OZB-tarieven in 2020
  • OZB-tarieven per gemeente
  • WOZ-waarde bijna overal omhoog
  • Welke belastingen heeft heeft WOZ invloed op?

Voor de meeste mensen is het financiële rendement - ofwel wat levert het financieel op -  de belangrijkste reden om te kiezen voor zonnepanelen. Vereniging de Vastelastenbond heeft de financiële voordelen berekend. 

1.       Wat is het rendement van zonnepanelen?
2.       Binnen hoeveel jaren heb je de investering terugverdiend?
3.       Zonnepanelen versus spaarrente, wat levert het meeste op?

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een uiterst rendabele investering! Het paneel heeft de afgelopen jaren een forse ontwikkeling doorgemaakt. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van ca. zeven procent (7,6%) op een spaarrekening. Als je de btw op jouw zonnepanelen terugvraagt (wat wij ook voor je kunnen doen) heeft jouw investering een rendement van acht (8%) procent. En in combinatie van met onze dienst Energie. Vanzelf Geregeld zelfs 9%. Indien de prijzen voor energie blijven stijgen, stijgt het rendement natuurlijk meer dan hier vermeld. Dergelijke prijsstijgingen nemen we niet mee in een offerte.

Wat het exacte rendement van jouw installatie is, ligt aan het ontwerp van jouw systeem, het aantal panelen, het totale Wattpiek-vermogen, de hellingshoek en de oriëntatie van jouw dak richting de zon. Als je een vrijblijvende offerte aanvraagt kunnen wij het rendement voor jou berekenen.

Nieuwsgierig? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Dan weet je het.

"Tegenwoordig heb je een zonnepanelen installatie binnen 7 jaar terugverdiend. Met een voordelig energiecontract kan dat zelfs nog sneller"

Zonnepanelen vs spaarrente

Onderstaand een overzicht van het rendement op lange termijn en het risico.

Gemiddeld rendement*

Risico op verlies van inleg

Zonnepanelen

9,1%

Klein

De zon schijnt elk jaar (ongeveer) evenveel.  Let wel goed op dat je een degelijk zonnepanelensysteem aankoopt bij een betrouwbare partij.

Beleggen

5,0%

Groot

Koersen van aandelen kunnen hard stijgen en dalen.

Obligaties

1,7%

Klein tot groot

Obligaties hebben een status van AAA tot C, waarbij de kans op kredietrisico van zeer klein naar extreem groot gaat. Risico bij obligatie is dat de rente of inleg niet terug betaald kan worden.

Sparen

0,1%

Heel klein

In Nederland hebben we het deposito garantie stelsel waarmee jouw banktegoeden tot € 100.000 zijn gegarandeerd.

*Gemiddeld rendement is berekend na inflatie (gemiddelde inflatie sinds 1900 is 2,9%). Bron: Global Investment Returns (Credit Suisse)

* Je kan geen rechten ontlenen aan deze berekening. Dit is een voorbeeld berekening op basis van de gegevens die Vereniging de Vastelastenbond tot haar beschikking had. Bovenstaande berekening geeft slechts een indicatie van het mogelijke rendement. Wanneer er cijfers veranderen heeft dit een wijziging tot gevolg in de rendementsberekening.

Investering zonnepanelen

Wanneer je gaat investeren in een zonnepanelen installatie is het goed om de totale kosten (inclusief BTW, installatie en terug te vorderen BTW) mee te nemen in jouw berekening. Hieronder zie je een voorbeeldberekening voor een zonnepanelen installatie van 10 zonnepanelen via de Vastelastenbond. De totale investering voor een installatie van 10 zonnepanelen is ca. € 3.706,-* (excl. BTW). De investering is excl. BTW, want die kan (nog) terug gevorderd worden.