Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Een rechtsbijstandverzekering kan een hoop ellende besparen

Donderdag 22 september 2022 06:05Frank van de Ven
In dit blog legt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten.

In dit blog legt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten.

Verzekeringen zijn voor veel mensen een lastig onderwerp wegens ‘te taai’ en ‘saai’ maar dat geldt niet voor onze verzekeringsadviseur Hakan Tas! Mensen aan de juiste verzekering helpen, voelt voor hem niet als werk maar als een roeping. In dit blog legt de adviseur uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten: “Linksom of rechtsom: kies voor een rechtsbijstandverzekering.”


Wat doet een rechtsbijstandverzekering?

“Een rechtsbijstandverzekering ondersteunt bij juridische problemen. Dit loopt uiteen van korte juridische vragen tot hulp bij een gerechtelijke procedure.”


Wanneer krijg je te maken met een jurist?

“Vaak is bij een geschil de inmenging van een jurist al afdoende om tot een oplossing te komen. Veel zaken zijn vrij snel op te lossen omdat in de wet is vastgelegd wat de rechten en plichten van de botsende partijen zijn. Stel je voor dat je een product bij een winkel hebt gekocht waar je niet tevreden over bent. Je wilt je geld terug maar de winkelier weigert je aankoop terug te nemen, geld terug te geven of een tegoedbon uit te schrijven. Als dat ten onrechte is, kun je de rechtsbijstand aanschrijven. Vervolgens onderzoekt een jurist de zaak en kijkt hij wat hij voor jou kan doen om je recht te halen. Vaak is een brief vanuit een jurist al genoeg om de zaak op te lossen. Pas als een zaak te groot is voor een jurist komt er een advocaat aan te pas.”


Hoe komt het dat een jurist zoveel voor elkaar kan krijgen als het om geschillen gaat?

“Een winkelier of een bedrijfseigenaar heeft geen zin in gedoe en allerlei kosten. Het inschakelen van een advocaat kost veel geld. Vaak wordt er dus voor een tussenoplossing gekozen waarin zowel de eiser als gedaagde zich in kunnen vinden. Een rechtsbijstandverzekering helpt je bij dit soort situaties met juridische steun.”


Waar moet je op letten als je een rechtsbijstandverzekering afsluit?

“Er zijn binnen de rechtsbijstand verschillende rubrieken. Zo heb je ‘Verkeer’, ‘Consument & Wonen’, ‘Werk & Inkomen’ en ‘Fiscaal & Vermogen’. Bij de rubriek ‘Consument & Wonen’ ben je verzekerd van rechtshulp voor uiteenlopende consumentenzaken zoals je die in het tv-programma 'De Rijdende Rechter' voorbij ziet komen. Dan moet je denken aan familierecht, erfrecht of aankopen. Ook krijg je steun bij conflicten die met je woning te maken hebben zoals geschillen met de buren, verhuurder of gemeente. Ook is er een rubriek die je juridische steun biedt bij verkeersdeelname en is er een rubriek die rechtshulp biedt bij geschillen op het gebied van werk en inkomen. Tot slot is er een rubriek voor fiscale zaken zoals belastingaanslagen, het beheer van vermogen en een tweede woning. Het is belangrijk dat je je verdiept in deze rubrieken.”


Waarom is het zo belangrijk om je te verdiepen in die rubrieken?

“Je kunt niet zomaar klakkeloos wat rubrieken aanvinken zonder je erin te verdiepen. Je moet goed nadenken over wat je wilt en nodig hebt. Een tussenpersoon kan je daarbij helpen. Een ondernemer moet zich bijvoorbeeld verzekeren voor een vermogen en niet voor een inkomen. Als je dit soort zaken verkeerd invult, kan het gebeuren dat je geen vergoeding krijgt bij pech omdat je niet goed verzekerd bent.”


Is er nog een aandachtspunt als het gaat om de rechtsbijstandverzekering?

“Regelmatig zien we dat mensen een rechtsbijstandsverzekering gaan afsluiten op het moment dat er zich al iets heeft voorgedaan. Hoewel er tegenwoordig in veel gevallen geen wachttijd meer van toepassing is, zijn de bij het afsluiten bekende of verwachte geschillen niet verzekerd.”


Zijn er verschillen tussen verzekeraars?

