“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Een rechtsbijstandverzekering kan een hoop ellende besparen

Donderdag 22 september 2022 06:05Frank van de Ven
In dit blog legt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten.

In dit blog legt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten.

Verzekeringen zijn voor veel mensen een lastig onderwerp wegens ‘te taai’ en ‘saai’ maar dat geldt niet voor onze verzekeringsadviseur Hakan Tas! Hij krijgt juist energie van het uitpluizen van polisvoorwaarden en het geven van klantadvies. Mensen aan de juiste verzekering helpen, voelt voor hem niet als werk maar als een roeping. In dit blog legt de adviseur uit waarom iedere Nederlander een rechtsbijstandverzekering moet afsluiten: “Linksom of rechtsom: kies voor een rechtsbijstandverzekering.”


Wat is het grootste misverstand over de rechtsbijstandverzekering?

“De rechtsbijstandverzekering wordt ten onterechte nog wel eens de ‘advocatenverzekering’ genoemd. Je kunt echter beter spreken van een juristenverzekering. Vaak heb je namelijk helemaal geen advocaat nodig en kun je met juridisch advies al een heel eind komen.”


Wanneer krijg je wel te maken met een advocaat?

“Pas als een zaak te groot is voor een jurist komt een advocaat ter plaatse. Vaak is bij een geschil de inmenging van een jurist al afdoende om tot een oplossing te komen. Veel zaken zijn vrij snel op te lossen omdat in de wet is vastgelegd wat de rechten en plichten van de botsende partijen zijn. Stel je voor dat je een product bij een winkel hebt gekocht waar je niet tevreden over bent. Het is bijvoorbeeld stuk gegaan. Je wilt je geld terug maar de winkelier weigert je aankoop terug te nemen, geld terug te geven of een tegoedbon uit te schrijven. Als dat ten onrechte is, kun je de rechtsbijstand aanschrijven. Vervolgens onderzoekt een jurist de zaak en kijkt hij wat hij voor jou kan doen om je recht te halen. Vaak is een brief vanuit een jurist al genoeg om de zaak op te lossen.”


Hoe komt het dat een jurist zoveel voor elkaar kan krijgen als het om geschillen gaat?

“Een winkelier of een bedrijfseigenaar heeft geen zin in gedoe en allerlei kosten. Het inschakelen van een advocaat kost veel geld. Vaak wordt er dus voor een tussenoplossing gekozen waarin zowel de eiser als gedaagde zich in kunnen vinden. Een rechtsbijstandverzekering helpt je bij dit soort situaties met juridische steun. Linksom of rechtsom: kies voor een rechtsbijstandverzekering.”


Waar moet je op letten als je een rechtsbijstandverzekering afsluit?

“Er zijn binnen de rechtsbijstand verschillende rubrieken. Zo heb je ‘Consument & Wonen’, ‘Verkeer’, ‘Inkomen’ en ‘Fiscaal & Vermogen’. Bij de rubriek ‘Consument & Wonen’ ben je verzekerd van rechtshulp voor uiteenlopende consumentenzaken. Dan moet je denken aan online aankopen of aan problemen met jouw leverancier van energie, telefoon of internet. Ook krijg je steun bij conflicten die met je woning te maken hebben zoals geschillen met de buren, verhuurder of gemeente. Ook is er een rubriek die je juridische steun biedt bij verkeersdeelname en is er een rubriek die rechtshulp biedt bij geschillen op het gebied van werk en inkomen. Tot slot is er een rubriek voor fiscale zaken zoals belastingaanslagen, het beheer van vermogen en een tweede woning. Het is belangrijk dat je je verdiept in deze rubrieken.”


Waarom is het zo belangrijk om je te verdiepen in die rubrieken?

“Je kunt niet zomaar klakkeloos wat rubrieken aanvinken zonder je erin te verdiepen. Je moet goed nadenken over wat je wilt en nodig hebt. Een tussenpersoon kan je daarbij helpen. Een ondernemer moet zich bijvoorbeeld verzekeren voor een vermogen en niet voor een inkomen. Als je dit soort zaken verkeerd invult, kan het gebeuren dat je geen vergoeding krijgt bij pech omdat je niet goed verzekerd bent.”


Is er nog een aandachtspunt als het gaat om de rechtsbijstandverzekering?

“Binnen elke rubriek heb je met begrenzingen te maken. Zo heb je bij sommige verzekeraars met wachttijden te maken die per verzekeraar verschillen. Als je een verzekering hebt afgesloten, duurt het even voordat je een beroep op rechtsbijstand kunt doen.”


Waarom zit er eigenlijk een wachttijd op een rechtsbijstandverzekering?

“Dit heeft te maken met het uitsluiten van voorkennis. Als mensen ‘even snel’ een rechtsbijstandverzekering willen afsluiten, wekt dat argwaan bij verzekeraars op. Er is dan van sprake van kwade opzet omdat de verzekerde weet dat hij problemen krijgt zoals een arbeidsgeschil. Een wachttijd haalt die twijfel weg.”


Hoe lang is een wachttijd?

