Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energieonderzoek toont aan dat miljoen huishoudens zijn overgestapt

Dinsdag 16 januari 2024 09:41Frank van de Ven
De meeste overstappers verlieten Eneco. Circa elf procent van de ondervraagden was eerst klant van deze grote energiemaatschappij. Ook Essent en Energiedirect zagen behoorlijk wat klanten vertrekken. Het gaat om  acht procent van de ondervr

De meeste overstappers verlieten Eneco. Circa elf procent van de ondervraagden was eerst klant van deze grote energiemaatschappij. Ook Essent en Energiedirect zagen behoorlijk wat klanten vertrekken. Het gaat om acht procent van de ondervr

Vorig jaar veranderden een miljoen huishoudens van energieleverancier, blijkt uit onderzoek. Nederlanders lieten de grote energiebedrijven steeds vaker links liggen en kozen vaker voor kleinere leveranciers en bedrijven die groene stroom leveren. De studie werd door Multiscope onder meer dan 6400 mensen uitgevoerd.
 
De meeste overstappers verlieten Eneco. Circa elf procent van de ondervraagden was eerst klant van deze grote energiemaatschappij. Ook Essent en Energiedirect zagen behoorlijk wat klanten vertrekken. Het gaat om  acht procent van de ondervraagde overstappers.

Greenchoice en Vandebron mochten in hun handen wrijven met een stijging van elf procent van het klantenbestand. Volgens Multiscope staat Vattenfall op de eerste plaats als grootste energieleverancier en telt het klantenbestand nu bijna 1,5 miljoen huishoudens.
 

Geen reden voor overstap

Multiscope geeft niet aan waarom mensen overstapten. Meestal speelt prijs een grote rol bij de keuze voor een overstap. Energiecontracten waren recent nog veel in het nieuws. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert mensen met een variabel contract nog steeds om over te stappen.

“Door nu over te stappen naar een vast energiecontract profiteren consumenten van lage tarieven en welkomstkortingen. Daarnaast hebben zij de zekerheid dat de energierekening niet ineens de lucht inschiet wanneer de verwarming vaker aan moet”, verduidelijkt de directeur.
 

Nederland kwetsbaar

Tijdens deze koude wintermaanden stijgt het energieverbruik, waardoor de gasopslag snel daalt. “Omdat we afhankelijk zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading maakt ons dat kwetsbaar. Er hoeft maar iets geks te gebeuren en de energietarieven gaan weer door het dak. Bezitters van een variabel energiecontract zien dat terug in hun stijgende energierekening.”

Dat ‘iets geks’ kan snel gebeuren, stelt Wolfert: “De oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten bewezen dat Nederland enorm kwetsbaar is als het om gaslevering gaat. Het is fijn om te zien dat de ACM zich achter onze boodschap om over te stappen schaart. Het sterkt ons dat onze oproep om voor zekerheid te kiezen in deze onzekere tijden ook bij de toezichthouder is binnengekomen.”


ACM adviseert overstap

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) schaarde zich achter de oproep van Wolfert en adviseerde om een energiecontract met vaste tarieven af te sluiten. Eneco en Essent lieten een paar weken na dat advies weten dat zeker duizenden mensen een vast contract bij hen hadden afgesloten.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet.

Energiemaatschappij verdacht van miljoenenfraude prijsplafond

Maandag 08 januari 2024 09:21

‌Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) wordt er volgens de Volkskrant van verdacht zich voor "vele miljoenen" verrijkt te hebben aan het prijsplafond. Energielevera...

Lees meer
Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient.

Persbericht: Energiecontract met loyaliteitsbonus erg in trek bij overstap

Donderdag 28 december 2023 13:06

‌Veel overstappers kiezen voor een energiecontract met een loyaliteitsbonus. Zo’n 19 procent van alle energiecontracten wordt aangeboden in combinatie met een loyaliteitsbonus. Een loyalite...

Lees meer
In dit blog lees je in sneltreinvaart - en zeer beknopt - terug wat er de afgelopen zes maanden is gebeurd. Vooral op energiegebied is er veel veranderd.

Jaaroverzicht 2023 II: Burger genegeerd, terugkeer energiecowboys en fikse bespaarkansen

Woensdag 27 december 2023 14:21

‌Terwijl de oliebollen zich nog een keertje omdraaien en de champagneglazen weer zijn afgestoft, is het tijd voor de laatste terugblik van dit jaar. In dit blog kijken we terug op de laatste 6 ...

Lees meer
Herinneringen ophalen aan het eind van het jaar onder het genot van een oliebol: in dit jaaroverzicht blikken we terug op het eerste half jaar van 2023.

Jaaroverzicht 2023 I: Ophogen opzegvergoeding, WOZ-bezwaren inperken en opkomst dynamische contracten

Woensdag 27 december 2023 11:53

‌Traditiegetrouw word je aan het einde van het jaar overspoeld met jaarlijstjes, compilaties en terugblikken. De Vastelastenbond kan niet achterblijven en kijkt terug op een bijzonder jaar. We ga...

Lees meer