Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energieaanbiedingen onder de loep

Maandag 10 december 2018 10:00Margot Boesveld
energieaanbiedingen onder de loep

energieaanbiedingen onder de loep

Vereniging de Vastelastenbond onderzoekt regelmatig een aantal opvallende energieaanbiedingen uit de markt. Er zijn momenteel 22 energieaanbiedingen in de markt. In opvolging op onze eerdere onderzoeken, nemen we nu (december 2018) weer een aantal energieaanbiedingen onder de loep.

Hierbij keken we naar de tarieven van de acties en de (soms aparte) voorwaarden van deze aanbiedingen. Hetzelfde trucje wordt linksom of rechtsom toegepast. Er wordt ingespeeld op de kortingsbeleving, maar de feitelijke korting is vaak nihil. Cashback acties voeren momenteel de boventoon in de energieaanbiedingen. We zien ook een trend in het verkopen van een energiecontract in combinatie met een onderhoudscontract of abonnementen voor het ’cadeau’. Het verdienmodel aan dergelijke contracten zit in de hoge gastarieven én abonnementsgeld. Dit zorgt vooral voor een dikke boterham voor de energieleverancier.

Hogere gasprijs, vastrecht en abonnementskosten 

  • Hogere gasprijs: De gasprijzen aan dergelijk enerigecontracten zijn gemiddelde 3 cent per m3 hoger* dan een gemiddeld driejarig energiecontract. Op jaarbasis dus € 55,- duurder. Over 3 jaar tijd betaalt u alleen voor het gasgedeelte al € 166,50 meer.
  • Abonnementskosten: Onderhoudsabonnementen gekoppeld aan energiecontracten. U betaalt ca. € 4,50 tot  € 8,95 per maand voor een abonnement van Toon (aanbieding Eneco) of voor een woonveilig abonnement (aanbieding Essent). Vaak in combinatie met een drie– of vierjarig contract. Op jaarbasis bent u dus € 54,- duurder uit. 
    Over 3 jaar tijd betaalt u alleen voor het abonnement € 162,- meer.
  • Hoger vastrecht: Vaak zien we bij energiecontracten met een cadeau of cashback dat er een hoger vastrecht per product wordt gevraagd. Vaak € 1,- tot € 2,- meer per maand. Dat betekent dat u op jaarbasis € 12,- per product (stroom en/of gas) meer aan vastrechtkosten betaalt. Dat is voor beide producten € 24,- op jaarbasis. Over 3 jaar tijd betaalt u €72,- meer. 

Conclusie

Door de hoge stroom –en gasprijzen, vastrechtkosten en de maandelijkse abonnementskosten betaalt u uw cadeau uiteindelijk zelf. Vergeleken met een drie-jarig energiecontract zónder cadeau - maar gewoon lage tarieven - betaalt u  ruim €400,- meer!

Andere opvallende constructies:

  • Door cashbackacties bij een driejarig contract, lijkt het goedkoper, maar deze korting ontvangt u éénmalig. Deze wordt namelijk in het eerste jaar volledig verrekend. De andere twee jaar betaalt u het volledige tarief en ontvangt u geen korting meer.
  • Als er een korting wordt gegeven op het tarief, dan is dat vaak alleen op het stroomtarief. De korting op stroom geldt op het kale leveringstarief dat is een fractie van de energierekening, namelijk nog geen 7% van de totale energierekening.
  • Iedere leverancier past dezelfde truc toe. Hoge kortingen, maar ook hogere energietarieven. Wat voor u het voordeligst is, is afhankelijk van uw energieverbruik. Met een laag verbruik is een hoge korting gunstig. Met een hoog verbruik heeft u over het algemeen meer baat bij lage tarieven voor stroom en gas.
  • Vaak kunnen alleen nieuwe klanten gebruik maken van de acties. Bestaande klanten niet.


Energie van Essent en een gratis Samsung Galaxy Tab A 10.1

Dit betreft een 3-jarige overeenkomst.

Enkeltarief: € 0,23096
Hoog: € 0,24197
Laag: € 0,21995
Gas: € 0,73545
Vaste leveringskosten: € 4,19 per maand per product. 

Actie: Bij een energiecontract krijgt u een 'gratis' tabblad cadeau. Bij een verbruik van 2800 kWh en 1850 m3: € 2.127,23.  

Conclusie: Middels hogere energietarieven betaalt u in principe zelf uw tabblad. Essent heeft momenteel ook een actie lopen met een alarmsysteem. Essent stelt dat het alarmsysteem een waarde heeft van € 299,-. Echter bij de Mediamarkt is de prijs € 259,- De tarieven zijn gelijk aan het aanbod met een Galaxy tab A 10.1 (hierboven). 
 

