IsolatieWol en EPS Parels. Daarnaast zijn beide partijen IKOB-BKB gecertificeerd.

 • Rendement en terugverdientijd

Cookies?

Of je cookies lust?

Wij gebruiken cookies op onze website om jouw de beste ervaring op onze website te geven.

Privacy en cookiebeleid

Accepteer verse cookies