“Absoluut! Er zijn genoeg verschillen tussen rechtsbijstandsverzekeraars. Door de verzekeringskaarten van verschillende aanbieders te onderzoeken en met elkaar te vergelijken, kun je zien wat de verschillen zijn. Zo vergoedt de ene verzekeraar tot 30.000 euro terwijl een andere partij tot 60.000 euro uitkeert. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat een advocaat een hoog uurtarief hanteert dus is het advies om voor een verzekeraar te kiezen die een hogere vergoeding uitkeert. Wanneer je liever niet te veel premie betaalt, kun je ervoor kiezen om voor een goedkopere verzekering af te sluiten. Zorg in dat geval voor een buffer zodat je in geval van nood wat eigen geld kunt inleggen bij een juridisch geschil.”
 

Hoe moeilijk kan het zijn om zelf rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken?

“Dat valt nog niet mee kan ik je vertellen! Ik merk nog steeds dat sommige zaken mij hoofdbrekers opleveren omdat de juridische wereld complex is. Als je zelf denkt verzekeringen te kunnen vergelijken om de beste keuze te kunnen maken, moet je dat zeker doen. Het kost echter veel tijd dus je kunt ook de hulp van een tussenpersoon inschakelen. Dat scheelt jou veel tijd!”
 

Is een rechtsbijstandverzekering een populaire verzekering?

“Nee. De meeste mensen besluiten pas op basis van verhalen van familie en vrienden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Ze horen hoe zo’n verzekering hielp tijdens lastige situaties waar zij geen rekening gehouden hebben. Een rechtsbijstandverzekering is een toekomstgerichte verzekering die je hopelijk nooit nodig hebt. Mocht je ‘m echter nodig hebben dan ben je blij dat je er een hebt afgesloten. Mocht je bij een complexe zaak hulp krijgen van een jurist of advocaat vanuit deze verzekering, heb je zo de premie van tien jaar terugverdiend.”


Klimaatverandering is een hot item. Is een rechtsbijstandverzekering ook klimaatbestendig?

“Als je bedoelt of deze verzekering je beschermt tegen natuurgeweld is het antwoord ja! De rechtsbijstand helpt je ook wanneer er sprake is van extreme neerslag en stormen. Als er een boom op je auto valt, moet je deze schade melden bij de gemeente. Juristen kunnen je helpen bij het opstellen van de brief aan de gemeente zodat je sneller je recht kunt halen bij je verzekeraar. Ook is deze verzekering erg handig wanneer je met de Belastingdienst in de clinch ligt. Ik ben fan van deze rechtsbijstandverzekering en ik hoop jij straks ook!”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Voorkom onduidelijkheid en schakel de hulp van een tussenpersoon in als je hulp wilt bij het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Wat is het verschil tussen een direct writer en de Vastelastenbond?

Dinsdag 21 juni 2022 08:05

‌Een goede verzekering afsluiten om je inboedel, auto of reis tegen schade te beschermen is ontzettend belangrijk. Helaas ook saai en daarom besluiten veel mensen om voor de laagste prijs te kiez...

Lees meer
Het onderscheidend vermogen van Verzekerd Zonder Zorgen is dat we jaarlijks proactief kijken naar je lopende verzekeringen en bespaarmogelijkheden onderzoeken.

Klantvraag: Wat is Verzekerd Zonder Zorgen?

Maandag 13 juni 2022 14:53

‌Regelmatig krijgt het Customer Care Team van de Vastelastenbond vragen van klanten over uiteenlopende onderwerpen. Zo werd recentelijk gevraagd wat onze service ‘Verzekerd Zonder Zorgen&rs...

Lees meer
Weet jij waar je precies voor verzekerd bent als je op vakantie gaat en wat het verschil is tussen een reis- en annuleringsverzekering?

Weet jij het verschil tussen een reis- en annuleringsverzekering?

Zaterdag 21 mei 2022 09:56

‌De vakantie komt eraan en veel huishoudens staan te popelen om op reis te gaan. Er wordt vaak gebruikgemaakt van lijstjes om ervoor te zorgen dat er geen spullen vergeten worden zoals de tande...

Lees meer
Wanneer je jouw verzekeringen bij ons onderbrengt, heb je één aanspreekpunt te maken dat proactief voor jou aan de slag gaat.

Zorgeloos verzekeren met Verzekerd Zonder Zorgen

Dinsdag 19 april 2022 08:19

‌ Het uitpluizen van polisvoorwaarden en het vergelijken van verschillende verzekeraars is duizenden consumenten een doorn in het oog. Overstappen is een heel gedoe en daarom besluiten veel ...

Lees meer