Bij dit energiecontract zit ook nog een eerste maand Gratis abonnement Woonveilig Beveiligingsdienst (8,95 per maand) met een woonveilig pakket. De opzegtermijn is één maand. In de voorwaarden staat: Daarna kunt u op ieder moment eenvoudig overstappen op de Gratis Basisdienst of terug naar de WoonVeilig Beveiligingsdienst van WoonVeilig. Er staat ook in de voorwaarden dat ze het recht behouden om eventuele kosten in rekening te brengen. Dit geeft u geen duidelijkheid. Daarnaast heeft u geen recht op het welkomstgeschenk als uw overeenkomst voortijdig wordt beëindigd of u een betalingsachterstand heeft op het moment dat Essent het welkomstgeschenk wil verzenden. Kortom een energieaanbieding met veel onduidelijke voorwaarden.

United Consumers: 10% korting op de gemiddelde energieprijs, elk jaar weer!

Enkeltarief: € 0,23201
Hoog: € 0,24173
Laag: € 0,22139
Gas: € 0,703862
Vaste leveringskosten: 4,63 per maand per product

Actie: € 100,- extra cashback bij een 3 jarige overeenkomst, bovenop de korting van € 60,-. Boete word betaald bij een 3 jarige overeenkomst.  De korting geldt op het kale stroom- en gastarief.

United Consumers stelt dat ze het gemiddelde berekenen van de 10 grootste energieleveranciers en dat daar 10% korting op wordt gegeven. Echter wordt deze korting niet in mindering gebracht op de nota. De voorwaarden geven aan dat de verbruikskorting wordt toegekend aan een kortingstegoed op unitedconsumers.nl, net zoals de boete van de voorgaande leverancier. Dit tegoed kan gebruikt worden om producten aan te schaffen bij Paradigit of uitbetaald worden op de bankrekening van de klant. Uit de voorwaarden komt naar voren dat klant zelf opdracht moet geven tot uitbetaling van het tegoed. Hoe deze aanvraag gedaan moet worden, is niet terug te vinden. De klantenservice kon ook geen informatie geven.

Conclusie: Hoger gastarief dan gemiddeld. Heel veel voorwaarden, erg onduidelijk. Bij een verbruik van 2800 kWh en 1850 m3: € 1951,68 in het 1e jaar. Daarna vervallen de kortingen, dus 2e en 3e jaar is het duurder. Het is niet duidelijk of de 10% korting op het kale tarief voor 3 jaar geldt of slechts in het eerste jaar.

Eneco Toon + HUE pakket bij 4 jarig contract

Enkeltarief: € 0,22628
Hoog: € 0,23547
Laag: € 0,21852
Gas: € 0,72623
Vaste leveringskosten: 5,99 per maand per product
Abonnementskosten Toon € 4,50 per maand

Actie: EuropeseWind 4 jaar, Gas 4 jaar, Toon thermostaat, Abonnement op Toon.

Conclusie: De leveringskosten zijn relatief hoog en u ook de gasprijs is aan de hoge kant. Daarnaast betaalt u maandelijkse abonnementskosten voor het gebruik van Toon. Wilt u tussentijds overstappen en Toon behouden? Dan betaalt u net als bij andere energieleveranciers een boete voor het tussentijds beëindigen van het energiecontract en moet u voor het blijven gebruiken van Toon een duurder maand abonnement afsluiten.


 

* Peildatum van het onderzoek 10 december 2018. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

RTA

Ik heb van mijn huidige leverancier (NLE) een verleningsaanbod gekregen. Na een intensieve informatie- vergelijkingsronde bij diverse energieleveranciers is dit verlengingsaanbod voor mij het voordeligst gebleken. Zelfs t.o.v. een collectieve inkoop inschrijving. Oftewel een verandering geeft niet altijd een voordeel.

Dinsdag 25 december 2018 21:35

Nico

In oktober j.l. werd ik door diverse adviesbureaus gebeld en gemaild dat het tijd werd om over te stappen naar een andere leverancier. Uit de bus kwamen Oxio, Engie en Nederlands energie als voordeligste.
IK heb een drie jarig contract bij Energie Direct, lopend tot oktober 2020, met volle tevredenheid. Plotseling kreeg ik een mail dat het contract met E D was beeindigd, en nu de leverancier Engie is. Verbaast en boos dat dit zonder toezegging is gebeurd, is het nu weer terug gezet naar oude situatie. Toch gek dat dit zo mogelijk is. Ik hoop dat het zo blijft.

