Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Effect stroomprijs op terugverdientijd zonnepanelen

Donderdag 10 juni 2021 08:14Margot Boesveld
Rendement zonnepanelen neemt 6,6% toe door stijgende stroomprijs 1 juli 2021

Rendement zonnepanelen neemt 6,6% toe door stijgende stroomprijs 1 juli 2021

Rendement zonnepanelen neemt 6,6% toe door de stijgende stroomprijs. Dat blijkt uit een berekening van de Vastelastenbond.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

We berekenen allemaal de terugverdientijd als we nadenken over zonnepanelen kopen. De terugverdientijd is niet voor elke installatie hetzelfde. Het type paneel, aantal panelen en de veranderende energieprijs spelen een rol. Maar wat nou als de zonuren toenemen of de stroomprijs stijgt? Welk (positief) effect heeft dat op je terugverdientijd? We leggen het uit.

Rendement zonnepanelen schiet omhoog

Vanaf 1 juli 2021 gaan de energietarieven omhoog met ongeveer 25%. Aangezien zonnepanelen stroom opwekken schiet dus ook het rendement omhoog. Het rendement neemt toe met 6,6%. Je krijgt dus met een zelfde investering méér rendement. Positief nieuws dus!

De aanschafprijzen van zonnepanelen zijn al jaren op rij gedaald. Daarnaast neemt de opwekcapaciteit (het aantal Wattpiek dat een zonnepaneel kan opwekken) alleen maar toe. En dat is gunstig, maar het rendement is ook afhankelijk van de stroomprijs (prijs per KWh). Hoe hoger de KWh prijs, des te hoger het rendement.

Voorbeeld

Een zonnepaneleninstallatie van 14 panelen levert 4.284 KWh op. Op dit moment rekenen we met € 0,225 per KWh. Dat betekent op jaarbasis een opbrengst van € 964. Nu de ‘kale’ stroomprijs (energiebelasting en BTW blijven gelijk) met ca. 25% stijgt betekent dat, dat de stroomprijs naar de € 0,24 per KWh gaat. De totale opbrengst op jaarbasis wordt hierdoor € 1.028. Ongeveer 7% meer.

Wat is het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen?

Je kunt wachten tot zonnepanelen nog goedkoper worden en je kunt wachten tot ze nog meer gaan opwekken. Maar dan schaf je ze waarschijnlijk nooit aan. Beter is om je goed te laten informeren, meerdere offertes op te vragen en een keuze te maken. De meeste huishoudens schaffen in het voorjaar de zonnepanelen aan, omdat de maanden mei, juni en juli goede 'productiemaanden' met veel zonuren zijn. Maar je kan natuurlijk het hele jaar zonnepanelen installeren. 

"Des te sneller je ze op je dak hebt liggen des te sneller je jouw zonnepanelen installatie hebt terugverdiend."

Advies over welke zonnepanelen het meeste rendement opleveren? 

Elk dak is anders. De meeste zonnepanelen leveranciers werken met een offerte op afstand. Wij niet. Wij vinden namelijk dat je, bij een serieuze aankoop als zonnepanelen, het recht hebt op eerlijke informatie. Daarom plannen wij altijd een thuisbezoek. Zo kunnen we de situatie beter in kaart brengen en jou een specifieke en persoonlijke offerte aanbieden. Weten hoe zo'n thuis- bezoek verloopt? Lees dan het interview met klantadviseur Peter. 

En de salderingsregeling dan? 

Ja, de afbouw van de saldering (2023) heeft effect, maar je kan nu nog wel van de regeling profiteren. TNO heeft een rekenmodel ontwikkeld, waarmee het effect van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen voor consumenten, scholen en het MKB in kaart is gebracht. Met het voorgestelde afbouwplan, van -9%-punt per jaar vanaf 2023, loopt de terugverdientijd terug naar net onder de 7 jaar voor investeringen in de jaren tot 2022. Voor investeringen in latere jaren is een groter effect van het afbouwen van salderen te zien: de terugverdientijd loopt op tot bijna 9 jaar in 2030.’ (Bron: TNO)
 

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Grotenhuis

Waarom wordt er eigenlijk over terugverdientijd gesproken?
Dat doe je toch ook niet als je een nieuwe keuken laat plaatsen, of je huis aansluit op de riolering? Het hoort mijns inziens - net als keen keuken/riolering/ramen en dakbedekking bij een huis.

Donderdag 26 mei 2022 11:41

Kortenbout

Ik heb sinds 2012 22 zonnepanelen . Samen met de buren kochten wij totaal 88 panelen . Door deze slimme aankoop kregen wij een redelijke kwantum- korting. De keuze van elektriciteit leverancier is belangrijk . Zij betalen aan de klant de retourstroom . En dat kan verschillen per maatschappij .
Zelf kan je het voordeel van panelen optimaliseren door overdag als de zon schijnt de opgewekte stroom te gebruiken bv door dan de vaatwasser aan te doen.

Woensdag 25 augustus 2021 10:13

Beumer

Wij hebben al 5 jaar 20 zonne panelen
Ze zijn op €300,= euro na , betaald
Inclusief de jaarlijkse overstap premie
ontvangen we meer dan het kost

Dinsdag 24 augustus 2021 21:23

Damme

kunnen we geen actie ondernemen om de saldering niet toe te passen ze praten ons zonnepanelen aan en vervolgens gaan ze deze als melkkoe behandelen
dus waarom daar geen actie over

Vrijdag 11 juni 2021 09:33

Pattiwael

Goed om te horen, maar wat als de prijs van de teruggeleverde stroom per Kwh lager ligt dan het tarief dat je voor het stroomgebruik moet betalen? Dan schiet je altijd er wat bij in.

Donderdag 10 juni 2021 20:45

Huberts

Ik heb nu 3 jaar 15 zonnepanelen, elk jaar ongeveer 4500 kw. Ik had ze nog eerder moeten laten plaatsen.

Donderdag 10 juni 2021 19:45

Huberts

Ik heb nu 3 jaar 15 zonnepanelen, elk jaar ongeveer 4500 kw. Ik had ze nog eerder moeten laten plaatsen.

Donderdag 10 juni 2021 19:45

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Een adviseur aan huis bij de aanschaf van zonnepanelen is van onschatbare waarde

Zonnepanelen: 4 redenen waarom bezoek-aan-huis handig is

Donderdag 22 april 2021 14:24

‌Zonnepanelen plaatsen | voordelen van een thuisbezoek. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste redenen waarom bezoek-aan-huis handig is. Wanneer je nadenkt over zonnepanele...

Lees meer
Behoefteonderzoek Vastelastenbond: financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijke pijlers

Financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijk bij beslissing zonnepanelen

Dinsdag 23 maart 2021 15:32

Uit een peiling van de Vastelastenbond blijkt dat klanten het bij een investering in zonnepanelen prettig vinden als iemand thuis de situatie komt bekijken. Daarnaast geven no...

Lees meer
Elektrische auto opladen met je eigen zonnepanelensysteem

Maak zonnepanelen rendabel door je eigen consumptie op te krikken

Donderdag 18 maart 2021 12:25

‌Zonnepanelen zijn bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer om je stroomverbruik zo efficiënt mogelijk in te richten. In dit...

Lees meer
Zonnepanelen en geschikte daken in Nederland

In deze provincies staan de meeste geschikte huizen voor zonnepanelen

Maandag 16 november 2020 13:36

Steeds meer gemeenten zijn overtuigd van het benutten van daken voor zonne-energie. Zowel dakoppervlakken van woningen (zowel huur als koop), maar ook daken van gebouwen zoals scholen,  sporthal...

Lees meer