“De wachttijd van een rechtsbijstandverzekering is meestal drie tot zes maanden na het afsluiten van de verzekering. Wanneer je op 1 januari een rechtsbijstandverzekering afsluit en op 1 februari onverwachts ontslagen wordt, kun je dus geen aanspraak maken op deze verzekering. Op jouw verzekering is er zes maanden wachttijd voor conflicten op het gebied van arbeidsrecht.”


Wat gebeurt er als je binnen die wachttijd ineens onverwacht met een arbeidsconflict te maken krijgt?

“Mocht je binnen je wachttijd een arbeidsgeschil krijgen, kun je altijd om juridisch advies vragen. Als het om een situatie gaat die buiten je macht ligt, zullen de meeste verzekeraars graag met je meedenken en naar een oplossing zoeken. Vaak hoeft daar zoals gezegd geen advocaat aan te pas te komen en is de inmenging van een jurist afdoende. Veel problemen kunnen al getackeld worden door een juridisch expert.”


Zijn er verschillen tussen verzekeraars?

“Absoluut! Er zijn genoeg verschillen tussen rechtsbijstandsverzekeraars. Door de verzekeringskaarten van verschillende aanbieders te onderzoeken en met elkaar te vergelijken, kun je zien wat de verschillen zijn. Zo vergoedt de ene verzekeraar tot 30.000 euro terwijl een andere partij tot 60.000 euro uitkeert. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat een advocaat een hoog uurtarief hanteert dus is het advies om voor een verzekeraar te kiezen die een hogere vergoeding uitkeert. Wanneer je liever niet te veel premie betaalt, kun je ervoor kiezen om voor een goedkopere verzekering af te sluiten. Zorg in dat geval voor een buffer zodat je in geval van nood wat eigen geld kunt inleggen bij een juridisch geschil.”
 

Hoe moeilijk kan het zijn om zelf rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken?

“Dat valt nog niet mee kan ik je vertellen! Jarenlang heb ik verschillende studies gevolgd om mijn kennis up to date te houden. Ik merk nog steeds dat sommige zaken mij hoofdbrekers opleveren omdat de juridische wereld complex is. Als je zelf denkt verzekeringen te kunnen vergelijken om de beste keuze te kunnen maken, moet je dat zeker doen. Het kost echter veel tijd dus je kunt ook de hulp van een tussenpersoon inschakelen. Dat scheelt jou veel tijd!”
 

Is een rechtsbijstandverzekering een populaire verzekering?

“Nee. De meeste mensen besluiten pas op basis van verhalen van familie en vrienden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Ze horen hoe zo’n verzekering hielp tijdens lastige situaties waar zij geen rekening gehouden hebben. Een rechtsbijstandverzekering is een toekomstgerichte verzekering die je hopelijk nooit nodig hebt. Mocht je ‘m echter nodig hebben dan ben je blij dat je er een hebt afgesloten.”


Klimaatverandering is een hot item. Is een rechtsbijstandverzekering ook klimaatbestendig?

“Als je bedoelt of deze verzekering je beschermt tegen natuurgeweld is het antwoord ja! De rechtsbijstand helpt je ook wanneer er sprake is van extreme neerslag en stormen. Als er een boom op je auto valt, moet je deze schade melden bij de gemeente. Juristen kunnen je helpen bij het opstellen van de brief aan de gemeente zodat je sneller je recht kunt halen bij je verzekeraar. Ook is deze verzekering erg handig wanneer je met de Belangdienst in de clinch ligt. Ik ben fan van deze rechtsbijstandverzekering en ik hoop jij straks ook!”
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op.

De do's-and-don'ts van de autoverzekering: Veilig en verantwoord de vaart erin

Woensdag 31 augustus 2022 08:32

‌De autoverzekering is een belangrijke verzekering waar al veel over geschreven is maar waar toch nog behoorlijk wat onduidelijkheid over bestaat. Waar moet je aan denken als je deze verzekering ...

Lees meer
In dit blog lees je waaraan je moet denken wanneer je van autoverzekering wilt overstappen.

Verzeker jezelf van een goede autoverzekering

Vrijdag 12 augustus 2022 07:21

De autoverzekering is een verzekering waarop je veel geld kunt besparen maar het is wel belangrijk dat je een mogelijke overstap goed overdenkt. Er kleven namelijk een aantal haken en ogen aan e...

Lees meer
Door een vermindering van autoschades ging de verzekeringspremie voor auto's dit jaar naar beneden. Helaas wordt er snel weer een stijging verwacht.

Autoverzekeringen ondanks hoge inflatie goedkoper

Woensdag 10 augustus 2022 07:43

‌Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van 2022 goedkoper geworden. Deze ontwikkeling is te wijten aan een vermindering van het aantal autobranden en andere vormen ...

Lees meer
Huisdieren horen bij het gezin en dus verdienen ze een eigen verzekering zou je denken. Hoe nuttig is zo'n huisdierverzekering eigenlijk?

Wat heb je echt aan een huisdierverzekering? Als het aan de kat lag…

Maandag 08 augustus 2022 14:34

‌Vandaag – 8 augustus - is het Internationale Kattendag en dat betekent dat we onze feliene vriend(innet)jes extra aandacht geven. Huisdieren horen bij het gezin dus verdienen ze een eige...

Lees meer