Woensdag 12 december 2018 13:57

Mirjam

Heel fijn dat de Vastelastenbond dit op een rij zet en uitlegd . Ik zou het helemaal fijn vinden als ze alle aanbiedingen onder de loep namen met uitleg ! Het kost allemaal zoveel tijd en energie om een goede keus te maken. Je ziet door de bonen het bos niet meer. Zelfde geld voor zorgverzekeringen????. En ouderen die niet internetten weten helemaal niet meer wat te doen!
Groet en succes Mirjam

Woensdag 12 december 2018 11:22

Hox

Linksom of rechtsom, gebruikers zijn altijd de klos. De thermostaat terug zetten van 20 naar 19 gr. levert meer op dan al die fake-aanbiedingen.

Woensdag 12 december 2018 07:35

Cor

Ikheb nog steeds geen keus kunnen maken en hoop wel voor eind december het licht te zien.

Dinsdag 11 december 2018 20:00

Bert

Het zijn net excamenopdrachten.
Maar het komt er op neer, bij de een krijg je
wat en bij de ander laat je wat.
Neem de juiste beslissing

Dinsdag 11 december 2018 18:46

Bart

Uw verhaal over ‘Energie-aanbiedingen onder de loep’ wordt nog sterker als u uw eigen contract-aanbiedingen ernaast plaatst. Mooi onderzoek overigens!

Dinsdag 11 december 2018 18:16

pieterman. pronk

Het.zyn.allE.boeven.leg.maar.neer.de.ryken. Le worden.ryker.en.de.gewonen.jonges.armer.dank.u

Dinsdag 11 december 2018 17:51

Paul

Ik wordt regelmatig gebeld door een energieaanbieder die een 'goedkoper' aanbod doet. Wanneer ik kritisch info vraag om te kunnen vergelijken met mijn huidige leveranties lukt hen niet de juiste info te geven. Allen zeggen wel dat ze de maandlasten omlaag kunnen brengen. Dat is natuurlijk geen goedkoper aanbod omdat bij de jaarafrekening de afrekening alsnog gepresenteerd wordt. Je wordt dus op bedrieglijke manier op het verkeerde been gezet. Op een kinderlijke manier ook, ik tuin er niet in maar het terugkerende argument van lage maandlasten doet vermoeden dat velen zich laten over halen.

Dinsdag 11 december 2018 17:49

Jw van brink

Mijn conclusie is elk jaar oversluiten en profiteren van welkoms kortingen

Dinsdag 11 december 2018 17:32

Cees Steenbakker

Al jaren gebruik ik ook gas en elektriciteit via United Consumers. Via je persoonlijke account kun je elk moment zien hoeveel spaartegoed je hebt en is het eenvoudig aan te geven dat je een uitbetaling wil laten doen. Vreemd dat de klantenservice dat niet kon aangeven.

Dinsdag 11 december 2018 17:28

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energierekening omhoog per 1-1-2019

Energierekening 280 tot 360 EURO omhoog per 1 januari 2019

Zaterdag 01 december 2018 13:50

Belastingen, hoge inkoopprijzen en onrust op energiemarkt zorgen voor flinke prijsstijging De energierekening wordt vanaf januari een stuk duurder. Als gevolg van de marktontwikkelingen van de...

Lees meer
ontwikkeling energieprijzen en energiebelasting

Ontwikkeling energieprijs en energiebelastingen 2013-2019

Zaterdag 01 december 2018 10:07

Ontwikkeling energieprijzen en belastingen afgelopen 6 jaar | 2013-2019 De rijksoverheid voert elk jaar wijzigingen door in belastingen die van invloed zijn op de energierekening. Hoe hebben d...

Lees meer
Stadsverwarming Meerhoven Eindhoven

Compensatie Ennatuurlijk stadsverwarming klanten

Dinsdag 27 november 2018 14:16

Spannende tijden voor bewoners met Stadverwarming in Eindhoven Meerhoven en Strijp-S. Warmteleverancier Ennatuurlijk heeft onterecht jaarlijkse aansluitkosten in rekening gebracht. Dat was de uitspraa...

Lees meer
zakelijke energiecontracten KWK stopt met doorverkoop gegevens

Zakelijk energiecontract | KVK stopt met doorverkopen telefoonnummers

Donderdag 15 november 2018 11:09

Vereniging de Vastelastenbond is blij! De Kamer van Koophandel stopt namelijk met het massaal doorverkopen van telefoonnummers van zelfstandig ondernemers via het online adressenbestand. Ieder bedrijf...

Lees meer